Koláč s drobenkou a velkou dávkou ovoce na plechu vám připomene příchod léta ještě o něco více. Kombinace svěží rebarbory a jahod se skvěle hodí například k odpolední kávě. Obzvlášť nyní, kdy je v plném proudu období jahod a rebarbory kterou zpravidla neseženete čerstvou po celý rok. Pokud jste ještě rebarboru nikdy neochutnali, těšte se na malý chuťový zázrak. Přestože je rebarbora sama o sobě zdravá a nekalorická, dezerty s ní nejsou většinou určené pro lidi držící dietu. Důvod je ten, že k rebarboře se obvykle přidává více cukru, aby nám zesládla. Sama o sobě je totiž spíše kyselejší.
Recept na Rebarborovo-jahodový koláč sypaný drobenkou
Délka pečení v troubě 40 – 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Naplň:
- 3 hrnky nakrájené rebarbory
- 1 l čerstvých jahod
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 hrnek cukru
- 1/3 hrnku kukuřičného škrobu
Těsto:
- 3 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek margarínu nebo másla
- 1 hrnek podmáslí
- 2 rozšlehaná vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Drobenka:
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mouky
- 1/4 hrnku margarínu nebo másla
Postup přípravy
1. Ve velkém hrnci si spolu smícháme mírně rozmačkané jahody, rebarboru a citronovou šťávu.
2. Zakryjeme pokličkou a cca 5 minut povaříme.
3. Vedle si v misce smícháme kukuřičný škrob a hrnek cukru. Tuto sypkou směs přidáme do hrnce k jahodám a rebarboře.
4. Vaříme a mícháme cca 2 minuty, poté odstavíme.
5. V míse si smícháme veškeré ingredience na těsto a půlku vypracovaného těsta rozetřeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
6. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
7. Na těsto v plechu natřeme vychladlou náplň a druhou půlku těsta postupně nanášíme na tuto náplň.
8. Suroviny na drobenku si pořádně smícháme a drobenkou posypeme koláč.
9. Plech dáme do předehřáté trouby na 40 – 45 minut.
Zajímavosti o rebarboře
Rebarbora má svůj původ v oblasti dnešní Číny a Tibetu. Již před více než 2 tisíci lety ji Číňané využívali pro medicínské potřeby. Do Evropy se rebarbora dostala v 16. století jako léčivá plodina. Přestože ji mnozí považují za ovoce, botanicky je rebarbora zelenina. Kromě dezertů se z ní dají připravit velmi chutné a osvěžující nápoje.