Sice by se mohlo podle názvu pokrmu zdát, že mají cikánské řízky původ v romské kuchyni, ve skutečnosti tomu tak ale není. Nehledejte v receptu ani strouhanku jako u klasických řízků – protože tyto řízečky se neobalují. Spíš se jedná o gastronomický pojem z minulého století, kdy se exoticky znějící názvy používaly pro jídla s ostřejší a pikantnější příchutí. Jinak je to jídlo vonící domovem a v českých domácnostech dost oblíbené. Kuřecí nudličky v lednici vydrží naložené v marinádě několik dní a můžeme si řízky udělat velice rychle. Maso můžeme použít i vepřové a viděla jsem i recept s použitím libového bůčku.

Jinak u nás jim říkáme také rarášci nebo s malou úpravou ingrediencí i čínské placičky. Ale v tomto receptu jsou to cikánské řízky a připravujeme je z pokrájeného kuřecího masa na nudličky nebo menší kousky smíchané dohromady s cibulí a dalšími ingrediencemi. Když máme čas, necháme celou směs na placičky odpočinout v lednici – klidně i přes noc. Čím delší dobu jsou nudličky naložené, tím jsou chutnější a křehčí. Na druhý den se nabírají i s marinádou lžící a smaží se na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Nejchutnější jsou s domácími hranolkami anebo jen tak s čerstvým pečivem a zeleninový salátkem nebo domácí tatarkou.

Recept na smažené cikánské kuřecí řízečky

Ingredience potřebné na přípravu Kuřecích cikánských řízků

  • 400 g kuřecího masa nakrájeného na nudličky
  • 4 vejce
  • 3-4 cibule nakrájené na proužky
  • 4 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • olej na smažení

Postup přípravy cikánských řízků

1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme a maso pokrájené na nudličky do připravené marinády naložíme.

2. Necháme marinovat v lednici, nejlépe do druhého dne.

3. Lžící nabíráme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova.

Placičky usmažíme dozlatova.
Foto: Ilona Mikulecká, Placičky usmažíme dozlatova.

Servírování

Podávejte s domácími hranolky z trouby a tatarskou omáčku, anebo s pečivem a zeleninovým salátem.

Obrázek receptu na cikánský řízek s paprikovou omáčkou.

Cikánský řízek s paprikovou omáčkou a kroketami

Obrázek receptu na kuřecí rarášky v pivním těstíčku s bramborovou kaší.

Pivní rarášci s česnekovým dipem a jemnou bramborovou kaší

Nepřehlédněte další recepty na rarášky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest