Květák je široce oblíbená košťálová zelenina pocházející ze Středomoří. Využívá se z něj zdužnatělé květenství. Je bohatý na vitaminy C, K a některé vitaminy skupiny B, dále obsahuje vlákninu a antioxidanty. Díky jemné chuti je oblíbený jak vařený, dušený, zapékaný, smažený tak i syrový, například v zeleninových salátech. Využívá se i jako nízkosacharidová náhrada rýže nebo brambor, například v low carb stravování.
Originalita ze všech koutů světa
Kombinace květáku s tahini pastou, sójovou omáčkou, olivovým olejem, piniovými oříšky a chilli papričkami, kterou vám nyní představíme, je skvělým příkladem toho, jak lze propojit středomořské a blízkovýchodní chutě s asijským nádechem. Pečený květák získá díky tahini (sezamové pastě) jemnou, krémovou konzistenci a bohatou chuť, kvalitní sójová omáčka mu dodá umami tón. Olivový olej podtrhne celkovou chuť a piniové oříšky přidají příjemnou křupavost a oříškový nádech. Chilli papričky zase dodají pikantnost a krásnou barvu. Tato kombinace je nejen lahodná, ale také výživná – obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty.
Ingredience na pečený květák
- Květák – 1 ks;
- Omáčka marinera – 60 g;
- Olivový olej – 60 ml;
- Sůl – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Citronová šťáva – 40 ml;
- Česnek – 1 stroužek;
- Med – 1 lžíce;
- Tahini pasta – 3 lžíce;
- Tmavá sójová omáčka – 2 lžíce;
- Voda – 4 lžíce;
- Červená cibule – 1 ks;
- Rostlinný olej – na smažení;
- Chilli papričky – 3 ks;
- Piniové oříšky – 40 g;
- Čerstvý špenát – hrst.

Plněné kuřecí stehno s pečeným květákem: Král plněných masových pochoutek
Postup přípravy pečeného květáku
- Květák vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte 5 minut.
- Přendejte do zapékací mísy.
- Omáčku marinera smíchejte s olivovým olejem, solí a paprikou.
- Takto vzniklou omáčkou potřete květák.
- Pečte 30–35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Mezitím si připravte dip:
- Zakysanou smetanu smíchejte s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a tekutým medem.

Tento Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob všechny oslní!
- Na talíř naneste několik lžic dipu.
- Na dip položte upečený květák.
- Připravte směs:
- Smíchejte tahini pastu, sójovou omáčku a vodu.
- Vzniklou omáčkou opět potřete květák.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji na oleji zesklovatět.
- Chilli papričky nakrájejte na kolečka a přidejte k cibuli.
- Na pánev ke směsi přisypte piniové oříšky, smažte 2–3 minuty.
- Špenát nakrájejte najemno a přidejte na pánev.
- Krátce orestujte.
- Směs z pánve upěchujte na květák.

Extrémně jednoduchý recept na zapečený květák se u vás doma stane naprostým hitem

Domácí čalamáda plná vitamínů a čerstvých chutí
Zdroj: Autorský text, Wikipedia, Healthline