Kde asi má kořeny tento francouzský toast, to všichni víte už podle jeho názvu. Ale víte také, že jeho doslovný překlad je “ztracený chléb” francouzsky “pain perdu?” Jeho kořeny jsou ale v kuchyni, která nerada plýtvá a ze zbytků pečiva umí vytvořit něco výjimečného. No a s borůvkami je to zcela excelentní lahůdka, kterou si můžete připravit i sami.

Ale francouzský toast se údajně zrodil dávno předtím než se udomácnil ve francouzské kuchyni. Už staří Římané namáčeli starší chléb do mléčné směsi a smažili ho, aby znovu získal jemnost. Ve Francii ho nazvali ztracený chléb proto, že dával nový život pečivu, které by skončilo v koši a Američané mu později dali jméno “French toast” a obohatili ho o různé další příchutě. My dnes přidáme borůvky.

Recept na francouzský toast s borůvkami

Ingredience potřebné přípravu borůvkového francouzského toastu

  • 12 plátků den starého bílého toastového chleba nakrájeného na 2,5 cm kostky
  • 225 g smetanového sýra
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 12 rozšlehaných vajec
  • 2 hrnky mléka
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1/3 hrnku javorového sirupu

Borůvková omáčka

  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek čerstvých borůvek
  • 1 lžíce másla
  • kukuřičný škrob
  • zapékací miska velikost 23×33 cm

Postup přípravy french toast

1. Zapékací misku lehce vymažeme máslem a rozložíme do ní polovinu kostek chleba. Na chléb navrstvíme smetanový sýr.

Ingredience na Francouzské toasty.
Zdroj: Dotdash Meredith Food Studios, Ingredience na Francouzské toasty.

2. Na sýr nasypeme borůvky a přikryjeme zbylou částí chlebových kostek.

3. Vejce, mléko, sirup a vanilkovou esenci vyšlehejte v misce a polejte kostky chleba, přikryjte a dejte na noc do lednice.

4. Misku vyjmete z lednice 30 minut před pečením a troubu vyhřejte na 175 stupňů.

5. 30 minut pečeme přikryté, poté odkryjeme a pečeme dalších 25-30 minut, do zezlátnuti povrchu.

Obrázek receptu na nekynuté šlehačkové lívance.

Šlehačkové lívanečky nekynuté se zakysanou smetanou

Vyndáme z lednice, necháme odstát a pečeme v troubě.
Zdroj: Dotdash Meredith Food Studios, Vyndáme z lednice, necháme odstát a pečeme v troubě.

6. V průběhu pečení si připravíme borůvkovou omáčku. hrnci si smícháme vodu, cukr a kukuřičný škrob. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty.Vmícháme borůvky, snížíme plamen na minimum a vaříme za stálého míchání, pokud všechny borůvky neprasknou, trvá to asi 10 minut. Poté vmícháme máslo.

V průběhu pečení připravíme borůvkovou omáčku.
Zdroj: Dotdash Meredith Food Studios, V průběhu pečení připravíme borůvkovou omáčku.

Servírování

Obrázek receptu na Hrnečkový čokoládový Mugcake - rychlodortík z mikrovlnky

Rychlý hrnečkový dort z mikrovlnky: Čokoládový Mug cake za pár minut a bez pečení

Porce pokrmu podáváme na talíři přelité teplým borůvkovým sirupem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest