Ano, právě taková je tradiční česká bábovka z bílého a kakaového těsta. Tahle dvojbarevná – na řezu mramorová bábovka – patří k typickým nedělním moučníkům české, slovenské i rakouské kuchyně. U nás doma se pekla často „jen tak“ – k čaji nebo kávě, někdy i jako domácí snídaně na celý týden. A i dnes, když ji vytáhnu z trouby, provoní celý byt tou krásnou vůní dětství.

Bábovka se stala běžnou součástí našich kuchyní hlavně díky snadné přípravě, dostupným surovinám a tomu, že vydrží čerstvá několik dní. Má ale i své místo v české kulturní tradici. Její název i forma pocházejí údajně z německé a francouzské kuchyně, ale ta naše dvojbarevná verze je už čistě československý výtvor 20. století. Ve své základní podobě se začala péct po válce, hlavně v době socialismu, kdy se hospodyňky snažily vykouzlit něco dobrého z toho, co měly doma. A tehdy platilo – nepekl se dort, pekla se bábovka. A já musím říct, že i po letech jí dávám přednost – pro její jednoduchost, vůni a tu pravou chuť domova.

Recept na mramorovou bábovku

Ingredience potřebné k přípravě výborné a jednoduché dvojbarevné bábovky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • kakao
  • kokos a mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání bábovky

Postup přípravy bábovky

1. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

2. Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme olej a vodu. Poté vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

3. Cca 1/3 těsta odebereme do jiné mísy a obarvíme kakaem.

4. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem. Nejprve nalijeme polovinu světlého těsta, pak tmavé těsto a zbytek světlého těsta.

5. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 50 minut. Propečení zkoušíme špejlí.

Rady

Bábovku necháme asi 10 minut ve formě, pak jí opatrně vyklopíme a necháme chladit na mřížce. Poprášíme moučkovým cukrem a krájíme.

Obrázek k receptu na šlehačkovou bábovku

Jednoduchá šlehačková bábovka s ořechy a trochou kokosu: Opravdu skvělá na nedělní stůl

Obrázek k receptu na kelímkovou bábovku

Kelímková bábovka: Ještě jednodušší než hrnková varianta

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest