Už samotný název vyvolává v člověku příjemné vzpomínky na les, vůni podzimu, šustění listí a radost z plného košíku. Tento recept je lahodné vegetariánské zpestření jídelníčku, samozřejmě když místo sádla použijete rostlinný olej. Houbové karbanátky kombinují dary lesa s láskou k domácí kuchyni a pochutnají si na nich i ti, kteří běžně dávají přednost klasickým masovým karbanátkům.

Největším pokladem tohoto receptu je samozřejmě houba sama. Můžeme použít směs lesních hub, jako jsou hřiby, klouzky či klidně i oblíbené holubinky. Pokud máme hub nedostatek, klidně doplníme o žampiony. Čím pestřejší výběr hub, tím rozmanitější chutě.

Recept na houbové karbanátky

Ingredience pro přípravu

  • 300 g hub (směs druhů)
  • 2 housky (namočené do 125 ml mléka)
  • 2 – 3 lžíce sádla
  • 1 středně velká cibule
  • sůl a pepř
  • mletý kmín
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup přípravy houbových karbanátků

1. V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.

2. Na cibulku přidáme očištěné a pokrájené houby, které osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

3. Směs necháme dusit tak, aby se nám odpařila přebytečná voda z hub a houby změkly.

4. Poté necháme směs vychladnout.

5. K vychladlým houbám přidáme vejce a namočenou housku v mléce, kterou před tím vymačkáme.

6. Směs promícháme, přidáme podle potřeby strouhanku, aby se utvořilo „houbové těsto“ a necháme alespoň hodinu uležet v lednici.

7. Ze ztuhlé směsi tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

8. Podáváme se zeleninovou oblohou a bramborovou kaší.

Obrázek receptu na cuketovo-bramborové karbanátky.

Cuketovo bramborové karbanátky se sýrem a dipem ze zakysanky

Lesní hříbky.
Zdroj: freepik.com, Lesní hříbky.

Proč jíst houby?

Houby nasbírané v lese jsou velmi výživné, protože mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny a antioxidantů. Jejich unikátní vlastností je to, že přestože nejsou bohaté na kalorie, dobře zasytí. Navíc díky své jedinečné struktuře dokážou napodobit maso.

Karbanátky na talíři

Lahodný karbanátek s bramborovou kaší a kyselou okurkou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest