Jednou jsem hledala recept na nějakou rychlou a výživnou rychlovku. Bylo sychravo, tak jsem si říkala, že by bodla polévka a padla jsem na tuto kokosovo-kukuřičnou od Zdeňka Pohlreicha. Tato polévka je dokonalou ukázkou toho, jak šéfkuchař Zdeněk Pohlreich umí vzít zdánlivě jednoduché suroviny a povýšit je na gurmánský zážitek. Kombinace sladké kukuřice a exotického kokosového mléka je sama o sobě skvělá, ale tajemství tkví v koření. Když se k polévce přidá špetka šafránu a uzené papriky, rázem se z ní stane jídlo, které vás okamžitě přenese do kuchyně profesionála. Je to rychlé, efektní a neuvěřitelně návykové.

Pohlreich vždy zdůrazňuje, že u polévek jde o texturu a o to, aby suroviny „držely pohromadě“. U této kokosové polévky je klíčové rozmixování. Často mám tendenci mixovat vše do absolutního hladka, ale v tomto receptu je důležité ponechat v polévce kusy – to jí dodá onen charakteristický, rustikálnější pocit a název chowder. Pokud máte rádi polévku spíše hladkou, nenechte se omezovat, ale pokud se chcete přiblížit originálnímu šéfovu stylu, stačí mixovat jen v krátkých pulzech nebo jen do částečného rozbití vláken kukuřice a papriky.

Můj tip zní: kukuřici před podušením nožem seškrábněte z klasu, nechte ji sice celou, ale dušením získá sladkost.

Recept na krémovou kokosovo-kukuřičné polévku

  • Celková doba přípravy: 40 až 50 minut
  • Aktivní čas přípravy: 25 minut
  • Doba vaření/mixování: 15 až 25 minut
  • Počet porcí: 4 porce (sytá hlavní polévka)

Co potřebujete za ingredience?

Základ

  • 2 kukuřičné klasy (čerstvé, zrní seškrábnuté z klasu)
  • 1 cibule (menší, najemno nasekaná)
  • 1 červená paprika (zbavená semen a nakrájená na menší kostky)
  • Kokosový olej (na dušení)

Tekutiny a koření

  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka (plnotučné)
  • 400 ml zeleninového vývaru (nebo kuřecího)
  • 1 lžička uzené červené papriky (doporučujeme španělskou pimentón)
  • Špetka šafránu (pro barvu a exotickou chuť)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř (na dochucení)

Na dozdobení

  • Čerstvá pažitka (nasekaná najemno)
  • Extra panenský olivový olej (na zakápnutí, volitelné)

Postup přípravy kokosovo-kukuřičné polévky

1. Nejdříve připravte zeleninu. Kukuřici nožem seškrábněte z klasů, abyste získali samotná zrna. Cibuli a papriku nakrájejte na jemné kousky.

2. V hrnci na středním plameni rozpusťte kokosový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a chvíli ji duste, dokud nezesklovatí.

3. Poté přidejte kukuřičná zrna a kostky červené papriky. Vše duste společně na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu. Tento krok je důležitý pro rozvinutí sladké chuti kukuřice.

4. Odstavte hrnec z tepla a dušenou zeleninu přendejte do mixéru. Přidejte jednu plechovku kokosového mléka a 400 mililitrů zeleninového vývaru.

5. Nyní přidejte koření: jednu lžičku uzené červené papriky a špetku šafránu.

6. Mixujte jemně a v pulzním režimu, dokud polévka nezíská krémovou konzistenci, ale stále v ní zůstanou malé, nerozmixované kousky zeleniny. Právě tyto kousky dávají polévce charakter chowderu.

7. Rozmixovanou polévku přelijte zpět do hrnce a nechte ji prohřát na mírném plameni, ale už nevařte.

8. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle vlastní chuti. Před podáváním polévku rozlijte do misek, ozdobte čerstvě nasekanou pažitkou a můžete jemně zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Obrázek k receptu na aspikový dort

Aspikový dort: Šunka, sýry, vejce a zelenina ve slaném dortu pro každou oslavu

Tipy redakce

  • Zelenina místo vývaru: Pro dosažení intenzivnější kukuřičné chuti nevyhazujte okrájené kukuřičné klasy. Vložte je do 500 mililitrů vody a vařte 15 minut. Získáte tak přírodní kukuřičný vývar, který dodá polévce nečekanou hloubku.
  • Aromatický základ: Místo dušení cibule na kokosovém oleji, nejprve orestujte dva stroužky česneku nakrájené na plátky, dokud nezezlátnou. Česnek vyjměte a na oleji, který se aromatizoval česnekem, duste ostatní zeleninu.
  • Přidání chilli a zázvoru: Chcete-li polévku posunout směrem k Thajsku, přidejte k dušené zelenině kousek strouhaného zázvoru a jednu malou, zbavenou semen chilli papričku. Pikantní a svěží tóny se ke kokosu výborně hodí.
  • Zjemnění a zahuštění: Pokud by se vám polévka zdála málo sytá, přidejte k dušené zelenině jednu střední bramboru nakrájenou na kostky. Brambora se při mixování postará o přirozené zahuštění bez nutnosti použití škrobu.
Obrázek k receptu na pečenou dýňovou polévku

Polévka z pečené dýně hokaido s cibulí a česnekem. Skvěle zahřeje v chladných podzimních dnech

Polévka s klobásou

Poctivá zeleninová polévka s italskou klobásou a kolínky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest