Vrstvy krémového jogurtu prokládané šťavnatými jahodami a jemnými piškoty. V každém soustu se ukrývá dokonalá harmonie chutí a jde bezesporu o dezert, kterým nepohrdne řádný milovník sladkého. Navíc už podle ingrediencí je jasné, že příprava zabere maximálně pár minut. Podle mého názoru je to skvělý dezert například během léta na zahradní posezení s rodinou nebo kamarády, ale i přes rok jako lehký dezert. Navíc si sami podle vaší chuti nastavíte, kolik cukru použijete. Jahody s piškoty jsou sladké samy o sobě, záleží tedy čistě na vás.
Tento jogurtový pohár je jak lahodný, tak vizuálně atraktivní. Nezapomeňte ho však servírovat v pěkných sklenicích k tomu určených. Poté se vám dostane pohledu na luxusní pochoutku, který by se nádherně vyjímala v pultu dobré cukrárny.
Recept na jogurtový pohár s jahodami a piškoty
Ingredience pro přípravu
- 250 g plnotučného tvarohu z vaničky
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr (podle chuti)
- jahody
- piškoty
- vaječný koňak
Na vrch:
- kakao na posyp
- jahody
- čokoládové jazýčky nebo sušenky
Postup přípravy
1. Nejdříve si smetanu ušleháme do tuha.
2. Poté k ní přidáme cukr dle chuti. tvaroh a znovu prošleháme.
3. Poté do skleniček na střídačku vkládáme krém a piškoty namočené ve vaječném koňaku.

Ovocný pohár s mixem lesního ovoce – piškot s lahodným krémem
4. Po obvodu skleničky vyskládáme rozkrojené jahody.
5. Povrch zarovnáme a posypeme přes jemné sítko kakaem.
6. Ozdobíme jahodou a čokoládovým jazýčkem nebo podle fantazie sušenkou.
Tipy na další vylepšení jogurtového poháru
Další ovocné vrstvy: Použijte i další druhy ovoce jako borůvky, maliny nebo i mango.
Oříškové máslo: Přidejte lžičku arašídového nebo mandlového másla pro intenzivní chuť.
Pro křupavější efekt přidejte místo piškotu müsli.
To nejlepší na konec – zamíchejte do tvarohu nastrouhanou čokoládu.
Zajímavost na závěr: Jogurtové poháry byly hitem již během 18. století. Ve světových kuchyních existovaly různé varianty a nejznámější je francouzské „parfait“ – neboli dezert z jogurtu a smetany s ovocem a müsli

Ovocný pohár z borůvek: lehká borůvková pěna
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI