Pravým domácím jídlem často myslíme cokoliv, co zvládneme připravit sami doma a v lepším případě je recept původní. Tyto vynikající bramborovo-tvarohové placky nejsou nikterak okázalé, ale velmi snadné a připravené z obyčejných surovin, které máme doma snad všichni. Pokud během přípravy plackám dopřejeme trochu péče, budeme náležitě odměněni.

Tento druh placek byl vymyšlen v dobách, kdy bylo nutné, aby se spotřebovaly všechny suroviny. A z těchto surovin se díky tomuto receptu vytvořil pokrm, který zasytil celou rodinu i hosty.

Recept na bramborovo – tvarohové placky

Ingredience pro přípravu

  • 250 g uvařených brambor
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky soli
  • 500 g hladké mouky + na podsypání na vále
  • máslo na potření placek

Postup přípravy bramborovo tvarohových placek

1. Brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.

2. Uděláme bochánek, zabalíme ho do folie a necháme půl hodiny v ledničce odležet.

3. Dále těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme asi na 10 – 15 dílků (podle toho jak velké placky máme v plánu).

4. Každý díl rozválíme na tenkou placku.

Obrázek receptu na nadýchané tvarohové placičky alá lívance.

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou

5. Pánev potřeme olejem a na rozehřátou vložíme placku, přikryjeme pokličkou a po chvilce odklopíme a obrátíme.

6. Další placky už pečeme na suché pánvi a vždy přiklopíme pokličkou, po obrácení již necháme odkryté.

7. Každou placku potřeme rozpuštěným máslem.

Bramborovo-tvarohové placky.
Foto: freepik.com, Bramborovo-tvarohové placky.

Tip na podávání

Placky jsou univerzální. Podáváme je například jako přílohu k polévkám a omáčkám, ale skvělé jsou i se zakysanou smetanou a bylinkami nebo na sladko s medem a skořicí.

Recept na bramborové lokše

Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest