Houstičky obzvláště vypečené… právě takové si můžete snadno připravit doma. Do obchodu pro ty obyčejné už se vám nebude chtít. Josef Maršálek, to je jméno, které přináší záruku kvality. Milovníci pořadu StarDance si jistě vzpomenou, jak Marek Eben při vyřazení pana Maršálka litoval, že už nebude přísun dobrot!
Pletená houska, jakou známe z našich domácností, je českou variantou a považuje se za součást tradičního pekárenského dědictví střední Evropy. V jiných tvarech se ale houska peče v mnoha zemích: Rakušané si pochutnávají na kaiserkách, Francouzi zase na nasládlých brioškách. Možnost vychutnat si rozličné formy pečiva máme od pádu železné opony naštěstí i my. Stejně tak jsme získali šanci nakupovat odlehčené suroviny, díky čemuž vám můžeme nabídnout recept na zdravější variantu oblíbeného domácího pečiva.
Ingredience na těsto
- Hladká špaldová mouka – 300 g;
- Celozrnná špaldová mouka – 200 g;
- Voda – 310 g;
- Sádlo – 50 g;
- Droždí – 20 g;
- Sůl – 10 g;
Na dokončení:
- Mák – 50 g.
Postup přípravy
- V míse smíchejte obě mouky a sůl, poté přidejte droždí a vodu.
- Zamíchejte, až se veškerá tekutina vsákne, teprve poté přidejte sádlo.
- Hněťte asi 10–12 minut, dokud nezískáte pevné a elastické těsto, které se nelepí ani na mísu, ani na vařečku či hnětací hák.
- Těsto dobře zakryjte fólií či vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu.

Čerstvé domácí pletenky – voňavé domácí housky
- Poté ho opatrně vyjměte z mísy na lehce pomoučenou plochu.
- Vytvarujte z něj kruh, který rozdělte na 9 stejných dílků.
- Z každého dílu vyválejte pramen o délce asi 30 cm a spleťte do tvaru housky.
- Odkládejte na plech dále od sebe, postříkejte vodou a hustě posypejte mákem.
- Nechte opět nakynout do zdvojnásobení objemu.
- Během kynutí ještě přestříkejte vodou.
- Pečte v dobře vyhřáté troubě na horkovzduch při 230 stupních dozlatova (asi 12–13 minut).
- Ihned po vytažení z trouby můžete housky pro lepší lesk pokropit vodou.

Domácí kynuté kaiserky
Zdroj: Autorský text, Josef Maršálek, Wikipedie