Tato čokoládová buchta kombinuje vláčné kakaové těsto s jemnou tvarohovo kefírovou náplní ve formě suflé. Výsledkem je lahodný dezert, který okouzlí každého milovníka čokolády a již podle názvu připomíná prošívanou deku. Připravuje se velmi snadno a rychle, takže je skvělou volbou pro chvíle, kdy máte málo času, ale chcete někoho potěšit.
Začínáme přípravou náplně, kdy smícháme tvaroh, vejce, cukr, škrob a vanilku do hladké směsi. Dále připravíme těsto na prošívanou deku: vejce vyšleháme s cukrem a špetkou soli, přidáme olej a kefír, a nakonec vmícháme mouku, sodu a kakao. Do připravené formy nalijeme těsto a na něj vytvoříme mřížku z tvarohové náplně. Buchtu pečeme při 180 °C zhruba 40–45 minut, dokud není upečená. Po vychladnutí je připravena k servírování.
Tipy na rozšíření receptu na buchtu Prošívaná deka:
- Můžete přidat čerstvé ovoce jako maliny nebo borůvky, které dodají dortu svěžest.
- Pro bezlepkovou verzi můžete použít bezlepkovou mouku.
- Pro zdravější alternativu použijte med nebo jiná přírodní sladidla místo cukru.
Recept na kakaovou Prošívanou deku s tvarohovým suflé
Potřebné vybavení
- Šlehač
- Plech nebo forma na pečení
- Hluboká mísa
Suroviny
Na tvarohovou náplň:
- 360 g Tvaroh (5-9%)
- 1 Vejce
- 5 lžic Cukr
- 2 lžíce Kukuřičný/bramborový škrob
- 1 sáček Vanilin
Na těsto:
- 2 Vejce
- 120 g Cukr
- Sůl
- 110 g Olej
- 130 g Kefír
- 3 lžíce Kakao
- 120 120 Mouka
- ½ lžičky Soda
Postup
- V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr, škrob a vanilin. Směs vložíme do cukrářského sáčku.
Zdroj obrázku: Gazdynja, Krém za jehož pomoci vytvoříme šachovnici
- Vejce šleháme s cukrem a solí, přidáme olej a kefír.
- Mouku smícháme s kakaem a sodou, prosejeme do těsta.
- Do vymazané formy nalijeme čokoládové těsto a navrch vytvoříme tvarohovou mřížku.
Zdroj obrázku: Gazdynja, Koláč s originálním zdobením
- Pečeme při 180 °C 40-45 minut.