Přestože se halušky, zejména ty s bryndzou, spojují převážně se slovenskou kuchyní, česká kuchyně je zná malinko jinak. V naší tradiční kuchyni jsou spíše známější halušky se zelím a uzeným masem. S tímto klasickým pokrmem se setkáte v mnoha restauracích i domácnostech po celé střední Evropě. Postup přípravy je velmi jednoduchý a výsledek fascinující. Kombinace kysaného zelí a uzeného masa tvoří mírně rustikální atmosféru a přijde vhod během chladných a deštivých dní.

Recept na halušky se zelím a uzeným masem

Ingredience pro přípravu

  • 1,5 kg brambor
  • 0,5 – 1 kg polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g uzeného masa
  • 2 cibule
  • 1,5 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kmín

Postup přípravy

1. Oloupané brambory si zasyrova najemno nastrouháme a smícháme s vejci, moukou a dobře osolíme.

2. Vypracujeme jemné těsto, případně postupně přidáváme mouku, abychom získali konzistenci pro protlačování nebo krájení halušek.

3. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, protlačíme halušky do vody a vaříme.

4. Jakmile halušky vyplavou, scedíme je.

5. Dále si oloupeme a nakrájíme cibuli a maso. Společně orestujeme dozlatova na oleji.

6. K masu přidáme kysané zelí, nalejeme trochu vody, aby se nám směs nepřipálila a přidáme cukr, kmín a sůl.

7. Dusíme dokud se voda neodpaří.

8. Halušky smícháme s hotovou směsí, osolíme, opepříme a můžeme posypat křupavou osmaženou cibulkou.

Halušky se zelím a uzeným masem.
Zdroj obrázku: depositphotos, Halušky se zelím a uzeným masem.

Tipy k doladění receptu

Uzené maso: Použijte jakékoliv uzené maso chcete. Alternativně lze použít tvrdou klobásu.
Zvýraznění chuti: Pro mírně pikantnější chuť můžete přidat s cibuli nasekaný česnek.
Zelí: Máte-li radši sladší chuť, použijte sladké zelí místo kysaného.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest