Tento recept na domácí kynuté pletenky s kmínem a hrubozrnnou solí je perfektní volbou, pokud máte rádi vůni domácího pečiva a nevadí Vám nějaký ten čas navíc v kuchyni. Hodí se ke snídani, obědu i večeři jako náhrada klasického chleba. Pečivo je lehké a nadýchané s chutí kmínu a jemným posypem hrubé soli. Pokud máte rádi domácí pečivo, určitě vyzkoušejte tento recept – je jednoduchý a výsledek vás nadchne. Příprava je sice časově náročnější kvůli kynutí, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to!
Začínáme smícháním mouky, cukru, soli, mletého kmínu a čerstvého droždí. Do směsi přidáme vodu a olej a vytvoříme hladké těsto. Těsto necháme kynout jednu hodinu, poté zformujeme pletenky. Potřeme je vodou, posypeme celým kmínem a hrubou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C, přičemž do trouby vložíme i hrneček s vodou pro udržení vlhkosti. Výsledek? Dokonale měkké a nadýchané pletenky s lahodnou chutí.
Recept na domácí pletené housky
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 800 ml vody
- 42 g čerstvého droždí
- 100 ml oleje
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 polévkové lžíce soli
- 1 polévkové lžíce mletého kmínu
- voda (na potření)
- celý kmín, hrubá sůl (na posyp)
- 1 hrnek vody (do trouby)
Postup
- Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, mletý kmín a rozdrobíme čerstvé droždí.
- Do směsi přilijeme 300 ml teplé vody a 100 ml oleje.
Příprava těsta na pletenky
- Promícháme a postupně přidáváme dalších 500 ml vody, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na menší části, z nichž tvarujeme pletenky. Můžeme je zaplést podle libosti.
Pletení jednotlivých pletenek
- Pletenky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vodou a posypeme celým kmínem a hrubou solí.
- Pletenky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15-20 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se pečivo nevysušovalo.
- Po upečení necháme pletenky vychladnout a podáváme s oblíbenou přílohou.