Pokud jste někdy byli na dovolené na Balkánu nebo v Turecku, možná jste se s touto křupavou pochoutkou setkali. Jde v podstatě o smažené kapsičky plněné šťavnatou masovou náplní. Aktuálně se v různých oblastech jihovýchodní Evropy setkáte s různými variacemi, které si národy přizpůsobili podle svých chutí. Ale ve všech případech v kapsičkách najdete kus balkánské kuchyně.

Vliv balkánské kuchyně zanechává v pokrmu typicky intenzivní aroma a lehčí strukturu. Takže pokud máte rádi křupavé těsto a výrazně kořeněné chutě, jsou dalmatské čebureky pochoutka přím pro vás. Náplň se nejčastěji připravuje z jehněčího nebo vepřového masa, zvolte si dle svých chutí a možností.

Recept na dalmatské čebureky

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vroucí vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce

Náplň:

  • 500 g vepřového nebo jehněčího masa
  • sůl a pepř
  • trochu mleté papriky
  • 1 cibule
  • 100 ml studené vody

Postup přípravy

1. Do vařící vody dáme sůl, olej a přidáme 80 g mouky. Vše důkladně promícháme.

2. Necháme vychladnout, poté přidáme vajíčko a zbytek mouky.

3. Vypracujeme těsto a na hodinu uložíme do lednice. Po půlhodině těsto jednou propracujeme a znovu uložíme do lednice.

4. Maso rozemeleme, přilijeme studenou vodu, sůl, pepř a nadrobno nasekanou cibuli.

Video recept na rychlé čevapčiči

Čevapčiči s cibulkou, hořčicí a jemnou kaší: Masové válečky z Balkánu

5. Vše promícháme a necháme v ledničce odpočinout, než bude uleželé těsto.

6. Odleželé těsto vyválíme na placku tenkou asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru asi 10 – 12 cm.

7. Okraje potřeme vodou a na polovinu kolečka vložíme váleček z masa.

8. Přeložíme těsto a vidličkou okraje přimáčkneme.

9. Kapsy vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme do zlatohněda. Čebureky chutnají skvěle teplé i studené.

Dalmatské čebureky.
Foto: freepik.com, Dalmatské čebureky.

Původ této křupavé pochoutky

Čebureky mají původ v Tatarské kuchyni a postupem času se teprve rozšířily do zbytku Evropy a Asie. Různé variace se liší především v použitém koření a v některých případech se plní hovězím masem. V každém případě je však těsto tenké a křehké, aby vynikla chuť náplně.

Pečené aromatické Brambory a jehněčí maso

Šťavnaté jehněčí kotlety s aromatickými bramborami z trouby

Obrázek receptu na pomalu pečenou roládu z telecího masa.

Roláda z telecího masa: Pomalým pečením zůstane šťavnatá a jemná

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest