Na různé pokrmy často získáváte jistě inspiraci v různých kuchařkách. Ve výsledku jste k lahodným pokrmům donuceni podávat například obyčejné brambory nebo rýži, protože taky co jako přílohu, viďte? V tomto receptu si připravíme moc dobrou, pikantnější přílohu. Pochutnáte si na ni k mnoha variacím různých jídel, nebo také samostatně jako dietní večeři. Německý bramborový salát s trochu pikantní chutí si rychle oblíbíte. Je svojí pestrostí velmi kreativní a zároveň jednoduchý.
Tento německý bramborový salát je výjimečný svou pikantností z bílého vinného octa a hrubozrnné hořčice. Je to osvěžující alternativa k běžným bramborovým salátům s majonézou, které si většina z nás okamžitě představí. Pro dosažení nejlepší chuti doporučuji nechat brambory marinovat v zálivce co nejdéle, aby dokonale nasákly všechny chutě. Můžete použít běžnou nebo krůtí slaninu.
Recept na německý bramborový salát
Délka přípravy 5 minut, délka vaření 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 800 g menších červených brambor
- 6 plátků slaniny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 žluté cibule
- 1/3 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžička červené papriky
- 1/4 lžičky hořčičného prášku
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- sůl
Postup přípravy
1. Brambory si rozpůlíme a dáme do velkého hrnce.
2. Brambory v hrnci zalejeme kompletně vodou, osolíme a vaříme do měkka. Po uvaření scedíme a dáme prozatím chladnout na stranu.
3. Během vaření brambor si na pánvi osmažíme slaninu do křupava a tu necháme okapat na papírové utěrce.
4. Slaninu nakrájíme nadrobno a v té pánvi, kde se pekla slanina rozehřejeme olivový olej.
5. Do olivového oleje přidáme nakrájenou cibuli a restujeme ji asi 3 minuty.
6. Přidáme kuřecí vývar, ocet, cukr, papriku a hořčici s hořčičným práškem.
7. Celou směs vaříme a zredukujeme objem vody.
8. Hotovou směsí zalejeme brambory a navrch nasypeme nasekanou petrželku.
9. Před podáváním necháme chvíli brambory marinovat ve směsi.
Čím je německý bramborový salát výjimečný?
Určitě jste si všimli, že do salátu jsme nepřidávali žádnou majonézu. Německý bramborový salát se vyznačuje pikantnější chutí hořčice a vinného octa. Samozřejmě existují různé regionální a rodinné variace, ale většinou ve všech tvoří základ hlavně 2 zmíněné ingredience. Salát je proto lehký, přitom chutný také k samostatné konzumaci.