Cuketa je oblíbená letní zelenina, která se dá využít na nespočet způsobů. Díky své neutrální chuti a šťavnatosti je skvělým základem pro pomazánky, kde absorbuje chutě dalších ingrediencí a vytvoří dokonale harmonický celek. Spojení cukety s anglickou slaninou dodává pomazánce úžasnou kombinaci kontrastních chutí, které k sobě prostě přirozeně patří. Anglická slanina propůjčuje pomazánce výraznější aroma, cuketa zase lehkou strukturu.

Cuketová pomazánka není jen něčím prostým, ale může být také základem pro další kulinářské experimenty. Například ji můžete přidat do těstovin, použít jako základ pro slané koláče nebo jí ozdobit grilovanou zeleninu.

Recept na cuketovou pomazánku s anglickou slaninou

Ingredience pro přípravu

  • 1 velká cuketa
  • 1 cibule
  • 1 kapie
  • 2 stroužky česneku
  • plátek másla
  • sůl a pepř
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 vejce

Postup přípravy

1. Nejdříve si na másle zpěníme cibuli a poté přidáme česnek, nakrájenou anglickou slaninu a vše dobře orestujeme.

2. Poté nakrájíme cuketu i se slupkou a přihodíme do pánve.

3. Dále přidáme nakrájenou kapii, osolíme, opepříme a dusíme do měkka.

4. Následně vmícháme vejce a případně dochutíme dle našich preferencí.

5. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.

6. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s opečenými topinkami.

Nakrájená cuketa na pomazánku.
Foto: freepik.com, Nakrájená cuketa na pomazánku.

Historie pomazánek

Pomazánky mají v české kuchyni tak pevné místo, že si už ani nevzpomeneme, kdy jsem žili bez nich. Už v dávných dobách trochu průkopnější kuchaři hledali způsob, jak upravit suroviny do takové konzistence, která by šla dobře roztírat. Tato cuketová je ve srovnání s klasickými trochu výraznější a utkví vám rozhodně v paměti.

Obrázek receptu na cuketovou pomazánku.

Vařená Cuketová pomazánka na topince

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest