5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Grilážky, známé také jako karamelové oříškové oplatky, jsou lahodné sušenky, plněné sladkou ořechovo-karamelovou náplní. Tyto oříškové sušenky často připravuji podle receptu mé babičky, která mi sušenky v době mého dětství velmi často připravovala. Příprava Grilážek vyžaduje specifické nástroje a postupy. Například při mé první zkušenosti jsem použila nevhodný vaflovač, který způsobil několik potíží. Například přehřátí a nesouvislé pečené celé oplatkové vrstvy. Dnes už recept připravuji pravidelně, a jak to bývá, drobné problémy jsem časem vychytala.

Nepřehlédněte: připojte se do naší skupiny s inspiracemi z kuchyně na Nejlepší koláče, buchty a zákusky

Pro přípravu Grilážek začínáme výrobou vaflí

Ingredience jako vejce, cukr, mouka a máslo se smíchají a pečou ve vaflovači. Náplň se připravuje z karamelizovaného cukru, mletých ořechů, kondenzovaného mléka a margarínu. Směs se vaří, dokud nezíská krémovou konzistenci. Hotové vafle se naplní připravenou náplní, vrstvené a stlačené, aby se přes noc v lednici spojily. Následující den se Grilážky nakrájí na tyčinky a podávají se jako vynikající sladkost.

Obrázek: slovakcooking, Porcování grilážek

Recept na Grilážky – karamelové sušenky připravené za pomoci vaflovače

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 50 minut
Doba odpočinku v lednici 8 hodiny
Celkový čas 9 hodiny 10 minut
Porcí 24 kusů
Vaflovač neslouží pouze k přípravě vaflí, je skvělým pomocníkem i na sušenky Griláž.

Potřebné vybavení

  • Vaflovač
  • Kuchyňský robot
  • Mlýnek na maso

Suroviny

Ingredience potřebné na oplatky:

  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku cukru
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce másla (rozpuštěného )

Ingredience potřebné na náplň:

  • 1,5 šálku cukru
  • 2 hrnky sekaných (nemletých) ořechů
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 230 gramů margarínu

Postup 

  • Nejprve připravte vafle – smíchejte všechny ingredience uvedené v receptu v míse.
    Grilážky – příprava těsta

    Obrázek: slovakcooking, Těsto na oplatky na grilážky

  • Dbejte na to, abyste směs nepřemíchali, protože by to mohlo ovlivnit výslednou strukturu vaflí.
    Grilážky – těsto se dá na vaflovač

    Obrázek: slovakcooking, Grilážky – příprava oplatek

  • Předehřejte vaflovač podle pokynů výrobce a poté pečte vafle, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
    Těsto na grilážky na vaflovači

    Obrázek: slovakcooking, Těsto na grilážky na vaflovači

  • Jakmile jsou vafle hotové, odložte je stranou a připravte si náplň.
  • Nejprve nasekejte ořechy v kuchyňském robotu, abyste je rozmělnili na hrubší kousky. Poté je přemístěte do mlýnku, díky tomu dosáhnete požadované hladkosti potřebné pro krémovou náplň.
    Mletí ořechů na grilážky

    Obrázek: slovakcooking, Mletí ořechů na grilážky

  • Na mírném ohni rozpusťte cukr v hrnci, až se změní na zlatavý karamel.
    Karamelová náplň na grilážky

    Obrázek: slovakcooking, Rozpouštění cukru na karamel na grilážky

  • Jakmile cukr dosáhne požadované karamelové barvy, přidejte do něj namleté ořechy a dobře promíchejte, aby se ořechy rovnoměrně obalily karamelem.
    Grilážky - příprava karamel

    Obrázek: slovakcooking, Příprava karamele na grilážky

  • Do karamelové směsi přidejte kondenzované mléko a margarín. Směs stále míchejte, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí a nevytvoří hladkou a krémovou náplň.
    Přidání margarínu do krému na grilážky

    Obrázek: slovakcooking, Karamelové sušenky jemně křupavé a sladké

  • Jakmile náplň vychladne na pokojovou teplotu, použijte ji k plnění vaflových oplatek.
    Oplatky na grilážky plněné karamelovým krémem

    Obrázek: slovakcooking, Oplatky na grilážky plněné krémem

  • Poté zatižte naplněné oplatky talířem nebo jiným rovným předmětem a nechte je přes noc v lednici.
  • Druhý den vyjměte oplatky z lednice a pomocí mokrého nože je nakrájejte na jednotlivé sušenky.
    Krájení grilážek

    Obrázek: slovakcooking, Grilážky – krájení plněných oplatek

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí sušenky, Griláž, Grilážky, karamel, oříškový krém, sušenky, vafle


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest