Připravujeme čerstvé domácí pečivo: Křupavé domácí rohlíky jsou synonymem pro čerstvost a pohodlí domova. Když se z kuchyně line vůně čerstvě upečeného pečiva, tak to chuťové buňky startují. Zlatavá kůrka těchto rohlíků je nejen radostí pro oko, ale i slastí pro jazyk.
Domácí rohlíky jsou ideální k rodinné snídani, na svačinu pro děti do školy, či k večeři, když není čas na vaření teplého jídla. Nejlepší na nich je, že posyp si každý může udělat podle své chuti – s mákem, sezamem nebo prostě jen tak. Takový čerstvě vytažený rohlík z trouby namazaný máslem to je bomba.
Na rohlíkách je úžasný to, že jsou důkazem, že některé z nejlepších věcí v životě jsou ve skutečnosti velmi jednoduché a levné. V tomto receptu pečivo stříkáme vodou a díky tomuto procesu pečivo déle vydrží měkké.
Recept na Domácí křupavé rohlíky
Potřebné vybavení
- Trouba
- Kuchyňský robot
Suroviny
- 500 g hladké mouky (špaldové mouky)
- 20 g droždí (půl kostky čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného droždí)
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 40 g sádla (rozpuštěného, vlažného)
- posyp: kmín, mák, sezamové semínka
Postup
- Nejprve si uděláme kvásek, jak tomu bývá u kynutého těsta. Vlažnou vodu přelijeme do větší mísy, do vody rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, vše promícháme
- Následně do mísy nasypeme mouku, sůl a přilijeme vlažné sádlo. Vše důkladně prohněteme, kdo má kuchyňského robota, nechá pracovat robota. ?
- Jakmile budeme mít krásné hladké těsto, přikryjeme mísu utěrkou. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, těsto by mělo být jednou tak velké minimálně. Kdo nemá čas, dá mísu s těstem do hrnce s teplou vodou a do 30 minut máme těsto vykynuté
- Jakmile těsto vykynulo, přendáme těsto na vál a rozdělíme ho na 11 stejně velkých dílků
- Každý jednotlivý dílek vyválíme do tvaru trojúhelníku a zarolujeme do tvaru rohlíku (viz. video). Hotový rohlík přendáme na plech vyložený pečícím papírem
- Když máme plech plný přikryjeme ho utěrkou a hotové rohlíky necháme kynout dalších 30 minut
- Nyní si předehřejeme troubu na 200 stupňů, pokud nemáte kombinovanou troubu s párou, dáme na dno trouby pekáč s vodou. Po uplynulém čase postříkáme rohlíky vodou (vodu ideálně máme v rozstřikovači) a mákem či jiným posypem
- Takto dáme rohlíky do předehřáté trouby a necháme péct na cca 15 minut, dokud nejsou rohlíky do zlatova
- Čím více budou rohlíky zlatavější, tím budou více křupavé
- Po vyndání opět postříkáme rohlíky vodou
- Rohlíky necháme vychladnout na mřížce a můžeme je konzumovat. Nechte si chutnat!