5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dnes si upečeme tento sytý a bravurní koláč s broskvemi, sýrem mascarpone a sněhem z bílků. Pokud tuto kombinace neznáte, určitě vyzkoušejte, něco podobně výtečného budete hledat v cukrárnách marně.

Abychom si mohli tento skvělý dezert připravit po celý rok, použijeme rozpůlené broskve ve formě kompotu. Máte-li přístup k čerstvým broskvím, koláč bude možná mírně kyselejší, ale neméně dobrý. Pro tento recept lze použít klasický plech 20 x 30 cm nebo kulatou formu o průměru 28 cm.

Příprava broskvového koláče se sněhem

Pro začátek si připravíme všechny potřebné ingredience a zahřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Začněme s přípravou těsta: v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidáme máslo a vše dobře promícháme, dokud se nevytvoří drobivá hmota. Těsto rozválíme a vložíme do připravené formy. Poté těsto předpečeme v troubě. Mezitím připravíme náplň: v míse smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce a zakysanou smetanu. Dokud nevznikne hladký krém. Směs rovnoměrně rozetřeme na předpečené těsto. Broskve omyjeme, oloupeme, nakrájíme na plátky a klademe na vrstvu tvarohu. Nyní připravíme sníh z bílků: v čisté míse ušleháme bílky s cukrem do tuha, dokud se nevytvoří pevné špičky. Sníh rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu broskví. Dále postupujte podle podrobného postupu níže v receptu. Tento lahodný dezert s tvarohovou náplní, čerstvými broskvemi a křupavou sněhovou vrstvou je skvělou volbou pro jakoukoliv příležitost.

Zdroj obrázku: pleziruri, Recept na nadýchaný broskvový koláč.

Recept na broskvový koláč s mascarpone a bílkovým sněhem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porcí 1 plech
Pečeme výtečný koláč s broskvemi, sladkým sýrem a sněhem na pusinky, délka pečení 50 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech nebo kulatou formu
  • 1 Mísa
  • Ruční šlehač

Suroviny

Ingredience na korpus

  • 225 g Mouky
  • 50 g Moučkového cukru
  • 125 g Másla
  • 1 lžička Prášku do pečiva
  • 3 ks Žloutky
  • 1 lžíce Studeného mléka
  • Špetka soli

Ingredience na krém

  • 500 g Sladkého sýra (např. Mascarpone)
  • 120 g Moučkového cukru
  • 40 g Kukuřičného škrobu (nebo vanilkový puding)
  • 125 g Másla
  • 1 ks Vejce
  • 720 ml Broskvového kompotu
  • 1 lžička Vanilkového aroma
  • Nastrouhaná kůra z poloviny citrónu (dle chuti)

Ingredience na bílkový sníh

  • 3 ks Bílky
  • 80 g Moučkového cukru
  • 1 lžička Vanilkového aroma
  • Špetka soli

Postup 

  • Broskve z kompotu si dáme odkapat do síta.
  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech vymažeme máslem.
  • Do mísy si dáme studené máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl a ručně vpracujeme na drobivé těsto.
  • Dále přidáme žloutky s lžící mléka a znovu prohněteme.
  • Vytvarujeme z těsta kouli.
  • Z těsta oddělíme 1/3, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice.
  • Zbytek těsta vyválíme a roztáhneme na plech tak, aby byl celý pokrytý.
  • Pokud máme místo, dáme ideálně celý plech s těstem také prozatím do lednice.
  • Do mísy si přes síto propasírujeme sladký sýr a přidáme změklé máslo.
  • Pořádně promícháme.
  • Přidáme škrob a cukr. Mícháme do homogenní hmoty.
  • Dále přidáme vejce, vanilkové aroma a případně citrónovou kůru, pokud máme rádi.
  • Na nízkou rychlost trochu promícháme.
  • Směs nalejeme na těsto v plechu a rovnoměrně rozetřeme.
  • Broskve nakrájíme na plátky a uspořádáme na krém.
  • Na sníh si vyšleháme bílky se špetkou soli, poté přidáme vanilkové aroma.
  • Na 3x během šlehání přidáme cukr. usi vzniknout lesklá tuhá pěna.
  • Pečeme v předehřáté troubě 50 minut do zlatavé barvy.
  • Vychlazený koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Moučníky, Pečení, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bílkový sníh, broskve, broskvový koláč, dortový korpus, koláč, krém, mascarpone, sníh


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest