Jestli považujete francouzskou kuchyni za složitou a bojíte se do ní pustit, můžu vás uklidnit. Na francouzskou cibulačku nepotřebujete mnoho surovin. Stačí dost cibule, vývar a dobré víno. Zvládnete ji levou zadní, a když si dáte pozor, abyste nepřipálili cibuli, nejde na ní celkem nic zkazit. Cibulačka je jídlo, které vás během chladných dnů zahřeje na duši i v žaludku. Můžete si ji dát jako polévku před hlavním jídlem, nebo klidně jako samotné hlavní jídlo. Je to sytá polévka zahuštěná moukou a s bagetkou zapečenou v troubě a sýrem vás spolehlivě zasytí.

Francouzská cibulačka má svůj původ jak jinak než ve Francii v oblasti Lyonu. Zde se ji chudší vrstvy naučili vařit už ve středověku. Cibule byla tehdy levná a dostupná, a proto jídlo, které z ní vycházelo, slavilo úspěch. Jenže byla tak dobrá, že jí její kolébka nestačila a postupně se dostala do celé Francie a zbytku světa. Ve Francii cibulačka jednoznačně platí za tzv. comfort food – jídlo, které vyvolává pocit bezpečí, zahřeje, zasytí a často vyvolává příjemné vzpomínky na dětství. Dnes cibulačku vaří v bistrech i nóbl restauracích po celém světě.

Pro opravdu dobrou cibulačku myslete na následující zásadní kroky

  • Nespěchejte na cibuli: opékejte ji na mírném plameni a zvolna odlepujte ode dna, aby se nepřipálila. Připálení znamená zkázu základu a tím pádem celého jídla.
  • Vyberte dobré víno: nejlépe suché bílé víno s ovocnými tóny. Nevařte polévku z vína, které vám samotné nechutná.
  • Dobře orestujte mouku a po zalití vývarem ji alespoň 20 minut vařte, abyste předešli tomu, že v polévce zůstane její syrová chuť.
  • Dejte si kvalitní sýr: rozpečená bageta se sýrem na cibulačku rozhodně patří! Polévku nejlépe doplní sýr Gruyère (švýcarský) nebo Comté (francouzský). Pokud nemáte možnost sehnat tyto sýry, sáhněte po Ementálu nebo Maasdamu.

Recept na francouzskou cibulačku

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Co potřebujeme

  • 10 žlutých cibulí
  • 80–100 g másla
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 50–100 ml suchého bílého vína
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1–2 rohlíky nebo bagety
  • 100 g sýra na zapečení (např. Gruyère, Ementál, Comté)
  • snítka tymiánu na ozdobu
Obrázek receptu na cibulovou pomazánku s lučinou.

Cibulová pomazánka s lučinou: Svěží energie k čerstvému pečivu

Postup přípravy francouzské cibulačky

1. Cibuli nakrájíme na plátky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a dáme na něj opékat cibuli. Nejprve zprudka, potom plamen zmírníme a opékáme zvolna, přičemž pravidelně mícháme a odlepujeme cibuli ode dna.

3. Jakmile cibule zhnědne (čím hnědší, tím intenzivnější chuť cibulačky, ale pozor, nepřipálit), zaprášíme moukou a opečeme.

4. Když je mouka dobře opečená, přilijeme vývar a víno a přivedeme k varu. Necháme pomalu vařit asi 20 minut.

5. Troubu rozehřejeme na 200 °C a opečeme v ní bagetu z obou stran.

6. Polévku nalijeme do misky, navrch položíme opečenou bagetu, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme snítkou tymiánu.

Další chuťové vychytávky k francouzské cibulačce

  • Koření: můžete použít bobkový list, špetku muškátového oříšku a tymián, které patří do polévky ve chvíli, kdy ji zalijete vývarem.
  • Cukr: Může být třtinový nebo klasický a přijde na řadu ve chvíli, kdy se vám cibule zdá už dostatečně zkaramelizovaná. Cukr karamelizaci ještě zvýrazní a dodá hlubší chuť.
  • Balsamico: Lžíci balsamikového octa můžete použít stejným způsobem jako cukr.
Obrázek k receptu na francouzské brambory

Francouzské brambory patří do vyváženého jídelníčku. Zasytí a obsahují kvalitní živiny

Obrázek receptu na cibulovou polévku s česnekem a sýrem.

Francouzská cibulová polévka s česnekem a nastrouhaným sýrem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest