Jednou jsem hledala recept na nějakou rychlou a výživnou rychlovku. Bylo sychravo, tak jsem si říkala, že by bodla polévka a padla jsem na tuto kokosovo-kukuřičnou od Zdeňka Pohlreicha. Tato polévka je dokonalou ukázkou toho, jak šéfkuchař Zdeněk Pohlreich umí vzít zdánlivě jednoduché suroviny a povýšit je na gurmánský zážitek. Kombinace sladké kukuřice a exotického kokosového mléka je sama o sobě skvělá, ale tajemství tkví v koření. Když se k polévce přidá špetka šafránu a uzené papriky, rázem se z ní stane jídlo, které vás okamžitě přenese do kuchyně profesionála. Je to rychlé, efektní a neuvěřitelně návykové.
Pohlreich vždy zdůrazňuje, že u polévek jde o texturu a o to, aby suroviny „držely pohromadě“. U této kokosové polévky je klíčové rozmixování. Často mám tendenci mixovat vše do absolutního hladka, ale v tomto receptu je důležité ponechat v polévce kusy – to jí dodá onen charakteristický, rustikálnější pocit a název chowder. Pokud máte rádi polévku spíše hladkou, nenechte se omezovat, ale pokud se chcete přiblížit originálnímu šéfovu stylu, stačí mixovat jen v krátkých pulzech nebo jen do částečného rozbití vláken kukuřice a papriky.
Můj tip zní: kukuřici před podušením nožem seškrábněte z klasu, nechte ji sice celou, ale dušením získá sladkost.
Recept na krémovou kokosovo-kukuřičné polévku
- Celková doba přípravy: 40 až 50 minut
- Aktivní čas přípravy: 25 minut
- Doba vaření/mixování: 15 až 25 minut
- Počet porcí: 4 porce (sytá hlavní polévka)
Co potřebujete za ingredience?
Základ
- 2 kukuřičné klasy (čerstvé, zrní seškrábnuté z klasu)
- 1 cibule (menší, najemno nasekaná)
- 1 červená paprika (zbavená semen a nakrájená na menší kostky)
- Kokosový olej (na dušení)
Tekutiny a koření
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka (plnotučné)
- 400 ml zeleninového vývaru (nebo kuřecího)
- 1 lžička uzené červené papriky (doporučujeme španělskou pimentón)
- Špetka šafránu (pro barvu a exotickou chuť)
- Sůl a čerstvě mletý pepř (na dochucení)
Na dozdobení
- Čerstvá pažitka (nasekaná najemno)
- Extra panenský olivový olej (na zakápnutí, volitelné)
Postup přípravy kokosovo-kukuřičné polévky
1. Nejdříve připravte zeleninu. Kukuřici nožem seškrábněte z klasů, abyste získali samotná zrna. Cibuli a papriku nakrájejte na jemné kousky.
2. V hrnci na středním plameni rozpusťte kokosový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a chvíli ji duste, dokud nezesklovatí.
3. Poté přidejte kukuřičná zrna a kostky červené papriky. Vše duste společně na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne a nezíská lehce zlatavou barvu. Tento krok je důležitý pro rozvinutí sladké chuti kukuřice.
4. Odstavte hrnec z tepla a dušenou zeleninu přendejte do mixéru. Přidejte jednu plechovku kokosového mléka a 400 mililitrů zeleninového vývaru.
5. Nyní přidejte koření: jednu lžičku uzené červené papriky a špetku šafránu.
6. Mixujte jemně a v pulzním režimu, dokud polévka nezíská krémovou konzistenci, ale stále v ní zůstanou malé, nerozmixované kousky zeleniny. Právě tyto kousky dávají polévce charakter chowderu.
7. Rozmixovanou polévku přelijte zpět do hrnce a nechte ji prohřát na mírném plameni, ale už nevařte.
8. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle vlastní chuti. Před podáváním polévku rozlijte do misek, ozdobte čerstvě nasekanou pažitkou a můžete jemně zakápnout extra panenským olivovým olejem.
Aspikový dort: Šunka, sýry, vejce a zelenina ve slaném dortu pro každou oslavu
Tipy redakce
- Zelenina místo vývaru: Pro dosažení intenzivnější kukuřičné chuti nevyhazujte okrájené kukuřičné klasy. Vložte je do 500 mililitrů vody a vařte 15 minut. Získáte tak přírodní kukuřičný vývar, který dodá polévce nečekanou hloubku.
- Aromatický základ: Místo dušení cibule na kokosovém oleji, nejprve orestujte dva stroužky česneku nakrájené na plátky, dokud nezezlátnou. Česnek vyjměte a na oleji, který se aromatizoval česnekem, duste ostatní zeleninu.
- Přidání chilli a zázvoru: Chcete-li polévku posunout směrem k Thajsku, přidejte k dušené zelenině kousek strouhaného zázvoru a jednu malou, zbavenou semen chilli papričku. Pikantní a svěží tóny se ke kokosu výborně hodí.
- Zjemnění a zahuštění: Pokud by se vám polévka zdála málo sytá, přidejte k dušené zelenině jednu střední bramboru nakrájenou na kostky. Brambora se při mixování postará o přirozené zahuštění bez nutnosti použití škrobu.
Polévka z pečené dýně hokaido s cibulí a česnekem. Skvěle zahřeje v chladných podzimních dnech
Poctivá zeleninová polévka s italskou klobásou a kolínky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková