Proč si připravit česnekové máslo? No přeci pro radost z jednoduchého kouzla, kdy z pár základních surovin vznikne něco výborného. A také proto, abychom využili přebytečný česnek, který se doma někdy hromadí. Kombinace másla a česneku vytváří výraznou a hřejivou chuť, která se skvěle hodí na topinky, pečené brambory, těstoviny, nebo jako doplněk k masu, rybám a omáčkám.
Česnekové máslo je navíc praktické mít po ruce v lednici – vydrží až dva týdny, pokud ho připravíte jen z másla, česneku a soli. Přidáte-li čerstvé bylinky nebo citronovou šťávu, doporučuje se spotřebovat do pěti až sedmi dnů. A co je nejlepší? V mrazáku vydrží klidně i dva až tři měsíce, stačí ho zamrazit v podobě válečku nebo menších porcí. Zkuste si tento malý zázrak připravit!
Recept na česnekové máslo
Ingredience na přípravu másla z česneku
- 100 g změklého másla
- 3 najemno nasekané česnekové výhonky
- sůl a pepř dle potřeby (volitelné)
Postup přípravy másla s česnekovými výhonky
1. V misce smícháme pomocí vidličky změklé máslo s nadrobno nasekanými česnekovými výhonky. Dle potřeby a chuti dochutíme solí a pepřem.
Jak získat doma česnekové výhonky, nebo kde je koupit
Česnekové výhonky koupíte buď na farmářských trzích nebo v některých bio obchodech. Doma je můžeme získat tak, že necháme vyklíčit běžný česnek ve vodě, anebo stroužek česneku zasadíme do květináče špičkou nahoru. Chce to světlo a vodu a za pár dní máme jemnou a česnekově voňavou česnekovou nať.

Domácí pletené housky s vepřovou masovou pomazánkou – návrat na dvorek babičky

Poctivá sýrovo – česneková pomazánka: Recept z dob ČSSR
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková