Sice by se mohlo podle názvu pokrmu zdát, že mají cikánské řízky původ v romské kuchyni, ve skutečnosti tomu tak ale není. Nehledejte v receptu ani strouhanku jako u klasických řízků – protože tyto řízečky se neobalují. Spíš se jedná o gastronomický pojem z minulého století, kdy se exoticky znějící názvy používaly pro jídla s ostřejší a pikantnější příchutí. Jinak je to jídlo vonící domovem a v českých domácnostech dost oblíbené. Kuřecí nudličky v lednici vydrží naložené v marinádě několik dní a můžeme si řízky udělat velice rychle. Maso můžeme použít i vepřové a viděla jsem i recept s použitím libového bůčku.
Jinak u nás jim říkáme také rarášci nebo s malou úpravou ingrediencí i čínské placičky. Ale v tomto receptu jsou to cikánské řízky a připravujeme je z pokrájeného kuřecího masa na nudličky nebo menší kousky smíchané dohromady s cibulí a dalšími ingrediencemi. Když máme čas, necháme celou směs na placičky odpočinout v lednici – klidně i přes noc. Čím delší dobu jsou nudličky naložené, tím jsou chutnější a křehčí. Na druhý den se nabírají i s marinádou lžící a smaží se na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Nejchutnější jsou s domácími hranolkami anebo jen tak s čerstvým pečivem a zeleninový salátkem nebo domácí tatarkou.
Recept na smažené cikánské kuřecí řízečky
Ingredience potřebné na přípravu Kuřecích cikánských řízků
- 400 g kuřecího masa nakrájeného na nudličky
- 4 vejce
- 3-4 cibule nakrájené na proužky
- 4 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky kari koření
- 2 lžíce sojové omáčky
- olej na smažení
Postup přípravy cikánských řízků
1. Všechny ingredience kromě oleje smícháme a maso pokrájené na nudličky do připravené marinády naložíme.
2. Necháme marinovat v lednici, nejlépe do druhého dne.
3. Lžící nabíráme a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova.
Servírování
Podávejte s domácími hranolky z trouby a tatarskou omáčku, anebo s pečivem a zeleninovým salátem.

Cikánský řízek s paprikovou omáčkou a kroketami

Pivní rarášci s česnekovým dipem a jemnou bramborovou kaší
Nepřehlédněte další recepty na rarášky
- Kuřecí rarášci v burgeru s coleslaw salátem
- Doubičtí rarášci v bramborovém těstíčku: Tradiční recept
- Kuřecí rarášci v sýrovém těstíčku s bylinkami