Celosvětově známé jídlo Stroganov připravené z hovězího masa zná každý ostřílený gurmán. Tato krémová a chuťově bohatá specialita pochází z ruské kuchyně a a je oblíbená zejména kvůli své výrazné chuti. Základem jídla je hovězí maso, ideálně připravené z pravé nebo falešné svíčkové. Maso doplňuje červené víno, žampiony a vývar. Ve výsledku jde o poměrně jednoduché jídlo, které s přehledem můžete připravit i pro slavnostní účely.

Přesný původ Stroganova neznáme, ale je jasné, že je nějak spojený s ruským šlechtickým rodem Stroganovů. Tento rod patřil mezi významné a vlivné aristokratické rodiny v carském Rusku. Některé prameny tvrdí, že tento chutný recept vytvořil během 19. století jejich dvorní kuchař. Ten údajně dostal za úkol připravit jemné hovězí maso tak, aby bylo lehce stravitelné i pro staršího člena rodiny rodu Stroganových.

Ze svíčkové je to minutková záležitost, ale vzhledem k její ceně to poslední dobou dělám z roštěné. A to je třeba dělat trošku déle, aby maso změklo“.

Recept na hovězí Stroganov se žampiony

Ingredience pro přípravu

  • 700 g hovězí svíčkové nebo roštěnce
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • asi 50 g nakládaných okurek
  • 200 g žampionů
  • 1 lžíce protlaku
  • 1 lžička hořčice
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml vývaru (nebo kelímek gelového bujonu + voda)
  • 3 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy

1. Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, poté přidáme na nudličky nakrájené maso.

2. Osolíme, opepříme a orestujeme, dále podlijeme vínem.

3. Přidáme nakrájené žampiony, okurky, protlak , vývar a po odpaření alkoholu dusíme pod pokličkou doměkka.

4. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a podáváme s hranolky, kroketami nebo rýží.

Hovězí Stroganov.
Foto: freepik.com, Hovězí Stroganov.

Jídlo známé po celém světě

Ať už je pravda o původu jídla Stroganov jakákoliv, s jistotou můžeme říci, že je známé po celém světě. Tehdejší trend mezi ruskou aristokracií by odpovídal také teorii, že pokrm vznikl v Petrohradě spojením tradiční ruské kuchyně s moderní francouzskou. Navíc po revoluci v roce 1917 emigrovalo značná část ruské šlechty do USA nebo Evropy a spolu s nimi obrovské množství ruských receptů. Díky této události se Stroganov z hovězího masa rychle proslavil.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest