Tento koláč je bezesporu obrovská pochoutka pro oči i váš jazyk. Jelikož se dezert skládá ze 4 zcela zřejmých a přehledných vrstev, každou z nich si můžete vychutnat dle svého pořadí. Na první pohled působí velmi svátečně a přesto je velmi jednoduchý na přípravu. Skvěle se hodí pro různé rodinné oslavy nebo návštěvy o víkendech. Jakmile si ke koláči uvaříte dobrou kávu, nebude vám chybět absolutně nic.
Každá vrstva v tomto koláči má svůj význam a chuťovou roli. Společně pak tvoří harmonický celek, který zaujme i ty, kteří si na sladké příliš nepotrpí. Vrstvené moučníky mají v evropské kuchyni dlouhou tradici. Už v 19. století byly oblíbené dvoubarevné bábovky nebo mramorované dorty.
Recept na tvarohový koláč s jablky
Délka pečení v troubě cca 1 hodina.
Ingredience pro přípravu
1. vrstva:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 250 g studeného másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany nebo rumu
2. vrstva:
- 750 g jablek
- cukr
- 1 lžička mleté skořice
- 1 sáček vanilkového pudinku
3. vrstva:
- 750 g tvarohu v alobalu
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr dle chuti
4. vrstva:
- 3 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 5 lžic vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 – 2 lžíce kakaa
Postup přípravy náplní
1. Nejdříve si připravíme jablkovou náplň, aby nám vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou.
2. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici a malinko zalijeme vodou a podusíme.
3. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.
4. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.

Dvoubarevný tvarohový koláč
Příprava světlého těsta
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum.
2. Vše dobře propracujeme na hladké těsto a zabalíme do folie.
3. Necháme 30 minut v lednici odpočinout a poté těsto vyválíme na plech s vyšším okrajem.
4. Naneseme jablkovou náplň a poté hned tvarohovou náplň.
Postup přípravy tmavého těsta a dokončení
1. Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme ostatní suroviny a šleháme.
2. Tmavé těsto nalijeme na tvarohovou náplň.
3. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi hodinu, ale záleží na typu trouby.
4. Průběžně zkoušíme špejlí a nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Dvoubarevný koláč: nezvykle plněný zákusek, kterému nikdo neodolá
Závěr
V dnešní době se tento vrstvený styl opět vrací do módy. Důvodem je hlavně to, že lidé hledají vizuální dezerty, které skvěle vypadají. Zároveň jsou vyhledávané koláče domácího charakteru z poctivých surovin. Tento koláč do této kategorie zapadá dokonale.

Božský černo-bílý koláč s fantastickým krémem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI