Milovníci medovníků a podobných dobrot, zbystřete! Pokud si myslíte, že už vás nemůže nic překvapit, vyzkoušejte medový dort v kombinaci se zakysanou smetanou. Je to opravdová pochoutka, protože veškeré medovníky jsou hodně sladké a nás na tomto receptu upoutalo právě to, že zakysaná smetana dortu dodá specifickou chuť a přitom není sladká.
Dort je stále charakteristický jemnými vrstvenými medovými pláty těsta, krémová náplň mu však dodává svěžest a zároveň jemnou kyselost. Jelikož je třeba upéct několik vrstev těsta, je výroba tohoto dortu trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí rozhodně za to!
Recept na Medovník se kysanou smetanou: dokonale sladko-nesladká chuť
Ingredience na přípravu těsta
- 180 g medu
- 160 g másla
- 1 a 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- 4 vejce
- 1/2 kávové lžičky soli
- 150 g cukru krystal
- 250 g hladké mouky
Ingredience na přípravu krému
- 800 g zakysané smetany (obsah tuku 30%)
- 150 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
Postup přípravy
1. Med s máslem a sodou zahříváme cca půl minuty na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
2. Po dosažení bodu varu med začne tmavnout na karamel. Odstavíme z ohně.
3. Vejce s cukrem vyšleháme šlehačem do husté pěny. Do vyšlehaných vajíček vlijeme teplou medovou směs. Nakonec přisypeme mouku a sůl. Při nízké rychlosti šlehače všechno důkladně prošleháme.
3. Plech na pečení o velikosti 38×35 cm vysteleme pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10-15 minut. Těsto vyklopíme a odstraníme pečící papír.
4. Kraje těsta uřízneme a odložíme stranou pro další použití.
5. Upečený medový plát překrojíme na 4 stejné části po šířce i délce (4 stejné obdélníky).
6. Uříznuté okraje těsta drobně rozdrtíme.
7. Kysanou smetanu šleháme s cukrem dokud se úplně nerozpustí. Ušlehaný krém rozdělíme rovněž na 4 stejné části.
8. Všechny pláty namažeme smetanovým krémem a poslední část krému použijeme na potření celého dortu.
9. Celý dort i ze stran posypeme drobky z odřezků korpusu. Necháme zchladit v lednici.
10. Na zdobení použijeme šablonu ve tvaru medové plástve a moučkový cukr.
Rady na závěr
Chceme-li, aby dort působil slavnostně, můžeme na zdobení čokoládovou polevu a šlehačku. Na posypání dortu můžeme místo nadrobeného korpusu použít například nasekané ořechy. Pokud byste chtěli dort větší, stačí znásobit suroviny ve stejném poměru, jen budete mít více medových korpusů na pečení.