Pravým domácím jídlem často myslíme cokoliv, co zvládneme připravit sami doma a v lepším případě je recept původní. Tyto vynikající bramborovo-tvarohové placky nejsou nikterak okázalé, ale velmi snadné a připravené z obyčejných surovin, které máme doma snad všichni. Pokud během přípravy plackám dopřejeme trochu péče, budeme náležitě odměněni.
Tento druh placek byl vymyšlen v dobách, kdy bylo nutné, aby se spotřebovaly všechny suroviny. A z těchto surovin se díky tomuto receptu vytvořil pokrm, který zasytil celou rodinu i hosty.
Recept na bramborovo – tvarohové placky
Ingredience pro přípravu
- 250 g uvařených brambor
- 250 g tvarohu v kostce
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky soli
- 500 g hladké mouky + na podsypání na vále
- máslo na potření placek
Postup přípravy bramborovo tvarohových placek
1. Brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto.
2. Uděláme bochánek, zabalíme ho do folie a necháme půl hodiny v ledničce odležet.
3. Dále těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme asi na 10 – 15 dílků (podle toho jak velké placky máme v plánu).
4. Každý díl rozválíme na tenkou placku.

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou
5. Pánev potřeme olejem a na rozehřátou vložíme placku, přikryjeme pokličkou a po chvilce odklopíme a obrátíme.
6. Další placky už pečeme na suché pánvi a vždy přiklopíme pokličkou, po obrácení již necháme odkryté.
7. Každou placku potřeme rozpuštěným máslem.
Tip na podávání
Placky jsou univerzální. Podáváme je například jako přílohu k polévkám a omáčkám, ale skvělé jsou i se zakysanou smetanou a bylinkami nebo na sladko s medem a skořicí.

Bramborové Lokše alias bramborové placky opékané na sucho, potřené rozpuštěným sádlem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI