Když mám den předem čas a chuť, naložím maso do jednoduché marinády. Naučila mě ji moje maminka a použijete ji ve všech případech, když se rozhodnete krkovici jen tak hodit na gril.

Je to kombinace několika málo surovin, které máte většinou doma – olej, hořčice, česnek, sůl, pepř a trocha pálivé nebo uzené papriky. Mamka do ní někdy přidávala i trochu piva nebo medu, podle nálady. Tahle marináda není jen chuťová záležitost – je to takový malý rituál, který z obyčejného masa udělá jídlo, které si pamatujete.

Recept na marinádu na grilované maso

Na marinádu na maso potřebujeme

  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 3–4 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu

Vše dobře promícháme a potřeme tím důkladně krkovici ve všech záhybech. V uzavřené misce necháme odpočívat přes noc.

Jsou recepty, které si člověk nezapíše, protože je prostě nosí v sobě. Tohle je přesně ten případ. Marinádu od mojí mámy znám zpaměti, protože ji doma používala na všechno – na maso do trouby, na špízy, ale hlavně na tu naši oblíbenou grilovanou krkovici. Když se maso naloží den předem, hezky se uleží a druhý den už jen voní a chutná tak, že není třeba žádných dalších složitostí.

Marinovaná krkovice

Marinovaná krkovice, to je královna grilování

Obrázek k receptu kuře po kanadsku

Kuře marinované v BBQ omáčce po kanadsku: Šťavnaté maso s chutí americké grilovačky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest