Napadlo vás někdy, že sušenky, které si koupíte v obchodě, se dají upéct doma? A že mohou chutnat lépe, a ještě navíc neobsahovat žádné zbytečné konzervanty a dochucovadla, o která nestojíte? V případě oblíbených Koka sušenek je tato možnost reálná a dokonce už léty prověřená. Koka sušenky si můžete upéct doma a vypadit je přímo pro své chuťové buňky.
Nevím, jak to máte vy, ale pro mě jsou Koka sušenky typickými sušenkami z dětství. Milovala jsem a dodnes miluji spojení kokosu a kakaa. Spolu s Esíčky a Derby sušenkami patřily mezi mé top produkty v nákupním košíku. Koka sušenky upečete z několika málo ingrediencí a potěší vás, jak jsou jednoduché. Můžete je slupnout jen tak ke kávě nebo čaji, a také se perfektně hodí do batůžku na výlet. Ačkoli jde o trvanlivé pečivo, pokud jich neupečete alespoň 5 plechů, rozhodně vám dlouho nevydrží, jsou totiž nebezpečně žravé.
Recept na retro Koka sušenky
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 200 g rostlinného tuku (např. Hera nebo Stela)
- 100 g moučkového cukru
- 240 g hladké mouky
- 100 g strouhaného kokosu
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 vanilinový cukr
Množství vystačí asi na 30–35 sušenek.
Postup přípravy domácích KoKa sušenek
1. Všechny uvedené ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Pokud se zdá příliš sypké, přidáme trochu oleje nebo mléka.
2. Těsto necháme chvíli odpočinout v lednici.
3. Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta tvarujeme kuličky o průměru asi 1,5 cm a klademe na plech vedle sebe. Každou kuličku zploštíme vidličkou. Tím vytvoříme typický vzor a také zajistíme rovnoměrné propečení.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Po vyjmutí z trouby jsou sušenky měkké, ztvrdnou až po vystydnutí.
Tipy k přípravě
- Místo rostlinného tuku můžete použít máslo, dodá lahodnější chuť.
- Lze použít i kokosový olej, jen pak mohou být sušenky o něco křehčí. V případě, že se pro kokosový olej rozhodnete, nechte těsto odpočinout v lednici o něco déle, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
- Místo cukru oslaďte sušenky jakýmkoli pro vás přijatelným sladidlem – medem, javorovým sirupem nebo jiným sladkým sirupem. Jen pamatujte na to, že každé sladidlo má jinou sladivost, a použijte adekvátní množství. Začněte menším množstvím a ochutnejte, dosladit můžete vždy.
- Sušenky v pohodě snesou i celozrnnou mouku, její lehce specifická chuť se v sušenkách ztratí.
- Kdo nemá rád kakaové těsto, může kakao klidně vynechat a udělat si světlou verzi sušenek. Je stejně výborná.
České tiramisu z kakaovo – kokosových sušenek Koka: Osvěžující vychlazený nepečený dezert
Esíčkové sušenky jako z obchodu: Se skořicí, kakaem a můžete přidat i perníkové koření
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková