Větrník, to je pojem v české cukrářské tradici. Zákusek plný karamelového krému a nadýchaného těsta si drží své místo na výsluní už desítky let. Ale když se objevil větrník na plechu, bylo to, jako by se oblíbený host usadil u slavnostního stolu, ale větší, voňavý a ještě o něco milejší.
Klasický větrník má své kořeny ve Francouzsku a je to jedna z variací na odpalované těsto. V československé kuchyni se však větrník stal zcela zdomácněným zákuskem. Větrník na plech je modernější rodinná varianta, která má všechny chutě klasického větrníku, ale jednodušší na přípravu a servírování. Je nenáročný na suroviny, ale odmění vás výsledkem, který chutná jako z cukrárny z roku 1984, jen z bonusem, že jste ho upekly vy. A i když se krájí na čtverce, v srdci zůstává kulatý, jako původní větrník, kterým to všechno začalo.
Recept na větrník na plech
Ingredience potřebné přípravu Krále mezi zákusky v podobě větrníku na plech
Odpalované těsto
- 750 ml vody
- 230 g másla
- špetka soli
- 230 g hladké mouky
- 8 vajec
Krém
- 2 balíčky karamelového pudinku v prášku
- 750 ml mléka
- 150 g cukru moučky
- 1 máslo
- 1 šlehačková smetana
- Ztužovač šlehačky
- 50 g cukr moučky
Karamelová poleva
- 250 g cukru krupice
- 1 šlehačková smetana
Postup přípravy větrníku na plech
1. Máslo rozpustíme ve vodě, přidáme sůl, mouku a za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, než se těsto odděluje od hrnce.
2. Těsto necháme vychladnout a po jednom přidáváme vejce a šleháme.
3. Těsto rozdělíme na dva plechy s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 30-40 minut.
4. Z pudinku v prášku, mléka a cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladit.
5. Máslo vyšleháme a postupně do něj zašleháme vychlazený pudink.

Jednoduché větrníky bez odpalování
6. Vyšlehaný krém namažeme na jednu placku těsta, na něj nandáme šlehačku vyšlehanou ze smetany, ztužovače a cukru a přikryjeme druhou plackou.
7. Vrch polijeme karamelovou polevou ze smetany a karamelu.
Tip
Karamelovou polevu připravujeme ve velkém hrnci, protože má tendenci rychle vyběhnout nahoru. Nejprve rozpustíme cukr na karamel, do něj přidáme horkou smetanu a mícháme do rozpuštění cukru.

Pečeme domácí větrník na plech: Jednoduší a efektivní recept při zachování chutí, krok za krokem k dokonalosti

Domácí likérové špičky s vaječným koňakem, máčené v čokoládě
pozn.: částečně upraveno AI