Představte si tentokrát křupavé bramborové těsto, které obaluje šťavnatou směs mletého masa, opečené do zlatova a k tomu dušené červené zelí ať už kysané, nebo čerstvé, čemu dáváte přednost a co máte raději. Jedná se o tradiční kombinaci vonící po domově a starých časech, ovšem tak trochu upravenou o smažení.

Bramborové těsto všichni známe a víme, že je jemné, ale současně pevné, no a mleté maso vepřové nebo hovězí nebo směs obou naplněné do tohoto těsta je také známé jako roláda. Novinkou ale je, když tyto už naplněné knedlíky nakrájíme a orestujeme na rozpáleném tuku, anebo zapečeme v troubě, chceme li získat zdravější variantu, najednou z toho máme ty skvělé a křupavé masové placičky.

A ještě vám prozradím recept na zelí, který dělám podle svoji maminky ze Slovenska. Nejdřív si na lžíci oleje rozpustím cukr nebo med na karamel a do toho vliju celé zelí i se šťávou. Chvíli podusím a je hotovo. Není potřeba přidávat ani vodu, nic. V případě potřeby dochutím. Většinou ani není třeba a je výborné sladkokyselé.

Recept na bramborové placičky plněné mletým masem

Ingredience na přípravu masových bramborových placiček

Bramborové těsto

  • 500 g den předem uvařených brambor ve slupce a nastrouhaných na jemno
  • 1 vejce
  • polohrubá a hrubá mouka 1:1 (asi 100-130 g)
  • lžička solamylu
  • sůl dle chuti (1 lžička)
  • muškátový oříšek (volitelné)

Masová směs

  • 300 g mletého masa (mix hovězího a vepřového, nebo podle chuti)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička červené papriky
  • majoránka (volitelné)
  • sůl a pepř dle chuti
  • trochu strouhanky
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení

Postup přípravy

1. V misce smícháme suroviny na bramborové těsto, které zpracujeme a vyválíme na pomoučeném válu na placku.

2. V jiné misce smícháme suroviny na masovou směs a řádně promícháme.

3. Na obdélník bramborového těsta naneseme masovou směs a zabalíme do rolády.

4. Roládu nakrájíme. na placky, které zapečeme v troubě anebo orestujeme na rozpáleném tuku.

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

Masovou směs zabalíme do rolády a nakrájíme na plátky.
Foto: cooky.cz, Masovou směs zabalíme do rolády a nakrájíme na plátky.

Podáváme teplé s dušeným kysaným zelím, ale výborné jsou i samotné za studena.

Obrázek receptu na Sýrové květákové lívanečky - křupavá pochoutka na každý den

Sýrovo květákové lívanečky – křupavé placičky s bramborovou kaší

Obrázek receptu na nadýchané tvarohové placičky alá lívance.

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest