Vypěstovat si doma svůj vlastní kvásek není jen tak jednoduché. Proto vznikla tradice předávání kvásku nebo dokonce darování. Přitom tento přírodní zázrak vzniká pouze ze dvou surovin z mouky a z vody. Chce to ovšem trochu zkušenosti a hlavně trpělivosti a ne každému se to na poprvé povede. Mouka s vodou postupně kvasí díky divokým kvasinkám a bakteriím mléčného kvašení ze vzduchu. Výsledkem by měla být bohatá chuť, dokonalá vůně a chléb, který vydrží dlouho čerstvý.

Pečení domácího kváskového chleba je stará dovednost, která se v dnešní době opět vrací do našich kuchyní. Na rozdíl od různých chlebů z droždí potřebuje víc času na kynutí, po upečení má krásně křupavou kůrku, bohatou chuť a vůni a zůstává dlouho trvanlivý a čerstvý. Intenzivní chuť a vůně vzniká díky dlouhému zrání těsta a přirozené fermentaci, která rozkládá lepek a činí chléb lehčím pro trávení. Třeba jste od někoho zkušeného dostali kvásek a chcete si upéct svůj vlastní kváskový chléb anebo si dokonce zkusíte kvásek vypěstovat sami?

Recept na Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Ingredience potřebné k pečení vlastního kousku domácího kváskového chleba

  • žitný kvásek (od známých nebo z internetu) + 150 g žitné mouky a 150 ml. vody na rozkvas
  • žitná chlebová mouky (může být v různých poměrech se pšeničnou chlebovou moukou)
  • 150 g žitné mouky a 350 g pšeničné mouky
  • 150 g zákvasu a 150 ml vody
  • sůl, kmín,
  • semínka, koření, ořechy (volitelné)

Postup pečení domácího chleba

1. Večer před pečením chleba si připravíme rozkvas, do misky dáme 1 lžíci kvásku 150 g žitné mouky a 150 ml vlažné vody a rozmícháme. Mísu přikryjeme pytlíkem a necháme stát do rána v kuchyni (8-12 hodin).

2. Ráno by měl být rozkvas objemově 2x větší, měl by mít bublinky a být zarovnaný.

Rozkvas by měl být ráno 2x větší, bublinkatý a zarovnaný.
Zdroj: StillOnTheWay, Rozkvas by měl být ráno 2x větší, bublinkatý a zarovnaný.

3. Odebereme 1 lžíci kvásku, zavřeme do sklenice a schováme do lednice pro další pečení. Pokud se nám týdne nepovede znovu péct, musíme kvásek. nakrmit a to přidáním 1 lžíce žitné mouky a 1 lžíce vody.

4. Teď do rozkvasu přidáváme mouku, můžeme kombinovat žitnou mouku s pšeničnou, aby výsledná hmotnost mouky byla 500 g (například 150 žitné a 350 pšeničné mouky).

5. Přilijeme 150 g podmáslí a 150 g vody. Přidáme lžičku kmínu a 2 lžičky soli. Dle libosti můžeme přidat semínka, chlebová koření, ořechy a podobně.

Obrázek receptu na domácí kváskový chléb.

Řemeslný kváskový chléb: Velmi snadný recept pro každého

6. Těsto hněteme 5-10 minut hnětačem anebo robotem, aby se vše spojilo a mělo dobré vlastnosti. (Můžeme hnést i rukou).

7. Nakonec těsto pouze přeložíme a zkusíme rukou a přikryjeme pytlíkem. Necháme na teplém místě kynout cca 2 hodiny.

8. V průběhu kynutí těsto 3 krát přeložíme navlhčenou rukou v misce zleva doprava, se shora dolu, zprava doleva a z dola nahoru.

V průběhů kynutí těsto 3x překládáme vlhkou rukou.
Zdroj: StillOnTheWay, V průběhů kynutí těsto 3x překládáme vlhkou rukou.

9. Po 2 hodinách těsto přendáme do ošatky vysypané škrobem anebo hladkou moukou. Předtím ho přendáme na pomočený vál a z každé strany ho zabalíme do balíčku. Nakonec otočíme nehezkým švem nahoru a přendáme do ošatky.

10. Přikryjeme ošatku a opět necháme těsto kynout. Mezitím se zapneme troubu, vyhřejeme si horkovzuduch s dolním ohřevem na 240 stupňů

Obrázek receptu na obyčejný pšenično žitný chléb.

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem

11. Těsto máme za hodinu připravené na teplém místě, nesmí překynout, aby pak chléb nespadnul dolů.

12. Vyklopíme z ošatky na plech s pečícím papírem, nařízneme a dáme do trouby, na spodek trouby dáme plech se sklenicí vody, aby se vytvořila pára.

Po vyklopeni z ošatky nařízneme -  ozdobíme a pečeme.
Zdroj: StillOnTheWay, Po vyklopeni z ošatky nařízneme – ozdobíme a pečeme.

13. Po 15 minutách stlumíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě cca 20 minut.

Tipy

Dnes se kvásek daruje jako dárek, když jej někomu darujete, dáváte mu nejen kvásek, ale kus vaši péče a zkušeností. Nezapomeňte mu proto k tomu dát i návod!

Obrázek receptu na domácí hrnkový chléb.

Nejsnadnější pečení: Domácí chléb z hrnečku bez práce

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest