Představte si tentokrát křupavé bramborové těsto, které obaluje šťavnatou směs mletého masa, opečené do zlatova a k tomu dušené červené zelí ať už kysané, nebo čerstvé, čemu dáváte přednost a co máte raději. Jedná se o tradiční kombinaci vonící po domově a starých časech, ovšem tak trochu upravenou o smažení.
Bramborové těsto všichni známe a víme, že je jemné, ale současně pevné, no a mleté maso vepřové nebo hovězí nebo směs obou naplněné do tohoto těsta je také známé jako roláda. Novinkou ale je, když tyto už naplněné knedlíky nakrájíme a orestujeme na rozpáleném tuku, anebo zapečeme v troubě, chceme li získat zdravější variantu, najednou z toho máme ty skvělé a křupavé masové placičky.
A ještě vám prozradím recept na zelí, který dělám podle svoji maminky ze Slovenska. Nejdřív si na lžíci oleje rozpustím cukr nebo med na karamel a do toho vliju celé zelí i se šťávou. Chvíli podusím a je hotovo. Není potřeba přidávat ani vodu, nic. V případě potřeby dochutím. Většinou ani není třeba a je výborné sladkokyselé.
Recept na bramborové placičky plněné mletým masem
Ingredience na přípravu masových bramborových placiček
Bramborové těsto
- 500 g den předem uvařených brambor ve slupce a nastrouhaných na jemno
- 1 vejce
- polohrubá a hrubá mouka 1:1 (asi 100-130 g)
- lžička solamylu
- sůl dle chuti (1 lžička)
- muškátový oříšek (volitelné)
Masová směs
- 300 g mletého masa (mix hovězího a vepřového, nebo podle chuti)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička červené papriky
- majoránka (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
- trochu strouhanky
- olej nebo přepuštěné máslo na smažení
Postup přípravy
1. V misce smícháme suroviny na bramborové těsto, které zpracujeme a vyválíme na pomoučeném válu na placku.
2. V jiné misce smícháme suroviny na masovou směs a řádně promícháme.
3. Na obdélník bramborového těsta naneseme masovou směs a zabalíme do rolády.
4. Roládu nakrájíme. na placky, které zapečeme v troubě anebo orestujeme na rozpáleném tuku.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření
Podáváme teplé s dušeným kysaným zelím, ale výborné jsou i samotné za studena.

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou
pozn.: částečně upraveno AI