Tento koláč je bezesporu obrovská pochoutka pro oči i váš jazyk. Jelikož se dezert skládá ze 4 zcela zřejmých a přehledných vrstev, každou z nich si můžete vychutnat dle svého pořadí. Na první pohled působí velmi svátečně a přesto je velmi jednoduchý na přípravu. Skvěle se hodí pro různé rodinné oslavy nebo návštěvy o víkendech. Jakmile si ke koláči uvaříte dobrou kávu, nebude vám chybět absolutně nic.

Každá vrstva v tomto koláči má svůj význam a chuťovou roli. Společně pak tvoří harmonický celek, který zaujme i ty, kteří si na sladké příliš nepotrpí. Vrstvené moučníky mají v evropské kuchyni dlouhou tradici. Už v 19. století byly oblíbené dvoubarevné bábovky nebo mramorované dorty.

Recept na tvarohový koláč s jablky

Délka pečení v troubě cca 1 hodina.

Ingredience pro přípravu

1. vrstva:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany nebo rumu

2. vrstva:

  • 750 g jablek
  • cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového pudinku

3. vrstva:

  • 750 g tvarohu v alobalu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr dle chuti

4. vrstva:

  • 3 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 5 lžic vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 – 2 lžíce kakaa

Postup přípravy náplní

1. Nejdříve si připravíme jablkovou náplň, aby nám vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou.

2. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici a malinko zalijeme vodou a podusíme.

3. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.

4. Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.

Obrázek receptu na dvoubarevný tvarohový koláč.

Dvoubarevný tvarohový koláč

Příprava světlého těsta

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum.

2. Vše dobře propracujeme na hladké těsto a zabalíme do folie.

3. Necháme 30 minut v lednici odpočinout a poté těsto vyválíme na plech s vyšším okrajem.

4. Naneseme jablkovou náplň a poté hned tvarohovou náplň.

Dvoubarevný koláč s tvarohem a jablky.
Foto: Romana Rubášová, Dvoubarevný koláč s tvarohem a jablky.

Postup přípravy tmavého těsta a dokončení

1. Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme ostatní suroviny a šleháme.

2. Tmavé těsto nalijeme na tvarohovou náplň.

3. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi hodinu, ale záleží na typu trouby.

4. Průběžně zkoušíme špejlí a nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Dvoubarevný koláč nezvykle plněný a neobyčejně chutný

Dvoubarevný koláč: nezvykle plněný zákusek, kterému nikdo neodolá

Závěr

V dnešní době se tento vrstvený styl opět vrací do módy. Důvodem je hlavně to, že lidé hledají vizuální dezerty, které skvěle vypadají. Zároveň jsou vyhledávané koláče domácího charakteru z poctivých surovin. Tento koláč do této kategorie zapadá dokonale.

Obrázek receptu na černo-bílý koláč s krémem.

Božský černo-bílý koláč s fantastickým krémem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest