Větrník, to je pojem v české cukrářské tradici. Zákusek plný karamelového krému a nadýchaného těsta si drží své místo na výsluní už desítky let. Ale když se objevil větrník na plechu, bylo to, jako by se oblíbený host usadil u slavnostního stolu, ale větší, voňavý a ještě o něco milejší.

Klasický větrník má své kořeny ve Francouzsku a je to jedna z variací na odpalované těsto. V československé kuchyni se však větrník stal zcela zdomácněným zákuskem. Větrník na plech je modernější rodinná varianta, která má všechny chutě klasického větrníku, ale jednodušší na přípravu a servírování. Je nenáročný na suroviny, ale odmění vás výsledkem, který chutná jako z cukrárny z roku 1984, jen z bonusem, že jste ho upekly vy. A i když se krájí na čtverce, v srdci zůstává kulatý, jako původní větrník, kterým to všechno začalo.

Recept na větrník na plech

Ingredience potřebné přípravu Krále mezi zákusky v podobě větrníku na plech

Odpalované těsto

  • 750 ml vody
  • 230 g másla
  • špetka soli
  • 230 g hladké mouky
  • 8 vajec

Krém

  • 2 balíčky karamelového pudinku v prášku
  • 750 ml mléka
  • 150 g cukru moučky
  • 1 máslo
  • 1 šlehačková smetana
  • Ztužovač šlehačky
  • 50 g cukr moučky

Karamelová poleva

  • 250 g cukru krupice
  • 1 šlehačková smetana

Postup přípravy větrníku na plech

1. Máslo rozpustíme ve vodě, přidáme sůl, mouku a za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, než se těsto odděluje od hrnce.

2. Těsto necháme vychladnout a po jednom přidáváme vejce a šleháme.

3. Těsto rozdělíme na dva plechy s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 30-40 minut.

 Z těsta upečeme 2 platy.
Foto: Cooky.cz, Z těsta upečeme 2 pláty.

4. Z pudinku v prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit.

5. Máslo vyšleháme a postupně do něj zašleháme vychlazený pudink.

Poleva

Jednoduché větrníky bez odpalování

6. Vyšlehaný krém namažeme na jednu placku těsta, na něj nandáme šlehačku vyšlehanou ze smetany, ztužovače a cukru a přikryjeme druhou plackou.

Na 1. plát namažeme karamelový krém, šlehačku a přikryjeme 2. platem.
Foto: Cooky.cz, Na 1. plát namažeme karamelový krém, šlehačku a přikryjeme 2. plátem.

7. Vrch polijeme karamelovou polevou ze smetany a karamelu.

Tip

Karamelovou polevu připravujeme ve velkém hrnci, protože má tendenci rychle vyběhnout nahoru. Nejprve rozpustíme cukr na karamel, do něj přidáme horkou smetanu a mícháme do rozpuštění cukru.

Recept na zákusek Větrník na plech

Pečeme domácí větrník na plech: Jednoduší a efektivní recept při zachování chutí, krok za krokem k dokonalosti

Obrázek receptu na domácí likérové špičky.

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest