Ano, možnosti těchto sušenek jsou takřka nekonečné. Pochutnáte si na nich, když si je upečete jen tak, jako večerní chroupání, když jimi doplníte sklenku dobrého vína, i když je sobě nebo dětem přibalíte do batohu na túru. Navíc je upečete velmi snadno, není to žádná velká věda. Hotové je máte do hodiny. Tyto krekry peču často na Silvestra a většinou se nového roku nedočkají. A pak taky v létě, kdy je beru jako svačinu k vodě. Ani na sluníčku se totiž neroztečou a dodají dostatek energie.

Jen o dvou věcech budete u těchto sušenek přemýšlet: jaké použít sýry, a čím je ještě vylepšit. Na možnosti vylepšení a ochucení se podíváme pod receptem. Teď se zaměříme na základní recept a na sýry. Kombinace aromatických a tučných sýrů dává těstu křehkost a chuť. Proto zapomeňte na to, že byste sušenky pekli z odtučněného eidamu. Dejte tam raději tučnější a doplňte ho nivou nebo třeba gorgonzolou. Nemáte eidam? Nevadí, vezměte klidně goudu.

Recept na sýrové sušenky

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 200 g hladké mouka
  • 100 g másla (nebo 100 g Hery)
  • 50 g nastrouhaného eidamu
  • 50 g nastrouhané nivy
  • 1/2 vejce (druhá polovina na potření)
  • špetka černého pepře
  • špetka chilli vloček
  • hrubá sůl na posypání
  • mák na posypání

Postup přípravy sýrových sušenek

1. Všechny ingredience smícháme dohromady.

2. Zabalíme do fólie a necháme 20–30 minut ležet v lednici.

3. Vyválíme na asi 4 mm silný plát a vykrajujeme tvary nebo nařežeme radlátkem na pruhy.

4. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme druhou polovinou rozkvedlaného vejce. Posypeme mákem.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut.

Ochucení a alternativy

  • Část nebo celé množství bílé mouky můžete nahradit celozrnnou pro zdravější variantu.
  • Do těsta lze přimíchat bylinky jako rozmarýn nebo tymián.
  • Krekry výborně ochutí také sušený česnek, drcený kmín nebo chilli vločky.
  • Zkuste posypat sušenky lněným semínkem, sezamem, kmínem nebo hrubozrnnou solí.
Obrázek receptu na sýrové pečivo.

Sýrové pečivo: Domácí křupky pro pohodový večer

Obrázek receptu na Domácí slané krekry plněné česnekovou pomazánkou výborné k pivu a vínu

Domácí slané krekry plněné česnekovou pomazánkou: výborné k pivu a vínu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest