Pokud jste někdy byli na dovolené na Balkánu nebo v Turecku, možná jste se s touto křupavou pochoutkou setkali. Jde v podstatě o smažené kapsičky plněné šťavnatou masovou náplní. Aktuálně se v různých oblastech jihovýchodní Evropy setkáte s různými variacemi, které si národy přizpůsobili podle svých chutí. Ale ve všech případech v kapsičkách najdete kus balkánské kuchyně.
Vliv balkánské kuchyně zanechává v pokrmu typicky intenzivní aroma a lehčí strukturu. Takže pokud máte rádi křupavé těsto a výrazně kořeněné chutě, jsou dalmatské čebureky pochoutka přím pro vás. Náplň se nejčastěji připravuje z jehněčího nebo vepřového masa, zvolte si dle svých chutí a možností.
Recept na dalmatské čebureky
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vroucí vody
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
Náplň:
- 500 g vepřového nebo jehněčího masa
- sůl a pepř
- trochu mleté papriky
- 1 cibule
- 100 ml studené vody
Postup přípravy
1. Do vařící vody dáme sůl, olej a přidáme 80 g mouky. Vše důkladně promícháme.
2. Necháme vychladnout, poté přidáme vajíčko a zbytek mouky.
3. Vypracujeme těsto a na hodinu uložíme do lednice. Po půlhodině těsto jednou propracujeme a znovu uložíme do lednice.
4. Maso rozemeleme, přilijeme studenou vodu, sůl, pepř a nadrobno nasekanou cibuli.

Čevapčiči s cibulkou, hořčicí a jemnou kaší: Masové válečky z Balkánu
5. Vše promícháme a necháme v ledničce odpočinout, než bude uleželé těsto.
6. Odleželé těsto vyválíme na placku tenkou asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru asi 10 – 12 cm.
7. Okraje potřeme vodou a na polovinu kolečka vložíme váleček z masa.
8. Přeložíme těsto a vidličkou okraje přimáčkneme.
9. Kapsy vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme do zlatohněda. Čebureky chutnají skvěle teplé i studené.
Původ této křupavé pochoutky
Čebureky mají původ v Tatarské kuchyni a postupem času se teprve rozšířily do zbytku Evropy a Asie. Různé variace se liší především v použitém koření a v některých případech se plní hovězím masem. V každém případě je však těsto tenké a křehké, aby vynikla chuť náplně.

Šťavnaté jehněčí kotlety s aromatickými bramborami z trouby

Roláda z telecího masa: Pomalým pečením zůstane šťavnatá a jemná
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI