Květák je široce oblíbená košťálová zelenina pocházející ze Středomoří. Využívá se z něj zdužnatělé květenství. Je bohatý na vitaminy C, K a některé vitaminy skupiny B, dále obsahuje vlákninu a antioxidanty. Díky jemné chuti je oblíbený jak vařený, dušený, zapékaný, smažený tak i syrový, například v zeleninových salátech. Využívá se i jako nízkosacharidová náhrada rýže nebo brambor, například v low carb stravování.

Originalita ze všech koutů světa

Kombinace květáku s tahini pastou, sójovou omáčkou, olivovým olejem, piniovými oříšky a chilli papričkami, kterou vám nyní představíme, je skvělým příkladem toho, jak lze propojit středomořské a blízkovýchodní chutě s asijským nádechem. Pečený květák získá díky tahini (sezamové pastě) jemnou, krémovou konzistenci a bohatou chuť, kvalitní sójová omáčka mu dodá umami tón. Olivový olej podtrhne celkovou chuť a piniové oříšky přidají příjemnou křupavost a oříškový nádech. Chilli papričky zase dodají pikantnost a krásnou barvu. Tato kombinace je nejen lahodná, ale také výživná – obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a antioxidanty.

Ingredience na pečený květák

  • Květák –⁠ 1 ks;
  • Omáčka marinera –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 60 g;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 60 ml;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletá sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Zakysaná smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 ml;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 stroužek;
  • Med –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Tahini pasta –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce;
  • Tmavá sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 lžíce;
  • Červená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na smažení;
  • Chilli papričky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Piniové oříšky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Čerstvý špenát –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ hrst.
Obrázek receptu na plněné kuřecí stehno s pečeným květákem.

Plněné kuřecí stehno s pečeným květákem: Král plněných masových pochoutek

Obrázek k receptu: Květák nemusí být nudný! Pikantní, svěží a výživný recept
Foto: Uživatel Vyacheslav Argenberg/ Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Květák nemusí být nudný! Pikantní, svěží a výživný recept

Postup přípravy pečeného květáku

  • Květák vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte 5 minut.
  •  Přendejte do zapékací mísy.
  • Omáčku marinera smíchejte s olivovým olejem, solí a paprikou.
  • Takto vzniklou omáčkou potřete květák.
  • Pečte 30–35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Mezitím si připravte dip:
  • Zakysanou smetanu smíchejte s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a tekutým medem.
Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob

Tento Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob všechny oslní!

  • Na talíř naneste několik lžic dipu.
  • Na dip položte upečený květák.
  • Připravte směs:
  • Smíchejte tahini pastu, sójovou omáčku a vodu.
  • Vzniklou omáčkou opět potřete květák.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji na oleji zesklovatět.
  • Chilli papričky nakrájejte na kolečka a přidejte k cibuli.
  • Na pánev ke směsi přisypte piniové oříšky, smažte 2–3 minuty.
  • Špenát nakrájejte najemno a přidejte na pánev.
  • Krátce orestujte.
  • Směs z pánve upěchujte na květák.
Obrázek k receptu: Sezóna květáku a cuket je za dveřmi: Buďte připraveni!

Extrémně jednoduchý recept na zapečený květák se u vás doma stane naprostým hitem

Obrázek receptu na domácí čalamádu.

Domácí čalamáda plná vitamínů a čerstvých chutí

Zdroj: Autorský text, Wikipedia, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest