Grilážky, známé také jako karamelové oříškové oplatky, jsou lahodné sušenky, plněné sladkou ořechovo-karamelovou náplní. Tyto oříškové sušenky často připravuji podle receptu mé babičky, která mi sušenky v době mého dětství velmi často připravovala. Příprava Grilážek vyžaduje specifické nástroje a postupy. Například při mé první zkušenosti jsem použila nevhodný vaflovač, který způsobil několik potíží. Například přehřátí a nesouvislé pečené celé oplatkové vrstvy. Dnes už recept připravuji pravidelně, a jak to bývá, drobné problémy jsem časem vychytala.
Nepřehlédněte: připojte se do naší skupiny s inspiracemi z kuchyně na Nejlepší koláče, buchty a zákusky
Pro přípravu Grilážek začínáme výrobou vaflí
Ingredience jako vejce, cukr, mouka a máslo se smíchají a pečou ve vaflovači. Náplň se připravuje z karamelizovaného cukru, mletých ořechů, kondenzovaného mléka a margarínu. Směs se vaří, dokud nezíská krémovou konzistenci. Hotové vafle se naplní připravenou náplní, vrstvené a stlačené, aby se přes noc v lednici spojily. Následující den se Grilážky nakrájí na tyčinky a podávají se jako vynikající sladkost.
Recept na Grilážky – karamelové sušenky připravené za pomoci vaflovače
Potřebné vybavení
- Vaflovač
- Kuchyňský robot
- Mlýnek na maso
Suroviny
Ingredience potřebné na oplatky:
- 1 vejce
- 1 bílek
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku cukru
- 2/3 šálku hladké mouky
- 2 lžíce másla (rozpuštěného )
Ingredience potřebné na náplň:
- 1,5 šálku cukru
- 2 hrnky sekaných (nemletých) ořechů
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 230 gramů margarínu
Postup
- Nejprve připravte vafle – smíchejte všechny ingredience uvedené v receptu v míse.
Obrázek: slovakcooking, Těsto na oplatky na grilážky
- Dbejte na to, abyste směs nepřemíchali, protože by to mohlo ovlivnit výslednou strukturu vaflí.
Obrázek: slovakcooking, Grilážky – příprava oplatek
- Předehřejte vaflovač podle pokynů výrobce a poté pečte vafle, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Obrázek: slovakcooking, Těsto na grilážky na vaflovači
- Jakmile jsou vafle hotové, odložte je stranou a připravte si náplň.
- Nejprve nasekejte ořechy v kuchyňském robotu, abyste je rozmělnili na hrubší kousky. Poté je přemístěte do mlýnku, díky tomu dosáhnete požadované hladkosti potřebné pro krémovou náplň.
Obrázek: slovakcooking, Mletí ořechů na grilážky
- Na mírném ohni rozpusťte cukr v hrnci, až se změní na zlatavý karamel.
Obrázek: slovakcooking, Rozpouštění cukru na karamel na grilážky
- Jakmile cukr dosáhne požadované karamelové barvy, přidejte do něj namleté ořechy a dobře promíchejte, aby se ořechy rovnoměrně obalily karamelem.
Obrázek: slovakcooking, Příprava karamele na grilážky
- Do karamelové směsi přidejte kondenzované mléko a margarín. Směs stále míchejte, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí a nevytvoří hladkou a krémovou náplň.
Obrázek: slovakcooking, Karamelové sušenky jemně křupavé a sladké
- Jakmile náplň vychladne na pokojovou teplotu, použijte ji k plnění vaflových oplatek.
Obrázek: slovakcooking, Oplatky na grilážky plněné krémem
- Poté zatižte naplněné oplatky talířem nebo jiným rovným předmětem a nechte je přes noc v lednici.
- Druhý den vyjměte oplatky z lednice a pomocí mokrého nože je nakrájejte na jednotlivé sušenky.
Obrázek: slovakcooking, Grilážky – krájení plněných oplatek