Taky jste milovníci smaženého sýra, ale chcete zkusit něco nového a netradičního? V tom případě tyto bramborové krokety se sýrem jsou opravdovou trefou do černého! Zlatavé krokety naplněné roztékajícím se sýrem uvnitř jsou perfektní varianta klasického „smažáku“, jaký všichni známe.

Krokety obecně mají původ ve Francii a poprvé se o nich objevují zmínky během 17. století. Zajímavé je, že krokety Francouzi původně připravovali jako slavnostní delikatesy, které plnili paštikami a masovými směsmi. Tím, jak se krokety rozšířily po světě, se změnilo i jejich složení. Dnes najdeme nespočet variant kroket a tato naše varianta je jedna z těch nejlepších, pojďme se do kroket se sýrem pustit společně.

Recept na křupavé bramborové krokety se sýrem – skvělá alternativa ke “smažáku”

Ingredience pro přípravu

  • 4 velké brambory
  • Eidam
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • mouka, vejce a strouhanka na trojobal
  • olej na smažení

Postup přípravy

1. Nejdříve si uvaříme brambory a ty si posléze rozmačkáme.

2. K bramborám přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a jarní cibulku.

3. Dále přidáme vejce a vše osolíme a opepříme.

V míse smícháme všechny suroviny.
V míse smícháme všechny suroviny.

4. Vypracujeme celistvou směs, ze které vždy kousek odebereme a uděláme placičku.

5. Doprostřed placky dáme tyčinku Eidamu a tu do těsta zabalíme, vytvoříme tak ze směsi šišku.

Do bramborové placky dáme kus sýra a zabalíme ho.
Do bramborové placky dáme kus sýra a zabalíme ho.

6. Šišky nyní obalíme v trojobalu – mouka, vejce a strouhanka.

Šišky obalíme v trojobalu.
Šišky obalíme v trojobalu.

7. Osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a podáváme se zeleninou.

Usmažíme dozlatova až do hněda.
Usmažíme dozlatova až do hněda.
Bramborákové krokety se sýrem podáváme se zeleninou.
Bramborákové krokety se sýrem podáváme se zeleninou.

Sýr i příloha v jednom

Díky jedinečné úpravě a specifickému postupu vlastně zabijeme dvě mouchy jednou ranou. Spolu si usmažíme tolik chutný sýr a vlastně i přílohu, ve které je sýr zabalený. Takže bude naprosto stačit, když si připravíme čerstvou zeleninu jako oblohu a můžeme se pustit do jídla!

Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest