Tyhle medové řezy mají pro mě kouzlo i historii – vycházejí z tradičního rodinného arménského receptu, který se do Česka dostal kolem 90. let. Název Marlenka dostaly podle dcery zakladatele značky – Marleny – ve Frýdku-Místku v roce 2003. Dnes je z nich celosvětově známý dezert, který se prodává v desítkách zemí, ale pro mě má domácí verze pořád svoje místo.

Základem je několik karamelových medových plátů, které po namazání krémem změknou do máslové jemnosti. Mezi nimi se ukrývá hladký máslový krém s karamelem a Salkem, doplněný vlašskými ořechy, medem nebo vanilkou. Vím, že originální arménský recept se dlouhá léta dědil v rodině ústně a nebyl veřejně dostupný. Česká verze byla upravená tak, aby vydržela dlouho čerstvá, ale ta domácí – ta je podle mě jemnější, voňavější a hlavně bez konzervantů.

Recept na Domácí Marlenku

Ingredience potřebné k přípravě sladkého arménského zlata

Těsto

  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • 300 g cukru krupice
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička sody bicarbony
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce medu

Krém

  • 500 ml mléka
  • 6 lžic krupice
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 200 g másla
  • půl plechovky Salka
  • 100 g mletých ořechů
  • rum

Postup přípravy Marlenky na plech

1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku se sodou a mléko.

2. Stále mícháme na ohni přidáme vejce, důkladně promícháme, hmota by měla být pouze mírně teplá. Odstavíme z ohně.

3. Tekuté těsto rozetřeme rovnoměrně na 3 plechy a upečeme v troubě při teplotě 200 stupňů do zezlátnuti (každý cca 8 minut).

4. Vychladlé platy poskládáme na sebe a okraje seřízneme. Drobky smícháme s mletými ořechy.

5. Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši, kterou vychladíme a po kouscích do ní všleháme máslo a Salko.

6. Jeden plat pokapeme rumem a potřeme třetinou krému, přikryjeme druhým platem a jemně přimáčkneme, postup zopakujeme. Třetí plat pokryjeme zbytkem krému a hustě posypeme ořechy smíchanými s drobky korpusu.

Naplněné řezy hustě posypeme ořechy s hrobkami  z korpusu.
Foto: cooky.cz, Naplněné řezy hustě posypeme ořechy s hrobkami z korpusu.

Řezy je nejlepší nechat uležet 2-3 dny v lednici a poté krájet na řezy.

Obrázek k receptu: Voňavá a nadýchaná medová roláda

Domácí medová roláda à la Marlenka, která nadchne každou návštěvu. Na stole je do pár minut

Domácí řezy Marlenka

Oříškovo-medové řezy Marlenka, které si snadno připravíte doma

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest