Tak lahodný dezert, jako jsou Pudinkové řezy s piškotem, jste už dlouho neměli. Smetanová čokoládová poleva rozlitá na pudingovém krému. To vše podložené výtečným piškotovým korpusem, který se rozplývá na jazyku. Tři jednoduché vrstvy, každá neodolatelně chutná svým způsobem. Ale dohromady se jedná o famózní řezy, které vám skvělé poslouží na rodinné sešlosti nebo různé speciální příležitosti. Krok za krokem si nyní ukážeme, jak tyto skvělé řezy připravíme a následně si na nich pochutnáme s našimi nejbližšími.
Recept na pudingové řezy s piškotem
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Krém:
- 4 žloutky
- 60 g kondenzovaného mléka
- 30 g vanilkového pudingu
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 320 ml mléka
- 30 g másla
Korpus:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 60 ml oleje
- 60 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
- 1 lžička octa
- linecká směs
Poleva:
- 130 g mléčné čokolády
- 80 g smetany ke šlehání 33%
Postup přípravy krému
1. Do kastrolu si dáme 4 žloutky, kondenzované mléko, vanilkový puding, cukr a vanilkový cukr.
2. Metličkou vše dobře promícháme, přilejeme mléko a vaříme cca 5 minut, dokud nám směs nezhoustne.
3. Do zhoustlého krému přidáme máslo a zapracujeme ho metličkou, dokud se nerozpustí.
4. Nyní necháme krém zchladnout a pustíme se do korpusu.
Postup přípravy korpusu
1. Do větší mísy si dáme žloutky, 50 g cukru a olej. Metličkou dobře rozšleháme.
2. Dále přidáme mléko a promícháme, aby se suroviny spojily.
3. Poté přisypeme mouku s kypřícím práškem a zapracujeme do směsi metličkou.
4. Do čisté misky si dáme 4 bílky s octem a ručním mixérem šleháme přibližně 3 minuty.
5. Do sněhu přidáme postupně během šlehání 50 g cukru a šleháme další 3 minuty.
6. Do připravené vaječné směsi na krém postupně zapracujeme metličkou bílkový sníh a dáme si předehřát troubu na 170°C.
7. Plech 30 x 25 cm si vyložíme pečícím papírem a nalejeme do něj těsto.
8. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Poté necháme vychladnout.
Dokončení
1. Korpus pomažeme tenkou vrstvou linecké směsi a necháme 15 minut oschnout.
2. Nyní korpus pomažeme krémem a rovnoměrně rozetřeme.
3. Do hrnce nalejeme smetanu a přidáme nalámanou čokoládu.
4. Dáme na mírný oheň a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
5. Polevu nalejeme na dezert a necháme zchladnout do druhého dne.
Piškotové těsto od renesance až do současnosti
Piškotové těsto má historii až v renesanční Evropě. Přibližně z 16. století existují záznamy o vzniku tohoto těsta, akorát se vedou spory o tom, zda to bylo v Itálii nebo ve Španělsku. Vzhledem k tomu, že nejstarší zmínky o piškotovém těstě jsou asi z roku 1570 od B. Scappiho, osobního kuchaře papeže Pia V., bude tento titul připsán pravděpodobně Italům.