Lehký letní pokrm, ve kterém se setkává tradiční česká surovina – brambora s italským sýrem mozzarellou a zeleninou, která připomíná letní pole nebo dětské prázdniny na vesnici. Tato varianta karbanátků je jako pohled do zahrady – sladká , jemná a barevná. Je ideální pro děti, ale i pro vegetariány nebo jako příloha k čerstvým salátům.
Karbanátky jsou stálicí české kuchyně, ale většinou se připravovaly z mletého masa, chleba, cibule a majoránky. A bramborové karbanátky jsou skromnější ale přitom nápadité, vznikaly tam, kde bylo víc brambor, než masa ale fantazie nechyběla.
Recept na zlatavé karbanátky jako sluníčka z polí
Ingredience potřebné na přípravu Bramborových karbanátků s Mozzarellou, kukuřicí a hráškem
- 650 g brambor
- 1 mrkev
- 20 g másla
- 1 šalotka
- 100 g vařeného zeleného hrášku
- 100 g sladké kukuřice
- 1 vejce
- 3 lžíce mouky
- 125 g kuličkové Mozzarelly
- sůl a pepř dle chuti
- chilli vločky dle chuti
- 3 lžičky uzené papriky
- strouhanka dle potřeby
- olej na smažení
Postup přípravy karbanátků
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, vaříme v mírně slané vodě do měkka. Poté je scedíme a šťouchadlem je řádně rozmačkáme. Necháme trochu vychladnout.
2. Šalotku a mrkev nakrájené na kostičky osmažíme na másle a přidáme i s máslem k bramborám.
3. Do směsi přimícháme kukuřici, hrášek, vejce, ochutíme paprikou, solí a pepřem dle chuti.
4. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme. Směs dáme na 2!0 minut do lednice chladit.
5. Strouhanku smícháme s uzenou paprikou .
6. Rukami formujeme placky, do každé zabalíme 3 kuličky Mozarelly a výsledkem by měl být oválný bochník.
7. Bochníky obalíme v paprikové strouhance a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Tipy
Místo Mozzarelly můžete použít Balkánský sýr nebo Cheddar, dodají zase jinou chuť.
Do směsi lze přidat o nasekané bylinky jako petrželka, pažitka nebo máta).
Výborné jsou s jogurtovým dipem, česnekovou omáčkou nebo čerstvým salátem.

Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: Karbanátky s bramborami vařenými ve slupce a čerstvou oblohou
