Víte co je galaretka? Pro mnohé z vás je tento název možná neznámý, ale já si jej moc dobře pamatuji. Protože při nákupech v Polsku, které jsme kdysi dělali běžně, jsme galaretku nakupovali jako jednu z prvních surovin. Později se prodávala i na Slovensku a v Česku a dezerty s ní byly známe i u nás. Byla to prostě super věc na ovocné zákusky a dezerty ve skleničce, protože byto to už ochucené želé v prášku, hodně chutnající ovocem, které se pouze rozpustilo ve vodě a nechalo zatuhnout. Výborná byla i samotná, nebo ve spojení s různými dezerty. A byl k dostání v mnoha chutích a byla skvělá.
Tento dezert není o extravaganci, ale o klidu, když máme čas a chceme si připravit něco dobrého pro sebe a svojí rodinu. A navíc je třeba léto a máme čerstvé jahody vonící velice lákavě. Je to dortík, který nespěchá, nechá se chladit, zatuhnout a pak nás potěší svou lehkostí a harmonií. A každý kousek nám připomene, že štěstí se často vejde na malý talířek s vidličkou.
Recept na ovocný dezert s galaretkou
Ingredience potřebné na přípravu Piškotu s tvarohovým krémem, jahodami a galaretkou
Piškotový korpus
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Tvarohový krém
- 1 měkký tvaroh
- 1 smetana na šlehání
- 1 zakysaná smetana
- 1 pudink za studena vyšlehaný
- hodně jahod
- 2 Galaretky (připravit dle návodu na obalu)
Postup přípravy dezertu s galaretkou
1. Ušleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, vylijeme na vymazaný plech o velikosti asi 30×20 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut dozlatova.Necháme vychladnout.
2. V míse si připravíme tvarohový krém, vyšleháme si šlehačku a smícháme s tvarohem a zakysanou, přimícháme studený vyšlehaný pudink. Náplň naneseme na korpus.
3. Náplň hustě poklademe jahodami.

4. Galaretku připravíme dle návodu na obalu, necháme mírně vychladnout a nalijeme na vrch koláče.
5. Dezert uložíme do lednice minimálně na dvě hodiny chladit.
Ovoce můžeme obměňovat dle sezóny a dle svých možností, použijeme například hrušky, nebo mandarinky.
Likérová špička do kelímku: Sladká extáze z vaječného krému a pařížské čokolády pro profíky