Koláč s drobenkou a velkou dávkou ovoce na plechu vám připomene příchod léta ještě o něco více. Kombinace svěží rebarbory a jahod se skvěle hodí například k odpolední kávě. Obzvlášť nyní, kdy je v plném proudu období jahod a rebarbory kterou zpravidla neseženete čerstvou po celý rok. Pokud jste ještě rebarboru nikdy neochutnali, těšte se na malý chuťový zázrak. Přestože je rebarbora sama o sobě zdravá a nekalorická, dezerty s ní nejsou většinou určené pro lidi držící dietu. Důvod je ten, že k rebarboře se obvykle přidává více cukru, aby nám zesládla. Sama o sobě je totiž spíše kyselejší.

Recept na Rebarborovo-jahodový koláč sypaný drobenkou

Délka pečení v troubě 40 – 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Naplň:

  • 3 hrnky nakrájené rebarbory
  • 1 l čerstvých jahod
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek cukru
  • 1/3 hrnku kukuřičného škrobu

Těsto:

  • 3 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek margarínu nebo másla
  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Drobenka:

  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku mouky
  • 1/4 hrnku margarínu nebo másla

Postup přípravy

1. Ve velkém hrnci si spolu smícháme mírně rozmačkané jahody, rebarboru a citronovou šťávu.

2. Zakryjeme pokličkou a cca 5 minut povaříme.

Zakryjeme pokličkou a cca 5 minut povaříme.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Zakryjeme pokličkou a cca 5 minut povaříme.

3. Vedle si v misce smícháme kukuřičný škrob a hrnek cukru. Tuto sypkou směs přidáme do hrnce k jahodám a rebarboře.

4. Vaříme a mícháme cca 2 minuty, poté odstavíme.

5. V míse si smícháme veškeré ingredience na těsto a půlku vypracovaného těsta rozetřeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

6. Dáme si předehřát troubu na 180°C.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně

7. Na těsto v plechu natřeme vychladlou náplň a druhou půlku těsta postupně nanášíme na tuto náplň.

8. Suroviny na drobenku si pořádně smícháme a drobenkou posypeme koláč.

9. Plech dáme do předehřáté trouby na 40 – 45 minut.

Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou.
Zdroj obrázku: grandmascookbook, Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou.

Zajímavosti o rebarboře

Rebarbora má svůj původ v oblasti dnešní Číny a Tibetu. Již před více než 2 tisíci lety ji Číňané využívali pro medicínské potřeby. Do Evropy se rebarbora dostala v 16. století jako léčivá plodina. Přestože ji mnozí považují za ovoce, botanicky je rebarbora zelenina. Kromě dezertů se z ní dají připravit velmi chutné a osvěžující nápoje.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest