Když mám den předem čas a chuť, naložím maso do jednoduché marinády. Naučila mě ji moje maminka a použijete ji ve všech případech, když se rozhodnete krkovici jen tak hodit na gril.
Je to kombinace několika málo surovin, které máte většinou doma – olej, hořčice, česnek, sůl, pepř a trocha pálivé nebo uzené papriky. Mamka do ní někdy přidávala i trochu piva nebo medu, podle nálady. Tahle marináda není jen chuťová záležitost – je to takový malý rituál, který z obyčejného masa udělá jídlo, které si pamatujete.
Recept na marinádu na grilované maso
Na marinádu na maso potřebujeme
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- 3–4 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
Vše dobře promícháme a potřeme tím důkladně krkovici ve všech záhybech. V uzavřené misce necháme odpočívat přes noc.
Jsou recepty, které si člověk nezapíše, protože je prostě nosí v sobě. Tohle je přesně ten případ. Marinádu od mojí mámy znám zpaměti, protože ji doma používala na všechno – na maso do trouby, na špízy, ale hlavně na tu naši oblíbenou grilovanou krkovici. Když se maso naloží den předem, hezky se uleží a druhý den už jen voní a chutná tak, že není třeba žádných dalších složitostí.

Marinovaná krkovice, to je královna grilování

Kuře marinované v BBQ omáčce po kanadsku: Šťavnaté maso s chutí americké grilovačky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková