5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Zavařování a nakládání cuket je skvělý způsob, jak si uchovat letní úrodu na zimu a přidat do svého jídelníčku pestrou škálu chutí. Je to jednoduchý recept na zavařování, který dodá každému jídlu pikantní chuť a krásně křupavou texturu.

Proces začíná pečlivým výběrem cuket, které jsou nejlépe malé a pevné, což zajišťuje jejich křupavost i po zpracování. Kombinace s mrkví, česnekem a voňavými bylinkami, jako je kopr a petržel, přináší nejen chuťovou rozmanitost, ale i estetické potěšení díky barevné harmonii ve sklenici. Přidání kuliček pepře a bobkového listu dodává pikantní podtón, který se během zimních měsíců skvěle hodí ke všem pokrmům. Správné množství soli, cukru a octa v láku je klíčem k dosažení vyvážené chuti, která zavařené cukety povznáší na delikatesu, kterou lze snadno přidat k jakémukoli jídlu jako osvěžující přílohu.

Jak na nakládané cukety

Cukety nakrájíme na proužky a mrkev na nudličky. Do každé sklenice přidáme bylinky, česnek, bobkový list a pepř, naskládáme cuketu s mrkví a zalijeme dvakrát vroucí vodou. Vodu slijeme, osolíme, přidáme cukr a ocet a zalijeme sklenice lákem. Sklenice pevně uzavřeme a necháme vychladnout.

Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

Recept na nakládané cukety s mrkví a bylinkami

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 30 minut
Porcí 5 sklenic
Nakládané cukety a mrkev s česnekem a bylinkami pro svěží chuť

Potřebné vybavení

  • 5 litrových sklenic zavařovací sklenice

Suroviny

  • 3 kg cukety
  • 3 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku (na sklenici)
  • 1 bobkový list (na sklenici)
  • 7 kuliček černého pepře (na sklenici)
  • kopr, petrželka
  • 3 lžíce hrubé soli
  • 1 lžíce cukru (na sklenici)
  • 1 lžíce octu 9 % (na sklenici)
  • Slunečnicový olej

Postup 

  • Cukety nakrájíme na proužky, mrkev na nudličky.
    Recept a postup na výborné nakládané cukety

    Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

  • Na dno sklenic vložíme kopr, petrželku, česnek, bobkový list a pepř.
    Recept a postup na výborné nakládané cukety

    Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

  • Pevně skládáme cukety a mrkev do sklenic.
    Recept a postup na výborné nakládané cukety

    Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

  • Zalijeme vroucí vodou, necháme 25 minut, slijeme.
    Recept a postup na výborné nakládané cukety

    Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

  • Znovu zalijeme vroucí vodou a necháme 35 minut.
    Recept a postup na výborné nakládané cukety

    Dokonalé nakládané cukety: Recept na zimní zásoby plné chuti – hlavní ingredience cuketa, mrkev, česnek a kopr

  • Vodu slijeme, přivedeme k varu se solí.
  • Do sklenic přidáme cukr, ocet a zalijeme lákem.
  • Sklenice pevně uzavřeme, otočíme a necháme vychladnout.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Speciální příležitosti
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: česnek, cuketa, konzervace, kopr, mrkev, nakládaná cuketa, nakládání, zavařování


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest