Jen těžko budeme v české kuchyni, potažmo v českých lidových restauracích hledat větší klasiku, nežli plněné bramborové knedlíky s uzeným masem. Ty se téměř ve všech případech tradičně podávají s cibulkou a zelím. Popravdě moje teorie je taková, že toto jídlo se kromě výtečné chuti stalo oblíbeným z několika dalších důvodů.
První důvodem je dostupnost surovin, které k přípravě potřebujeme. Nejde o nic náročného a světoborného. Přesně typicky vesnické jídlo, které si po generace zachovalo svoji recepturu. Za druhé díky hutnému těsto zvládne zasytit mnohočlennou rodinu, aniž by ji to zruinovalo. Vím, že bramborové knedlíky můžeme koupit jako mražený polotovar, ale domácí knedlíky mají naprosto jinou úroveň. tak se jich nebojte a ochutnejte tuto tradiční rustikální pochoutku.
Recept na plněné bramborové knedlíky s cibulkou a zelím
- uzené maso (ideálně krkovička)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- brambory
- mouka
- vejce
- kysané zelí
- cibule na orestování
Postup přípravy plněných knedlíků
1. Uzené maso si uvaříme a nameleme ho v mlýnku na maso s cibulí a česnekem, popřípadě nadrobno nakrájíme.
2. Ochutíme solí a pepřem, přidáme trochu vývaru z uzeného masa a dobře promícháme.
3. Necháme vychladnout a dáme do lednice, kde masovou směs necháme přes noc.
4. Ještě si uvaříme brambory ve slupce a necháme do druhého dne také v lednici.
5. Následující den si rozmačkáme oloupané brambory a z mouky, vejce a soli připravíme těsto.

Plněné domácí bramborové knedlíky s uzenou masovou náplní a krémovým kysaným zelím

Plněné bramborové knedlíky se zelím, uzeným a brynzou
6. Z masové směsi tvarujeme kuličky a balíme do připraveného těsta.
7. Knedlíky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
8. Zelí uvaříme ve zbytku vývaru z uzeného masa.
9. Knedlíky podáváme se zelím a orestovanou cibulkou.
Jak asi toto oblíbené jídlo vzniklo
Některé zdroje uvádějí, že přestože bylo uzené maso v minulosti ceněnou surovinou, hospodyně se ho snažily mít vždy dostatek na zimu. Spoléhaly se na jeho trvanlivost a začaly ho kombinovat s bramborovým těstem, protože vzniklo syté jídlo pro celou rodinu.

Rustikální kastrůlkový knedlík: Rychlý a snadný knedlík na způsob toho hrnkového
zdroj: redakce cooky.cz, Jenny Jana