Palačinky jsou v našich končinách oblíbenou snídaní, rádi si je dáme i ke svačině či lehčímu obědu. Příprava vypadá jednoduše, ale mnozí z vás jistě potvrdí, že i zde lze udělat chybu. Stačí maličkost, aby výsledkem nebyly jemné placky, ale gumové „cosi“. Chcete, aby se vám palačinky pokaždé podařily? Pak se vyhněte několika základním omylům.
Základní chyba tkví v mouce a vejcích
Základním kamenem úrazu bývá mouka. Častým přešlapem je přidání krupice nebo mouky kukuřičné. Ty mohou těsto znehodnotit, palačinky se pak trhají nebo jsou tvrdé. Pro sladkou verzi zase není vhodná mouka pohanková. Vždy je zkrátka nejlepší sáhnout po kvalitní hladké mouce pšeničné. Zdravější varianty si raději schovejte na lívanečky. Další chybou bývá použití vajec čerstvě vytažených z chladničky. Aby se těsto na palačinky správně zadělalo, je potřeba použít vejce v pokojové teplotě. Na smažení palačinek je ideální použít přepuštěné máslo.
Ingredience na výborné palačinky
- Hladká mouka – 200 g;
- Vejce – 2 ks;
- Mléko – 300 ml;
- Voda – 100 ml;
- Sůl – špetka;
- Tuk na smažení – podle potřeby.
Postup na přípravu palačinek krok za krokem
- Vejce vyndejte z lednice minimálně 20 minut předem, aby měla správnou teplotu.
- V míse smíchejte osolenou mouku, mléko a vodu.
- Vše společně s vejci lehce vyšlehejte, až vznikne hladké těsto.
- Rozehřejte pánev a potřete ji přepuštěným máslem.
- Těsto nalévejte v tenoučké vrstvě, rozlijte po pánvi a opékejte z obou stran dozlatova.
- Tip: Máte-li čas, dejte připravené těsto na chvilku odpočinout do chladničky, bude se s ním lépe pracovat.
- Tip na servírování: Sladké palačinky můžete podávat nejen s marmeládou, čerstvým či kompotovaným ovocem, tvarohem, jogurtem či šlehačkou. Vynikající je také oblíbená pochoutka moderní kuchyně: slaný karamel. Použít můžete i med nebo například javorový sirup. Palačinky ve slané verzi budou báječně chutnat se šunkou, rajčaty, mozzarellou a pizza kořením, ale také například s hermelínem nebo nivou. Použít můžete téměř jakoukoliv zeleninu, houby nebo třeba olivy.

Špaldovo – kakaové palačinky s tvarohem a borůvkami

Císařský trhanec s pomerančovým přelivem: Vznešený dezert s velmi jednoduchou přípravou
Zdroj: Autorský text, Wikipedie