Přestože se halušky, zejména ty s bryndzou, spojují převážně se slovenskou kuchyní, česká kuchyně je zná malinko jinak. V naší tradiční kuchyni jsou spíše známější halušky se zelím a uzeným masem. S tímto klasickým pokrmem se setkáte v mnoha restauracích i domácnostech po celé střední Evropě. Postup přípravy je velmi jednoduchý a výsledek fascinující. Kombinace kysaného zelí a uzeného masa tvoří mírně rustikální atmosféru a přijde vhod během chladných a deštivých dní.
Recept na halušky se zelím a uzeným masem
Ingredience pro přípravu
- 1,5 kg brambor
- 0,5 – 1 kg polohrubé mouky
- 2 vejce
- 250 g kysaného zelí
- 250 g uzeného masa
- 2 cibule
- 1,5 lžíce cukru
- sůl
- pepř
- olej
- kmín
Postup přípravy
1. Oloupané brambory si zasyrova najemno nastrouháme a smícháme s vejci, moukou a dobře osolíme.
2. Vypracujeme jemné těsto, případně postupně přidáváme mouku, abychom získali konzistenci pro protlačování nebo krájení halušek.
3. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, protlačíme halušky do vody a vaříme.
4. Jakmile halušky vyplavou, scedíme je.
5. Dále si oloupeme a nakrájíme cibuli a maso. Společně orestujeme dozlatova na oleji.
6. K masu přidáme kysané zelí, nalejeme trochu vody, aby se nám směs nepřipálila a přidáme cukr, kmín a sůl.
7. Dusíme dokud se voda neodpaří.
8. Halušky smícháme s hotovou směsí, osolíme, opepříme a můžeme posypat křupavou osmaženou cibulkou.
Tipy k doladění receptu
Uzené maso: Použijte jakékoliv uzené maso chcete. Alternativně lze použít tvrdou klobásu.
Zvýraznění chuti: Pro mírně pikantnější chuť můžete přidat s cibuli nasekaný česnek.
Zelí: Máte-li radši sladší chuť, použijte sladké zelí místo kysaného.