Hledáte pokrm, který nádherně voní máslem, můžete si ho připravit naslano nebo nasladko a každý si ho snadno upraví podle svých chutí? Stává se vám, že máte chuť na slané jídlo, zatímco děti chtějí to sladké? Právě proto je tenhle recept tak variabilní a skvělý, ať už ho připravíte jakkoli. Naše babičky vdolky pekly na litinových plotnách kamen – dodnes si pamatuji tu nenahraditelnou vůni povidel a chuť vdolků u naší babičky. Dříve se pekly jen při slavnostních příležitostech.

Dnes je pečeme jako součást běžných jídel v troubě, bývají často naslano obložené slaninou a cibulkou anebo nasladko tvarohem a povidly. Samozřejmě dochucení a obložení je na každém z nás, co máme rádi a co mají rády naše děti. Dnes se podíváme právě na dvě varianty – slanou se slaninou, sladkou s povidly.

Recept na Tradiční máslové vdolky: sladká i slaná pochoutka, která vám provoní celý byt

Ingredience na přípravu Máslových vdolků (recept je na 12 ks vdolků)

  • 225 g hladké mouky (+ mouka na podsypání)
  • 225 g mouky Manitoba (italská mouka na pečení chleba a pizzy)
  • 10 g cukru na slanou variantu (anebo 50 g cukru na sladkou variantu vdolků)
  • 230 ml vlažného mléka
  • 12 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 10 g soli

Ingredience na slané vdolky

  • 12 plátků slaniny
  • kečup (nebo rajčatovou omáčku)
  • 1 Mozarellu
  • Oregano

Ingredience na sladké vdolky

  • rozpuštěné máslo (na pomazání před pečením)
  • rozmíchaná švestková povidla (oslazená dle chuti)
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • šlehačka
Obrázek receptu na vdolky s povidly, krémem a tvarohem.

Poctivé vdolky s povidly, krémem a strouhaným tvarohem

Postup přípravy vdolků na slano i na sladko

1. Oba druhy mouky promícháme v misce se solí.

2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme vajíčko a cukr.

3. Poté přidáme změklé máslo a mouky smíchané se solí.

4. Vypracujeme těsto a necháme přikryté kynout na teplém místě cca 1 hodinu anebo použijeme domácí pekárnu.

5. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a několikrát jej přes sebe přeložíme, pak rozválíme na tloušťku cca 1 cm.

6. Pomocí vykrajovátka vykrajujeme kolečka a ukládáme a plech s pečícím papírem dál od sebe, aby se dalším nakynutím neslepila.

7. Nazdobíme, dle varianty, kterou pečeme zasláno nebo nasladko. Slané potřeme kečupem, posypeme oreganem, plátkem slaniny a kouskem Mozarelly. Sladké vdolky pouze před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Upečené dozdobíme povidly, postrouhaným tvarohem a kopečkem šlehačky.

Máslové vdolky na sladko zdobíme až po upečení a vychladnutí.
Máslové vdolky na sladko zdobíme až po upečení a vychladnutí.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.

Tipy

Je jedno jestli upečete vdolky naslano či nasladko, určitě si najdu své oblíbence obě chutě. Těsto můžete udělat i stejné, sladké vdolečky budou méně sladké, ale zase mají dost sladkého na povrchu, takže to až tak nikomu nebude vadit. Dobrou chuť.

Obrázek receptu na Vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Mini vdolečky z Bavorska s povidly a šlehačkou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest