Některé dezerty a koláče jsou výjimečné dvojí jednoduchou přípravou a citem pro minimalismus. My se dnes ale zaměříme na to nejlepší, co můžeme připravit z uvedených surovin. Kombinace světlého a tmavého těsta s lahodným krémem dopřává božský pocit v ústech i pohled na talíři. Tento koláč je totiž natolik vizuálně atraktivní, že zaujme hned na první pohled.
Dvě barvy piškotů nejsou jen pouhou atrakcí pro naše oči. Spojují dvě chuťové dimenze, díky kterým je každý dezert nadmíru luxusní. Vyváženou kombinaci si oblíbí milovníci všech sladkých chutí bez výjimky.
Recept na dvoubarevný koláč
Ingredience pro přípravu
Světlý piškot:
- 6 vajec
- špetka soli
- 200 g cukru
- 200 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Tmavý piškot:
- 6 vajec
- 200 g cukru
- 200 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g kakaa
Krém:
- 400 g 35% smetany
- moučkový cukr
- 400 g kondenzovaného mléka
Na zvlhčení piškotu:
- mléko
Postup přípravy dvoubarevného piškotového dortu
1. Z šesti bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr na světlý piškot a přimícháme žloutky.
2. Poté přidáme prosátou mouku a prášek do pečiva.
3. Vše jemně promícháme a dáme do formy o velkosti 22 x 22 cm, pečeme v předehřáté troubě na 180°C 40 minut.

Černobílý dort Šachovnice – dvoubarevný dezert
4. Pro tmavý piškot postup opakujeme, jen nakonec přidáme kakao.
5. Oba korpusy prořízneme v polovině a vydlabeme z nich drolivé kousky stranou.
6. V další misce vyšleháme smetanu s cukrem, potom přidáme kondenzované mléko.
7. První plát bílého korpusu zvlhčíme mlékem a dáme na něj čtvrtku krému, poté na něj položíme hnědý korpus a opět zvlhčíme mlékem a dáme krém, postup takto opakujeme.

Pěnový mřížkovník z máslových piškotů, smetany a jahodového pudinku
8. Zbytkem krému potřeme celý moučník i po stranách a pomyslně rozdělíme na šestnáct částí jako dort.
9. Na tyto části střídavě sypeme vydlabaný korpus a zdobíme.
Dvoubarevné dezerty v historii
Kombinování dvou barev v dezertech není žádná novinka v gastronomii. Po celém světě jsou tyto metody známé již řadu let. Původně se s tím asi začalo v Itálii nebo Francii – to není zcela jisté. Ale víme jistě, že kombinace světlého a tmavého těsta je oblíbená všude.
