Už samotný název vyvolává v člověku příjemné vzpomínky na les, vůni podzimu, šustění listí a radost z plného košíku. Tento recept je lahodné vegetariánské zpestření jídelníčku, samozřejmě když místo sádla použijete rostlinný olej. Houbové karbanátky kombinují dary lesa s láskou k domácí kuchyni a pochutnají si na nich i ti, kteří běžně dávají přednost klasickým masovým karbanátkům.
Největším pokladem tohoto receptu je samozřejmě houba sama. Můžeme použít směs lesních hub, jako jsou hřiby, klouzky či klidně i oblíbené holubinky. Pokud máme hub nedostatek, klidně doplníme o žampiony. Čím pestřejší výběr hub, tím rozmanitější chutě.
Recept na houbové karbanátky
Ingredience pro přípravu
- 300 g hub (směs druhů)
- 2 housky (namočené do 125 ml mléka)
- 2 – 3 lžíce sádla
- 1 středně velká cibule
- sůl a pepř
- mletý kmín
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Postup přípravy houbových karbanátků
1. V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
2. Na cibulku přidáme očištěné a pokrájené houby, které osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
3. Směs necháme dusit tak, aby se nám odpařila přebytečná voda z hub a houby změkly.
4. Poté necháme směs vychladnout.
5. K vychladlým houbám přidáme vejce a namočenou housku v mléce, kterou před tím vymačkáme.
6. Směs promícháme, přidáme podle potřeby strouhanku, aby se utvořilo „houbové těsto“ a necháme alespoň hodinu uležet v lednici.
7. Ze ztuhlé směsi tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
8. Podáváme se zeleninovou oblohou a bramborovou kaší.

Cuketovo bramborové karbanátky se sýrem a dipem ze zakysanky
Proč jíst houby?
Houby nasbírané v lese jsou velmi výživné, protože mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Jejich unikátní vlastností je to, že přestože nejsou bohaté na kalorie, dobře zasytí. Navíc díky své jedinečné struktuře dokážou napodobit maso.

Lahodný karbanátek s bramborovou kaší a kyselou okurkou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI