Když se spojí jemnost upečené vepřové panenky s křupavostí chřestu a krémovou omáčkou ze smetany a parmezánu, tak vznikne pokrm, který potěší chuťové buňky a i oko strávníka. Tato kombinace je naprosto dokonalá a celá příprava je tak snadná. Tento pokrm máte do 30 minut hotový.
Nevím jak vy, ale u nás doma je vepřová velmi oblíbené maso. Máme ho rádi, protože je krásně jemné a libové. Chřest je takové zelené zlato, je plný zdravých nutričních hodnot od minerálů, vitamínů po antioxidanty. Chuť chřestu krásně doplňuje panenku. Tyto výborné suroviny podtrhneme lahodnou smetanovo-parmezánovou omáčkou. Omáčka je rychle hotová a velmi snadná. Chuť omáčky je dokonalá.
Vyzkoušejte kombinaci těchto tří komponentů dohromady a uvidíte, že toho nebudete litovat.
Pošlete nám vaše recepty s chřestem, ať se může naše kuchařská komunita inspirovat.
Recept na vepřovou panenku se zeleným chřestem a parmezánovou omáčkou
Potřebné suroviny:
- 500 g vepřové panenky (vcelku)
- sůl italské bylinky od Kotanyi
- lžíce rostlinného oleje
- svazek zeleného chřestu
- 100 g nastrouhaného parmezánu
- 250 ml smetany
- sůl a pepř
Postup přípravy panenky:
1. Nejprve si okořeníme panenku solí Kotanyi (italské bylinky). Takto ochucenou panenku (vcelku) dáme do pekáče s olejem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Pečeme 30 minut.
2. Mezitím o pečeme panenku uvaříme si chřest a uděláme si omáčku.
3. Zelený chřest omyjeme a konce chřestu odřežeme. Do vyššího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Jakmile je voda vroucí dáme do ní chřest, který vaříme 2-5 minut, pod pokličkou. Hotový chřest vyjmeme z vody.
4. Parmezánová omáčka: do pánve vylijeme smetanu, kterou přivedeme k varu. Smetanu následně ochutíme solí a pepřem. Poté přidáme nastrouhaný parmezán a mícháme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.
5. Hotovo, všechny komponenty máme hotové a můžeme servírovat. Nakrájíme si panenku na plátky. Nejprve na talíř dáme omáčku, následně chřest a poté panenku. Podáváme s oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť.

Vepřová panenka se čtyřbarevným pepřem, cibulovou omáčkou a orestovanými bramborami ve slupce

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší
Video recept na panenku s chřestem
Autorský článek cooky.cz