Červená čočka na kyselo je oblíbená mezi milovníky zdravé stravy. Pokud ji neznáte, vůbec se nemusíte obávat, protože si na ní pochutnáte jako na běžné čočce. A nebo možná ještě více. Tento jednoduchý a výživný recept kombinuje červenou čočku s kyselými ingrediencemi, uvidíte, že potěší vaše chuťové buňky.

Osobně nemám příliš ráda hnědou čočku na kyselo, plus mám na ní alergickou reakci. Hledala jsem, čím hnědou čočku nahradit a objevila jsem červenou čočku. Červená čočka mi chutná a zároveň na ní nemám žádnou alergickou reakci, dvakrát bingo. Proto nevařím už jinou čočku než červenou.

Vyzkoušejte ji a napište, která čočka je u vás větší favorit.

Suroviny čočka
Foto: Cooky.cz: Suroviny na čočku

Recept na červenou čočku na kyselo s volským okem, mini párečky a kyselou okurkou

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 červená cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce octa (přizpůsobte vaší chuti)
  • sůl na dochucení
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)

Na závěr:

  • vejce natvrdo nebo volské oko
  • uzené maso nebo párek
  • smažená cibulka
  • kyselá okurka
Červená čočka
Foto: Cooky.cz: Červená čočka na kyselo s volským okem

Postup:

1. Nejprve si namočíme červenou čočku do vlažné vody na 15 minut.

2. Po 15 minutách si rozehřejeme máslo na kterém orestujeme cibuli, dokud nezesklovatí. Poté přidáme okapanou čočku, kterou podléváme trochou vody, a vaříme dokud není měkká.

3. Když je čočka měkká, přidáme česnek, ocet (přiléváme postupně a dodáváme dle chuti), sůl a majoránku.

4. Pokud máme příliš čočku řídkou, zahustíme moukou – též přisypáváme postupně.

5. Hotovou čočku dochutíme dle chuti a podáváme s vejcem, uzeninou, kyselou okurkou a smaženou cibulkou.

Dobrou chuť.

TIP: recept na klasickou čočku na kyselo

pozn.: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest