Houskový knedlík je velmi oblíbenou přílohou, která se hodí k různým druhům omáček. Od jeho vaření nás ale velmi často odradí náročnost a dlouhá doba jeho přípravy.
Jedná se o typickou českou přílohu, přesto se jí ale v kuchyni často vyhýbáme obloukem. Příprava domácího houskového knedlíku je totiž velmi zdlouhavá a každá hospodyně na něm několikrát pohořela. Často se totiž nepovede tak, jak by měl.
Takovým dnům a zoufání v kuchyni je ale konec. Připravili jsme si pro vás recept a návod na houskový knedlík, který dokáže připravit i naprostý začátečník. Využijeme na něj hlavně hrneček. Výsledná chuť nás ale doopravdy ohromí.
Recept na hrníčkové houskové knedlíky
Potřebné vybavení
- 4 Hrnečky
- Mísa
- Hrnec
Suroviny
- 2 vejce
- 200 gramů polohrubé mouky
- 250 mililitrů mléka
- 2 housky (ideálně cca 2 – 3 dny staré )
- máslo
Postup
- Do velké mísy si prosejeme mouku, kterou lehce osolíme.
- Vejce si rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky rozšleháme s mlékem.
- Směs ze žloutků spojíme s moukou a promícháme tak, abychom v těstě neměli hrudky.
- Přidáme natrhané housky.
- Bílky vyšleháme se špetkou soli do hustého sněhu.
- Bílkovou směs spojíme s těstem.
- Vzniklou směsí naplníme hrníčky, které jsme si předem vytřeli máslem a posypaly moukou.
- Připravené hrnečky vložíme do hrnce, který naplníme vodou do poloviny výšky hrnečků.
- Vaříme po dobu 30 – 40 minut.
Poznámky
Máte vlastní recept, kterým byste rádi inspirovali ostatní kuchaře a čtenáře? Recepty můžete vkládat ZDE.
- Hrnečky plníme do 2/3, těsto má tendenci nabývat na objemu.