Pečení chleba patří k nejpraktičtějším receptům vůbec. Pokud ale do receptu zakomponujeme hrníčkovou variantu, je i extrémně jednoduchý. K přípravě těsta nepotřebujeme žádnou váhu ani profesionální dovednosti. Domácí chléb můžeme upéct z různých druhů mouky a tím přizpůsobíme výslednou chuť. Zároveň volbou mouky regulujeme například jeho texturu, množství vlákniny a tím i podporu trávení.

Hrníčkové recepty nejsou pouze výmyslem moderní doby. V dobách, kdy nebylo běžné mít doma kuchyňskou váhu i jiná měřící zařízení, měřilo se prostě tím, co bylo. Od hrníčků, přes lžíce po jiné šálky a sklenice. Z důvodu zachování jednoduchosti přípravy jsme si tyto způsoby zachovali dodnes. Proto se tohoto receptu nebojte a upečte pro svojí rodinu čerstvý a křupavý chléb, který je mimořádně nenáročný.

Recept na hrníčkový chléb v domácí kuchyni

Délka pečení v troubě 45 minut.

1 hrnek = 300 ml

Ingredience pro přípravu

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 hrnku vlažné vody
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 4 hrnky hladké celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu

Postup přípravy krok za krokem

Obrázek receptu na hrníčkový chléb.
Foto: Romana Rubášová, Recept na hrníčkový chléb.

1. Droždí smícháme s cukrem a když se droždí rozpustí, přilijeme vlažnou vodu.

2. Dále přisypeme prosátou mouku a přidáme ostatní suroviny.

3. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout nejméně 30 – 60 minut a během kynutí ještě propracujeme.

4. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a přendáme ho do formy nebo na plech s pečícím papírem.

5. Necháme ještě 10 – 20 minut dokynout a dáme si předehřát troubu na 230°C.

6. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut a po upečení potřeme slanou vodou. 

Obrázek receptu na Babiččin čokoládový chlebíček

Babiččin čokoládový chlebíček

Chléb je starý jako lidstvo samo

O chlebu se píše i v Bibli. Je považován za jeden z nejstarších gastronomických výtvorů na zemi. Samozřejmě první záznamy o chlebu potvrzují, že šlo o primitivní placky, které se připravovaly z rozdrceného obilí a vody. Dnes najdeme nespočetné množství receptů a hotových variant. Počínaje běžnými kváskovými chleby až po bezlepkové alternativy.

Výhoda domácího chleba

Když si doma upečeme svůj vlastní chléb, získáme velkou přidanou hodnotu. V první řadě přesně víme, co obsahuje a můžeme si ho také přizpůsobit dle vlastních chutí a požadavků. Navíc dle mé zkušenosti má domácí chléb mnohem delší trvanlivost, než ten z obchodu.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest