Díky své jemné, lehce pikantní chutí a tužšímu složením je Liška obecná jednou z nejoblíbenějších lesních hub. Topinka s liškami je jeden ze způsobů, jak ukázat tuto houbu v jednoduchém a rychlém jídle. Kromě polévek a omáček, které s lišek často připravujeme, nebo jejich nakládání do octu, můžeme zkusit připravit právě tento rychlý oběd, či lehkou večeři, nebo taky chutný předkrm z této houbové speciality.

Recept na Houbovou specialitu: Lišku obecnou na topince

Ingredience na přípravu

  • kousek másla
  • cca dvě hrsti lišek
  • sůl , pepř a kmín dle chuti
  • chléb, česnek, olivový olej na topinky
  • sýr Lučina
  • čerstvý kopr

Postup přípravy

1. Lišky důkladně očistíme, omyjeme a usušíme.

2. Na pánvičce rozpustíme máslo, na kterém lišky restujeme cca 10 minut.

Lišky restujeme na másle.
Zdroj: sumavskahoubicka, Lišky restujeme na másle.

3. V době restování přidáme dle chutí sůl, pepř a kmín.

4. Krajíce chleba lehce pokapeme olivovým olejem z obou stran a opečeme je na pánvi nebo v troubě dozlatova, aby byly křupavé, poté potřeme stroužkem česneku.

Topinky namažeme Lučinou a posypeme koprem.
Zdroj: sumavskahoubicka, Topinky namažeme Lučinou a posypeme koprem.

5. Na připravené topinky namažeme sýr Lučinu, jemně posypeme čerstvým koprem, navrstvíme houbovou směs z lišek a opět dochutíme posypáním čerstvým koprem.

Koprem posypeme Lučinu i směs hub.
Zdroj: sumavskahoubicka, Koprem posypeme Lucinu i směs hub.
Na topinky navrstvíme směs lišek.
Zdroj: sumavskahoubicka, Na topinky navrstvíme směs lišek.

Tipy

Kombinace křupavé topinky a jemně smažených lišek je neodolatelná a výborně se hodí jako lehká večeře nebo chutný předkrm. Je to jednoduchý ale chutný pokrm, který vyzdvihne chuť čerstvých lesních hub.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest