S příchodem podzimu se nám nabízí nespočet možností, jak využít sezónní zeleninu v kuchyni. Jednou z oblíbených je rozhodně dýně, která svým jemným a sladkým aroma dokáže proměnit obyčejné jídlo v kulinářský zážitek. Dnes si představíme recept na dýňové rizoto. Tento klasický italský recept je snadný na přípravu, ale také dokonale kombinuje sladkost dýně s krémovostí a jemnou slaností parmezánu.
Dlouho jsem tento pokrm nevařila. Po návštěvě v Boloni jsem si uvědomila, že bych měla zase zařadit do našeho jídelníčku. Nadcházející podzim mi jen k tomu nahrává a tak jsem vymyslela toto dýňové rizoto. Jaká je nejlepší dýně na rizoto? Skvělou volbou je jako vždy je dýně hokkaido, která přidá rizotu jemnou sladkost a není tak hutná jako třeba máslová dýně.
Aby rizoto mělo tu správnou konzistenci, je dobré použít vhodnou rýži, jako je rýže arborio. Tato rýže má krátké zrno a dodají pokrmu skvělou krémovost. Na závěr nezapomeňte přidat parmezán, který rizotu dodá slaný kontrast k sladké dýni. Má specialita je pak servírovat rizoto s pár kapkami balzamikového octa. Jeho lehká kyselost dokonale vyváží rizoto.
Doufám, že si tento pokrm zamilujete stejně jako já.
Recept na Dýňové rizoto
Příprava zabere 10 minut, samotné vaření 40 minut.
Potřebné suroviny:
- 1 dýně (ideálně hokkaido, která se nemusí loupat)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 ½ hrnku rýže arborio
- 3 hrnky vývaru
- ¾ hrnku nastrouhaného parmazánu
- špetka muškátového oříšku
- špetka pepře
- 1 lžička balzamikového octa k podávání
Postup:
1. Oloupeme a zbavíme se semínek dýně (v případě dýně hokkaido, není nutné loupat). Dýni nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme a nakrájíme si nadrobno cibuli a česnek.
2. Na střední pánvi rozehřejeme olej a máslo, poté přidáme cibuli. Vaříme asi 5 minut, dokud cibule nezměkne, dávejte pozor, aby nezhnědla.
3. Přidáme česnek a dýni, vše restujeme pár minut, dokud vše nezměkne (asi dalších 5 minut, ale záleží na druhu dýně a velikosti kousků). Nejlépe to funguje tak, že pánev přikryjeme pokličkou, aby se zelenina vypotila. Když je dýně měkká, rozmačkáme ji, aby z ní vzniklo hrubé pyré.
4. Nyní přidáme rýži a vaříme minutu nebo dvě, poté přidáme dostatek vývaru, aby byla rýže celá zakrytá. Opět pánev přikryjeme pokličkou.
5. Postupně přiléváme vývar, když se vstřebá do pokrmu. Průběžně vše mícháme. Obvykle není potřeba moc míchat na začátku, ale když je tekutiny málo, musíme míchat častěji, aby se rizoto nepřipalovalo.
5. Jakmile je rýže uvařená a vývar vstřebán, přisypeme parmazán, muškátový oříšek a pepř. Upravte koření podle vlastní chuti. Vše důkladně promícháme a podáváme s kapkou balsamika a několika hoblinami parmazánu.
Dobrou chuť.
Připravujete dýňové rizoto jinak? Podělte se s naší komunitou o Váš recept.