Existují dezerty, které nás dokážou jedinou chutí vrátit do dětství. Fanta řezy jsou jedním z nich. Jejich jednoduchost a přitom naprosto jedinečná chuťová paleta z nich činí oblíbenou stálici v mnoha rodinách. Lehký a nadýchaný kakaový korpus slouží jako pevný základ pro krémovou náplň z tvarohu, a celá dobrota je pak korunována zářivou, oranžovou a osvěžující polevou z Fanta limonády. Tyto řezy představují dokonalou rovnováhu mezi hutným krémem a ovocnou lehkostí, a jsou tak ideální volbou pro jakoukoliv příležitost, ať už pro rodinnou oslavu, nebo jen tak pro chvilky pohody.
Samotná Fanta má překvapivou historii, která se nečekaně váže k válečnému období. Vznikla v Německu během druhé světové války v roce 1940. Kvůli obchodnímu embargu byl tehdy nedostatek sirupu potřebného k výrobě Coca-Coly. Max Keith, vedoucí pobočky Coca-Coly v Německu, se proto rozhodl vytvořit nový nápoj z dostupných surovin, jako byla syrovátka a jablečná vláknina. Název Fanta pak vznikl z německého slova „Fantasie“, tedy fantazie, což symbolizovalo novou, neotřelou myšlenku. Od té doby se nápoj rozšířil po celém světě a jeho jedinečná chuť se stala inspirací pro mnohé recepty, včetně tohoto.
Recept na fanta řezy s lehkým korpusem
Délka přípravy 30 minut, doba pečení 20 minut, doba chlazení minimálně 1 hodina, počet porcí 12 až 15 kousků.
Ingredience k přípravě
Korpus:
- 6 vajec
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 ml oleje
Krém:
- 300 g tučného tvarohu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání 31 % a více
Na vrchní vrstvu:
- 800 ml Fanty
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudinku
Postup přípravy řezů
1. Nejprve se pusťte do přípravy korpusu. V míse začněte šlehat celá vejce s krupicovým cukrem, dokud nevznikne hustá, světlá a nadýchaná pěna.
2. Šlehejte klidně i 10 až 15 minut, čím déle, tím bude korpus jemnější a lehčí. Poté postupně přilévejte olej a jen krátce zašlehejte.
3. V jiné misce si smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Tuto sypkou směs pak po částech opatrně vmíchejte do vaječné pěny.
4. Míchejte ručně stěrkou, aby se těsto nesrazilo a zachovalo si svou lehkost.
5. Hotové těsto nalijte na plech o rozměrech zhruba 25×35 cm, který jste si předem vyložili pečicím papírem nebo vymazali a vysypali moukou.
6. Těsto rozetřete po celé ploše do rovnoměrné vrstvy. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.
7. Upečený korpus poznáte podle toho, že je na dotek pružný a po vytažení špejle z jeho středu zůstane čistá. Upečený korpus nechte na plechu úplně vychladnout.
8. Mezitím si připravte tvarohový krém. V jedné misce vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem do pevné šlehačky.
9. V druhé misce si nachystejte tvaroh a dohladka ho utřete. Tvarohová hmota musí být bez hrudek.
10. Poté do ní postupně a opatrně vmíchejte vyšlehanou šlehačku.
11. Krém rovnoměrně rozetřete na vychlazený korpus a dejte do lednice, aby ztuhl a držel tvar.
12. Nakonec připravte vrchní polevu. V menším hrnci smíchejte pudinkové prášky s krupicovým cukrem.
13. Přilijte asi 200 ml Fanta limonády a důkladně rozmíchejte metličkou, aby nevznikly žádné hrudky. Zbytek Fanty nalijte do hrnce a přiveďte k varu.
14. Jakmile se začne vařit, přilijte připravenou pudinkovou směs a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, stejně jako klasický pudink.
15. Ještě horkou, ale ne bublající polevu, velmi opatrně nalijte na ztuhlou tvarohovou náplň a rozetřete ji po celé ploše.
16. Poté dejte hotové řezy chladit do lednice alespoň na jednu hodinu, ideálně však déle, aby všechny vrstvy pořádně ztuhly.

Želatinové ovocné řezy do hlubokého plechu se zakysankovým krémem. Nejlepší jsou z ledničky
Tipy redakce
- Zajistěte správné chlazení. Je nezbytné, aby byly korpus i tvarohový krém před nanášením další vrstvy dokonale vychlazené a ztuhlé. Pokud nalijete horkou polevu na nedokonale ztuhlý krém, ten se začne rozpouštět, vrstvy se smíchají a finální dezert nebude vypadat tak úhledně.
- Soustřeďte se na detaily korpusu. Klíčem k úspěchu je poctivé vyšlehání vajec. Pěna musí být opravdu hustá a světlá, aby se do korpusu dostal vzduch, který ho nadlehčí. Při vmíchávání mouky pracujte jemně a s citem, aby nedošlo k porušení vzduchových bublinek.
- Buďte opatrní při lití polevy. Vaječný krém je sice ztuhlý, ale stále křehký. Horká poleva, pokud by se nalila rychle a z výšky, by mohla krém poškodit. Proto ji lijte velmi opatrně a pomalu, nejlépe přes lžíci, kterou držíte těsně nad povrchem krému, aby se proud rozprostřel.
- Experimentujte s příchutěmi. Tento recept se skvěle hodí k experimentování. Místo Fanty můžete použít jinou ovocnou limonádu, například s příchutí maliny, citronu, nebo dokonce i Sprite pro jemnější chuť. Nezapomeňte také, že do tvarohového krému můžete přidat špetku vanilky nebo citronové kůry pro ještě svěžejší chuť.

Více vrstev, více chutí, více chuťové rozkoše: Vrstvené řezy s kakaovým základem, tvarohovým krémem a piškotovým korpusem
