Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Tento recept na domácí kynuté pletenky s kmínem a hrubozrnnou solí je perfektní volbou, pokud máte rádi vůni domácího pečiva a nevadí Vám nějaký ten čas navíc v kuchyni. Hodí se ke snídani, obědu i večeři jako náhrada klasického chleba. Pečivo je lehké a nadýchané s chutí kmínu a jemným posypem hrubé soli. Pokud máte rádi domácí pečivo, určitě vyzkoušejte tento recept – je jednoduchý a výsledek vás nadchne. Příprava je sice časově náročnější kvůli kynutí, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to!

Začínáme smícháním mouky, cukru, soli, mletého kmínu a čerstvého droždí. Do směsi přidáme vodu a olej a vytvoříme hladké těsto. Těsto necháme kynout jednu hodinu, poté zformujeme pletenky. Potřeme je vodou, posypeme celým kmínem a hrubou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C, přičemž do trouby vložíme i hrneček s vodou pro udržení vlhkosti. Výsledek? Dokonale měkké a nadýchané pletenky s lahodnou chutí.

Těsto na pletenky a jeho dělení

Recept na domácí pletené housky

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Doba kynutí 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 40 minut
Porcí 12 kusů
Lahodné a jednoduché pletenky, které zvládnete připravit doma. Výborné jako příloha k polévkám, salátům nebo jako základ pro sendviče

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 800 ml vody
  • 42 g čerstvého droždí
  • 100 ml oleje
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 polévkové lžíce soli
  • 1 polévkové lžíce mletého kmínu
  • voda (na potření)
  • celý kmín, hrubá sůl (na posyp)
  • 1 hrnek vody (do trouby)

Postup 

  • Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, mletý kmín a rozdrobíme čerstvé droždí.
  • Do směsi přilijeme 300 ml teplé vody a 100 ml oleje.
    Ingredience na těsto

    Příprava těsta na pletenky

  • Promícháme a postupně přidáváme dalších 500 ml vody, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny.
  • Po vykynutí těsto rozdělíme na menší části, z nichž tvarujeme pletenky. Můžeme je zaplést podle libosti.
    Zaplétání těsta

    Pletení jednotlivých pletenek

  • Pletenky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je vodou a posypeme celým kmínem a hrubou solí.
  • Pletenky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15-20 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se pečivo nevysušovalo.
  • Po upečení necháme pletenky vychladnout a podáváme s oblíbenou přílohou.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Svačina
Kuchyně: Česká, Středoevropská
Klíčové slovo: domácí housky, domácí pečivo, housky, kynuté pečivo, Kynuté těsto, pletenky



Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest