Cuketa je oblíbená letní zelenina, která se dá využít na nespočet způsobů. Díky své neutrální chuti a šťavnatosti je skvělým základem pro pomazánky, kde absorbuje chutě dalších ingrediencí a vytvoří dokonale harmonický celek. Spojení cukety s anglickou slaninou dodává pomazánce úžasnou kombinaci kontrastních chutí, které k sobě prostě přirozeně patří. Anglická slanina propůjčuje pomazánce výraznější aroma, cuketa zase lehkou strukturu.
Cuketová pomazánka není jen něčím prostým, ale může být také základem pro další kulinářské experimenty. Například ji můžete přidat do těstovin, použít jako základ pro slané koláče nebo jí ozdobit grilovanou zeleninu.
Recept na cuketovou pomazánku s anglickou slaninou
Ingredience pro přípravu
- 1 velká cuketa
- 1 cibule
- 1 kapie
- 2 stroužky česneku
- plátek másla
- sůl a pepř
- 200 g anglické slaniny
- 3 vejce
Postup přípravy
1. Nejdříve si na másle zpěníme cibuli a poté přidáme česnek, nakrájenou anglickou slaninu a vše dobře orestujeme.
2. Poté nakrájíme cuketu i se slupkou a přihodíme do pánve.
3. Dále přidáme nakrájenou kapii, osolíme, opepříme a dusíme do měkka.
4. Následně vmícháme vejce a případně dochutíme dle našich preferencí.
5. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.
6. Podáváme s čerstvým pečivem nebo s opečenými topinkami.
Historie pomazánek
Pomazánky mají v české kuchyni tak pevné místo, že si už ani nevzpomeneme, kdy jsem žili bez nich. Už v dávných dobách trochu průkopnější kuchaři hledali způsob, jak upravit suroviny do takové konzistence, která by šla dobře roztírat. Tato cuketová je ve srovnání s klasickými trochu výraznější a utkví vám rozhodně v paměti.

Vařená Cuketová pomazánka na topince
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI