Milovníci medovníků a podobných dobrot, zbystřete! Pokud si myslíte, že už vás nemůže nic překvapit, vyzkoušejte medový dort v kombinaci se zakysanou smetanou. Je to opravdová pochoutka, protože veškeré medovníky jsou hodně sladké a nás na tomto receptu upoutalo právě to, že zakysaná smetana dortu dodá specifickou chuť a přitom není sladká.

Dort je stále charakteristický jemnými vrstvenými medovými pláty těsta, krémová náplň mu však dodává svěžest a zároveň jemnou kyselost. Jelikož je třeba upéct několik vrstev těsta, je výroba tohoto dortu trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí rozhodně za to!

Recept na Medovník se kysanou smetanou: dokonale sladko-nesladká chuť

Ingredience na přípravu těsta

  • 180 g medu
  • 160 g másla
  • 1 a 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 4 vejce
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 150 g cukru krystal
  • 250 g hladké mouky

Ingredience na přípravu krému

  • 800 g zakysané smetany (obsah tuku 30%)
  • 150 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru

Postup přípravy

1. Med s máslem a sodou zahříváme cca půl minuty na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.

2. Po dosažení bodu varu med začne tmavnout na karamel. Odstavíme z ohně.

3. Vejce s cukrem vyšleháme šlehačem do husté pěny. Do vyšlehaných vajíček vlijeme teplou medovou směs. Nakonec přisypeme mouku a sůl. Při nízké rychlosti šlehače všechno důkladně prošleháme.

3. Plech na pečení o velikosti 38×35 cm vysteleme pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10-15 minut. Těsto vyklopíme a odstraníme pečící papír.

Upečeme korpus a zarovnáme okraje.
Zdroj: LiVieraDesserts, Upečeme korpus a zarovnáme okraje.

4. Kraje těsta uřízneme a odložíme stranou pro další použití.

5. Upečený medový plát překrojíme na 4 stejné části po šířce i délce (4 stejné obdélníky).

6. Uříznuté okraje těsta drobně rozdrtíme.

7. Kysanou smetanu šleháme s cukrem dokud se úplně nerozpustí. Ušlehaný krém rozdělíme rovněž na 4 stejné části.

8. Všechny pláty namažeme smetanovým krémem a poslední část krému použijeme na potření celého dortu.

 Rozkrojený korpus naplníme krémem.
Původ: LiVieraDesserts, Rozkrojený korpus naplníme krémem.
Celý dort namažeme zbytkem krému a ozdobíme drobky z korpusu.
Zdroj: LiVieraDesserts, Celý dort namažeme zbytkem krému a ozdobíme drobky z korpusu.

9. Celý dort i ze stran posypeme drobky z odřezků korpusu. Necháme zchladit v lednici.

10. Na zdobení použijeme šablonu ve tvaru medové plástve a moučkový cukr.

Rady na závěr

Chceme-li, aby dort působil slavnostně, můžeme na zdobení čokoládovou polevu a šlehačku. Na posypání dortu můžeme místo nadrobeného korpusu použít například nasekané ořechy. Pokud byste chtěli dort větší, stačí znásobit suroviny ve stejném poměru, jen budete mít více medových korpusů na pečení.

Medové vánoční cukroví: Medovníkové koule

Medovníkové koule v perníkové drobence

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest