Některé dezerty a koláče jsou výjimečné dvojí jednoduchou přípravou a citem pro minimalismus. My se dnes ale zaměříme na to nejlepší, co můžeme připravit z uvedených surovin. Kombinace světlého a tmavého těsta s lahodným krémem dopřává božský pocit v ústech i pohled na talíři. Tento koláč je totiž natolik vizuálně atraktivní, že zaujme hned na první pohled.

Dvě barvy piškotů nejsou jen pouhou atrakcí pro naše oči. Spojují dvě chuťové dimenze, díky kterým je každý dezert nadmíru luxusní. Vyváženou kombinaci si oblíbí milovníci všech sladkých chutí bez výjimky.

Recept na dvoubarevný koláč

Ingredience pro přípravu

Světlý piškot:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 200 g cukru
  • 200 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Tmavý piškot:

  • 6 vajec
  • 200 g cukru
  • 200 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 50 g kakaa

Krém:

  • 400 g 35% smetany
  • moučkový cukr
  • 400 g kondenzovaného mléka

Na zvlhčení piškotu:

  • mléko

Postup přípravy dvoubarevného piškotového dortu

1. Z šesti bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr na světlý piškot a přimícháme žloutky.

Zašleháme žloutky.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Zašleháme žloutky.

2. Poté přidáme prosátou mouku a prášek do pečiva.

3. Vše jemně promícháme a dáme do formy o velkosti 22 x 22 cm, pečeme v předehřáté troubě na 180°C 40 minut.

Obrázek receptu na Černo bílý dort šachovnice

Černobílý dort Šachovnice – dvoubarevný dezert

4. Pro tmavý piškot postup opakujeme, jen nakonec přidáme kakao.

5. Oba korpusy prořízneme v polovině a vydlabeme z nich drolivé kousky stranou.

Drobivé vnitřky korpusů vydlabeme odděleně.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Drobivé vnitřky korpusů vydlabeme odděleně.

6. V další misce vyšleháme smetanu s cukrem, potom přidáme kondenzované mléko.

7. První plát bílého korpusu zvlhčíme mlékem a dáme na něj čtvrtku krému, poté na něj položíme hnědý korpus a opět zvlhčíme mlékem a dáme krém, postup takto opakujeme.

Mřížkový koláč

Pěnový mřížkovník z máslových piškotů, smetany a jahodového pudinku

8. Zbytkem krému potřeme celý moučník i po stranách a pomyslně rozdělíme na šestnáct částí jako dort.

Krémem potřeme také koláč zvenčí.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Krémem potřeme také koláč zvenčí.

9. Na tyto části střídavě sypeme vydlabaný korpus a zdobíme.

Černo-bílý koláč s krémem.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Černo-bílý koláč s krémem.

Dvoubarevné dezerty v historii

Kombinování dvou barev v dezertech není žádná novinka v gastronomii. Po celém světě jsou tyto metody známé již řadu let. Původně se s tím asi začalo v Itálii nebo Francii – to není zcela jisté. Ale víme jistě, že kombinace světlého a tmavého těsta je oblíbená všude.

Obrázek receptu na Lehkou ovocní roládu na neděli

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest