Dršťková polévka je tradiční český pokrm, který zná snad každý milovník české gastronomie. Máte však pocit, že klasický recept potřebuje obměnu? Nebo hledáte zdravější a lehčí variantu, která si zachová chutě dršťkové polévky? Pokud ano, máme pro vás výbornou revoluci v podobě dršťkové polévky z hlívy ústřičné! Tato dršťková polévka je tak trochu falešná, ale chuť má znamenitou.
Zapomeňte na staré těžké a mastné polévky. Tato inovativní verze přináší svěží vítr do tradičních českých receptů a je ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě. Hlíva ústřičná je nejen chutná, ale také plná důležitých vitamínů a minerálů, což z ní činí perfektní ingredienci pro moderní, zdravé vaření. Vegetariánům tato polévka určitě udělá též radost.
TIP: přidejte se do naší facebookovou skupiny pro inspirace na nejlepší polévky a staročeské recepty.
Tento recept vás překvapí svou jednoduchostí a rychlostí přípravy. Nebojte, nemusíte být zkušený kuchař, abyste si mohli připravit tuto polévku. Připojte se k nám a zjistíte, jak snadno se dá připravit revoluční dršťková polévka z hlívy ústřičné, která nadchne nejen vás, ale i vaše blízké.
Recept na Dršťkovou polévku z Hlívy ústřičné
Uvedené množství je na 6 porcí, délka přípravy 20 minut, délka vaření 30 minut.
Potřebné suroviny
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 500 g hlívy ústřičné (nadrobno nakrájená)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2-3 lžíce oleje (nebo sádla)
- 3 stroužky česneku (prolisovaného)
- 2 lžíce majoránky
- 2 lžíce uzené papriky
- 2 lžičky hladké mouky
- sůl a pepř na dochucení
Postup
1. Připravíme si suroviny, očistíme cibuli a nakrájíme nadrobno, následně nakrájíme hlívu a očistíme česnek, který prolisujeme.
2. V hrnci rozehřejeme olej na kterém orestujeme cibuli, jakmile zesklovatí přidáme hlívu. Hlívu osolíme a okořeníme majoránkou. Dusíme asi 8 minut. Po uplynuté době přidáme papriku a mouku, chvíli restujeme a následně zalijeme vývarem.
3. Pořádně vše mícháme, jakmile se začne polévka vařit přidáme prolisovaný česnek. Vše vaříme dokud nebude hlíva měkká.
4. Jakmile je hlíva měkká dochutíme solí a pepřem, případně chilli, kdo má rád pikantnější chutě.
Dobrou chuť.