Vypěstovat si doma svůj vlastní kvásek není jen tak jednoduché. Proto vznikla tradice předávání kvásku nebo dokonce darování. Přitom tento přírodní zázrak vzniká pouze ze dvou surovin z mouky a z vody. Chce to ovšem trochu zkušenosti a hlavně trpělivosti a ne každému se to na poprvé povede. Mouka s vodou postupně kvasí díky divokým kvasinkám a bakteriím mléčného kvašení ze vzduchu. Výsledkem by měla být bohatá chuť, dokonalá vůně a chléb, který vydrží dlouho čerstvý.
Pečení domácího kváskového chleba je stará dovednost, která se v dnešní době opět vrací do našich kuchyní. Na rozdíl od různých chlebů z droždí potřebuje víc času na kynutí, po upečení má krásně křupavou kůrku, bohatou chuť a vůni a zůstává dlouho trvanlivý a čerstvý. Intenzivní chuť a vůně vzniká díky dlouhému zrání těsta a přirozené fermentaci, která rozkládá lepek a činí chléb lehčím pro trávení. Třeba jste od někoho zkušeného dostali kvásek a chcete si upéct svůj vlastní kváskový chléb anebo si dokonce zkusíte kvásek vypěstovat sami?
Recept na Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení
Ingredience potřebné k pečení vlastního kousku domácího kváskového chleba
- žitný kvásek (od známých nebo z internetu) + 150 g žitné mouky a 150 ml. vody na rozkvas
- žitná chlebová mouky (může být v různých poměrech se pšeničnou chlebovou moukou)
- 150 g žitné mouky a 350 g pšeničné mouky
- 150 g zákvasu a 150 ml vody
- sůl, kmín,
- semínka, koření, ořechy (volitelné)
Postup pečení domácího chleba
1. Večer před pečením chleba si připravíme rozkvas, do misky dáme 1 lžíci kvásku 150 g žitné mouky a 150 ml vlažné vody a rozmícháme. Mísu přikryjeme pytlíkem a necháme stát do rána v kuchyni (8-12 hodin).
2. Ráno by měl být rozkvas objemově 2x větší, měl by mít bublinky a být zarovnaný.
3. Odebereme 1 lžíci kvásku, zavřeme do sklenice a schováme do lednice pro další pečení. Pokud se nám týdne nepovede znovu péct, musíme kvásek. nakrmit a to přidáním 1 lžíce žitné mouky a 1 lžíce vody.
4. Teď do rozkvasu přidáváme mouku, můžeme kombinovat žitnou mouku s pšeničnou, aby výsledná hmotnost mouky byla 500 g (například 150 žitné a 350 pšeničné mouky).
5. Přilijeme 150 g podmáslí a 150 g vody. Přidáme lžičku kmínu a 2 lžičky soli. Dle libosti můžeme přidat semínka, chlebová koření, ořechy a podobně.

Řemeslný kváskový chléb: Velmi snadný recept pro každého
6. Těsto hněteme 5-10 minut hnětačem anebo robotem, aby se vše spojilo a mělo dobré vlastnosti. (Můžeme hnést i rukou).
7. Nakonec těsto pouze přeložíme a zkusíme rukou a přikryjeme pytlíkem. Necháme na teplém místě kynout cca 2 hodiny.
8. V průběhu kynutí těsto 3 krát přeložíme navlhčenou rukou v misce zleva doprava, se shora dolu, zprava doleva a z dola nahoru.
9. Po 2 hodinách těsto přendáme do ošatky vysypané škrobem anebo hladkou moukou. Předtím ho přendáme na pomočený vál a z každé strany ho zabalíme do balíčku. Nakonec otočíme nehezkým švem nahoru a přendáme do ošatky.
10. Přikryjeme ošatku a opět necháme těsto kynout. Mezitím se zapneme troubu, vyhřejeme si horkovzuduch s dolním ohřevem na 240 stupňů

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem
11. Těsto máme za hodinu připravené na teplém místě, nesmí překynout, aby pak chléb nespadnul dolů.
12. Vyklopíme z ošatky na plech s pečícím papírem, nařízneme a dáme do trouby, na spodek trouby dáme plech se sklenicí vody, aby se vytvořila pára.
13. Po 15 minutách stlumíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě cca 20 minut.
Tipy
Dnes se kvásek daruje jako dárek, když jej někomu darujete, dáváte mu nejen kvásek, ale kus vaši péče a zkušeností. Nezapomeňte mu proto k tomu dát i návod!
