Česneková pomazánka nezklame v žádném provedení, je to prostě česká stálice. Její výrazná chuť je vhodná ve spojitosti s jednohubkami, chlebíčky či jakýmkoliv čerstvým pečivem. Intenzitu chutě snadno nastavíte množstvím použitého česneku a z vlastní zkušenosti vím důležitou věc! Pokud máte přístup k domácímu česneku, rozhodně neváhejte a použijte právě ten. Kvalitní domácí česnek může zcela změnit důležitý chuťový profil pomazánky.
Tato pomazánka není však zcela obyčejná. Místo majonézy k přípravě použijeme řecký bílý jogurt, který jí dodává moderní nádech a svěží a nadýchaný rozměr. Řecký jogurt je přirozeně hustý, krémový a podstatně zdravější, než majonéza. S česnekem se perfektně doplňuje a navíc obsahuje velké množství bílkovin.
Recept na česnekovou pomazánku s řeckým jogurtem
Ingredience pro přípravu
- 4 stroužky česneku (klidně více či méně dle chuti)
- 200 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda…)
- 250 g řeckého jogurtu
- sůl
- bílý mletý pepř
- vlašské ořechy
- bylinky (pažitka, petrželka…)
- hroznové víno
Postup přípravy pomazánky
1. Do mísy nastrouháme najemno sýr a prolisujeme k němu česnek.
2. Přidáme řecký jogurt, osolíme a opepříme dle chuti.
3. Přidáme nasekané ořechy a na pečivu ozdobíme bylinkami a hroznovým vínem.
TIP: Pokud připravujete pomazánku den předem, přidejte řeckého jogurtu o něco více. Do druhého dne pomazánka zhoustne.
Proč řecký jogurt?
Kromě zmíněného obsahu bílkovin je ten řecký bohatý na probiotika, která podporují trávení a stále, i přes nižší obsah tuku, poskytuje příjemnou chuť pomazánce. Hlavním rozdílem mezi klasickým bílým jogurtem a řeckým je proces finální přípravy. Na rozdíl od klasického bílého jogurtu prochází ten řecky procesem scezení, takže je ve výsledku krémovější a méně vodnatý.

Sýrovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku

Tento recept na Česnekovou pomazánku ze strouhaného sýru vás ohromí!
pozn.: částečně upraveno AI