Dnes si upečeme tento sytý a bravurní koláč s broskvemi, sýrem mascarpone a sněhem z bílků. Pokud tuto kombinace neznáte, určitě vyzkoušejte, něco podobně výtečného budete hledat v cukrárnách marně.
Abychom si mohli tento skvělý dezert připravit po celý rok, použijeme rozpůlené broskve ve formě kompotu. Máte-li přístup k čerstvým broskvím, koláč bude možná mírně kyselejší, ale neméně dobrý. Pro tento recept lze použít klasický plech 20 x 30 cm nebo kulatou formu o průměru 28 cm.
Příprava broskvového koláče se sněhem
Pro začátek si připravíme všechny potřebné ingredience a zahřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Začněme s přípravou těsta: v míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidáme máslo a vše dobře promícháme, dokud se nevytvoří drobivá hmota. Těsto rozválíme a vložíme do připravené formy. Poté těsto předpečeme v troubě. Mezitím připravíme náplň: v míse smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce a zakysanou smetanu. Dokud nevznikne hladký krém. Směs rovnoměrně rozetřeme na předpečené těsto. Broskve omyjeme, oloupeme, nakrájíme na plátky a klademe na vrstvu tvarohu. Nyní připravíme sníh z bílků: v čisté míse ušleháme bílky s cukrem do tuha, dokud se nevytvoří pevné špičky. Sníh rovnoměrně rozprostřeme na vrstvu broskví. Dále postupujte podle podrobného postupu níže v receptu. Tento lahodný dezert s tvarohovou náplní, čerstvými broskvemi a křupavou sněhovou vrstvou je skvělou volbou pro jakoukoliv příležitost.
Recept na broskvový koláč s mascarpone a bílkovým sněhem
Potřebné vybavení
- 1 Plech nebo kulatou formu
- 1 Mísa
- Ruční šlehač
Suroviny
Ingredience na korpus
- 225 g Mouky
- 50 g Moučkového cukru
- 125 g Másla
- 1 lžička Prášku do pečiva
- 3 ks Žloutky
- 1 lžíce Studeného mléka
- Špetka soli
Ingredience na krém
- 500 g Sladkého sýra (např. Mascarpone)
- 120 g Moučkového cukru
- 40 g Kukuřičného škrobu (nebo vanilkový puding)
- 125 g Másla
- 1 ks Vejce
- 720 ml Broskvového kompotu
- 1 lžička Vanilkového aroma
- Nastrouhaná kůra z poloviny citrónu (dle chuti)
Ingredience na bílkový sníh
- 3 ks Bílky
- 80 g Moučkového cukru
- 1 lžička Vanilkového aroma
- Špetka soli
Postup
- Broskve z kompotu si dáme odkapat do síta.
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech vymažeme máslem.
- Do mísy si dáme studené máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl a ručně vpracujeme na drobivé těsto.
- Dále přidáme žloutky s lžící mléka a znovu prohněteme.
- Vytvarujeme z těsta kouli.
- Z těsta oddělíme 1/3, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice.
- Zbytek těsta vyválíme a roztáhneme na plech tak, aby byl celý pokrytý.
- Pokud máme místo, dáme ideálně celý plech s těstem také prozatím do lednice.
- Do mísy si přes síto propasírujeme sladký sýr a přidáme změklé máslo.
- Pořádně promícháme.
- Přidáme škrob a cukr. Mícháme do homogenní hmoty.
- Dále přidáme vejce, vanilkové aroma a případně citrónovou kůru, pokud máme rádi.
- Na nízkou rychlost trochu promícháme.
- Směs nalejeme na těsto v plechu a rovnoměrně rozetřeme.
- Broskve nakrájíme na plátky a uspořádáme na krém.
- Na sníh si vyšleháme bílky se špetkou soli, poté přidáme vanilkové aroma.
- Na 3x během šlehání přidáme cukr. usi vzniknout lesklá tuhá pěna.
- Pečeme v předehřáté troubě 50 minut do zlatavé barvy.
- Vychlazený koláč posypeme moučkovým cukrem a podáváme.