Hledáte pokrm, který nádherně voní máslem, můžete si ho připravit naslano nebo nasladko a každý si ho snadno upraví podle svých chutí? Stává se vám, že máte chuť na slané jídlo, zatímco děti chtějí to sladké? Právě proto je tenhle recept tak variabilní a skvělý, ať už ho připravíte jakkoli. Naše babičky vdolky pekly na litinových plotnách kamen – dodnes si pamatuji tu nenahraditelnou vůni povidel a chuť vdolků u naší babičky. Dříve se pekly jen při slavnostních příležitostech.
Dnes je pečeme jako součást běžných jídel v troubě, bývají často naslano obložené slaninou a cibulkou anebo nasladko tvarohem a povidly. Samozřejmě dochucení a obložení je na každém z nás, co máme rádi a co mají rády naše děti. Dnes se podíváme právě na dvě varianty – slanou se slaninou, sladkou s povidly.
Recept na Tradiční máslové vdolky: sladká i slaná pochoutka, která vám provoní celý byt
Ingredience na přípravu Máslových vdolků (recept je na 12 ks vdolků)
- 225 g hladké mouky (+ mouka na podsypání)
- 225 g mouky Manitoba (italská mouka na pečení chleba a pizzy)
- 10 g cukru na slanou variantu (anebo 50 g cukru na sladkou variantu vdolků)
- 230 ml vlažného mléka
- 12 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 80 g másla pokojové teploty
- 10 g soli
Ingredience na slané vdolky
- 12 plátků slaniny
- kečup (nebo rajčatovou omáčku)
- 1 Mozarellu
- Oregano
Ingredience na sladké vdolky
- rozpuštěné máslo (na pomazání před pečením)
- rozmíchaná švestková povidla (oslazená dle chuti)
- strouhaný tvrdý tvaroh
- šlehačka

Poctivé vdolky s povidly, krémem a strouhaným tvarohem
Postup přípravy vdolků na slano i na sladko
1. Oba druhy mouky promícháme v misce se solí.
2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme vajíčko a cukr.
3. Poté přidáme změklé máslo a mouky smíchané se solí.
4. Vypracujeme těsto a necháme přikryté kynout na teplém místě cca 1 hodinu anebo použijeme domácí pekárnu.
5. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a několikrát jej přes sebe přeložíme, pak rozválíme na tloušťku cca 1 cm.
6. Pomocí vykrajovátka vykrajujeme kolečka a ukládáme a plech s pečícím papírem dál od sebe, aby se dalším nakynutím neslepila.
7. Nazdobíme, dle varianty, kterou pečeme zasláno nebo nasladko. Slané potřeme kečupem, posypeme oreganem, plátkem slaniny a kouskem Mozarelly. Sladké vdolky pouze před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Upečené dozdobíme povidly, postrouhaným tvarohem a kopečkem šlehačky.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Tipy
Je jedno jestli upečete vdolky naslano či nasladko, určitě si najdu své oblíbence obě chutě. Těsto můžete udělat i stejné, sladké vdolečky budou méně sladké, ale zase mají dost sladkého na povrchu, takže to až tak nikomu nebude vadit. Dobrou chuť.
