Lehký letní pokrm, ve kterém se setkává tradiční česká surovina – brambora s italským sýrem mozzarellou a zeleninou, která připomíná letní pole nebo dětské prázdniny na vesnici. Tato varianta karbanátků je jako pohled do zahrady – sladká , jemná a barevná. Je ideální pro děti, ale i pro vegetariány nebo jako příloha k čerstvým salátům.

Karbanátky jsou stálicí české kuchyně, ale většinou se připravovaly z mletého masa, chleba, cibule a majoránky. A bramborové karbanátky jsou skromnější ale přitom nápadité, vznikaly tam, kde bylo víc brambor, než masa ale fantazie nechyběla.

Recept na zlatavé karbanátky jako sluníčka z polí

Ingredience potřebné na přípravu Bramborových karbanátků s Mozzarellou, kukuřicí a hráškem

  • 650 g brambor
  • 1 mrkev
  • 20 g másla
  • 1 šalotka
  • 100 g vařeného zeleného hrášku
  • 100 g sladké kukuřice
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mouky
  • 125 g kuličkové Mozzarelly
  • sůl a pepř dle chuti
  • chilli vločky dle chuti
  • 3 lžičky uzené papriky
  • strouhanka dle potřeby
  • olej na smažení

Postup přípravy karbanátků

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, vaříme v mírně slané vodě do měkka. Poté je scedíme a šťouchadlem je řádně rozmačkáme. Necháme trochu vychladnout.

2. Šalotku a mrkev nakrájené na kostičky osmažíme na másle a přidáme i s máslem k bramborám.

3. Do směsi přimícháme kukuřici, hrášek, vejce, ochutíme paprikou, solí a pepřem dle chuti.

4. Přidáme mouku a pořádně rozmícháme. Směs dáme na 2!0 minut do lednice chladit.

5. Strouhanku smícháme s uzenou paprikou .

6. Rukami formujeme placky, do každé zabalíme 3 kuličky Mozarelly a výsledkem by měl být oválný bochník.

Z bramborové hmoty tvoříme bochánky naplněné kuličkami Mozarelly.
Foto: rezepthub, Z bramborové hmoty tvoříme bochánky naplněné kuličkami Mozarelly.

7. Bochníky obalíme v paprikové strouhance a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Bochánky obalíme v paprikové strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.
Foto: rezepthub, Bochánky obalíme v paprikové strouhance a smažíme na rozpáleném oleji.

Tipy

Místo Mozzarelly můžete použít Balkánský sýr nebo Cheddar, dodají zase jinou chuť.

Do směsi lze přidat o nasekané bylinky jako petrželka, pažitka nebo máta).

Výborné jsou s jogurtovým dipem, česnekovou omáčkou nebo čerstvým salátem.

Obrázek receptu na Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: karbanátky s brambory vařenými ve slupce a čerstvou oblohou

Cuketové pokušení s hermelínovým srdcem: Karbanátky s bramborami vařenými ve slupce a čerstvou oblohou

Obrázek receptu na Mleté řízky se smetanou, kápií a pórkem

Sekané řízky se smetanou, kapií, pórkem a máslovým bramborem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest