Víte co je galaretka? Pro mnohé z vás je tento název možná neznámý, ale já si jej moc dobře pamatuji. Protože při nákupech v Polsku, které jsme kdysi dělali běžně, jsme galaretku nakupovali jako jednu z prvních surovin. Později se prodávala i na Slovensku a v Česku a dezerty s ní byly známe i u nás. Byla to prostě super věc na ovocné zákusky a dezerty ve skleničce, protože byto to už ochucené želé v prášku, hodně chutnající ovocem, které se pouze rozpustilo ve vodě a nechalo zatuhnout. Výborná byla i samotná, nebo ve spojení s různými dezerty. A byl k dostání v mnoha chutích a byla skvělá.

Tento dezert není o extravaganci, ale o klidu, když máme čas a chceme si připravit něco dobrého pro sebe a svojí rodinu. A navíc je třeba léto a máme čerstvé jahody vonící velice lákavě. Je to dortík, který nespěchá, nechá se chladit, zatuhnout a pak nás potěší svou lehkostí a harmonií. A každý kousek nám připomene, že štěstí se často vejde na malý talířek s vidličkou.

Recept na ovocný dezert s galaretkou

Ingredience potřebné na přípravu Piškotu s tvarohovým krémem, jahodami a galaretkou

Piškotový korpus

  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Tvarohový krém

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 smetana na šlehání
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 pudink za studena vyšlehaný
  • hodně jahod
  • 2 Galaretky (připravit dle návodu na obalu)

Postup přípravy dezertu s galaretkou

1. Ušleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, vylijeme na vymazaný plech o velikosti asi 30×20 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut dozlatova.Necháme vychladnout.

2. V míse si připravíme tvarohový krém, vyšleháme si šlehačku a smícháme s tvarohem a zakysanou, přimícháme studený vyšlehaný pudink. Náplň naneseme na korpus.

3. Náplň hustě poklademe jahodami.

Dezert zalijeme Galaretkou a necháme tuhnout v lednici.
Foto: Ilona Mikulecká, Dezert zalijeme Galaretkou a necháme tuhnout v lednici.

4. Galaretku připravíme dle návodu na obalu, necháme mírně vychladnout a nalijeme na vrch koláče.

5. Dezert uložíme do lednice minimálně na dvě hodiny chladit.

Ovoce můžeme obměňovat dle sezóny a dle svých možností, použijeme například hrušky, nebo mandarinky.

Dezert špička, která se ale připravuje neobvyklým způsobem.

Likérová špička do kelímku: Sladká extáze z vaječného krému a pařížské čokolády pro profíky

Recept s postupem na malinový cheesecake ve skle

Nepečený malinový cheesecake ve skle: Elegantní dezert v neobvyklém provedení

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest