Díky své jemné, lehce pikantní chutí a tužšímu složením je Liška obecná jednou z nejoblíbenějších lesních hub. Topinka s liškami je jeden ze způsobů, jak ukázat tuto houbu v jednoduchém a rychlém jídle. Kromě polévek a omáček, které s lišek často připravujeme, nebo jejich nakládání do octu, můžeme zkusit připravit právě tento rychlý oběd, či lehkou večeři, nebo taky chutný předkrm z této houbové speciality.
Recept na Houbovou specialitu: Lišku obecnou na topince
Ingredience na přípravu
- kousek másla
- cca dvě hrsti lišek
- sůl , pepř a kmín dle chuti
- chléb, česnek, olivový olej na topinky
- sýr Lučina
- čerstvý kopr
Postup přípravy
1. Lišky důkladně očistíme, omyjeme a usušíme.
2. Na pánvičce rozpustíme máslo, na kterém lišky restujeme cca 10 minut.
3. V době restování přidáme dle chutí sůl, pepř a kmín.
4. Krajíce chleba lehce pokapeme olivovým olejem z obou stran a opečeme je na pánvi nebo v troubě dozlatova, aby byly křupavé, poté potřeme stroužkem česneku.
5. Na připravené topinky namažeme sýr Lučinu, jemně posypeme čerstvým koprem, navrstvíme houbovou směs z lišek a opět dochutíme posypáním čerstvým koprem.
Tipy
Kombinace křupavé topinky a jemně smažených lišek je neodolatelná a výborně se hodí jako lehká večeře nebo chutný předkrm. Je to jednoduchý ale chutný pokrm, který vyzdvihne chuť čerstvých lesních hub.