Hrnkové buchty jsou prostě fenomén – a není se čemu divit. Jsou neuvěřitelně rychlé na přípravu a vždycky se povedou, i když se zrovna necítíte na složité pečení. Tato varianta s meruňkami a tvarohem je ale můj tajný tip, protože do ní dostanete hned tři oblíbené chutě – vláčné těsto, krémový tvaroh a sladkokyselé meruňky, vše završené křupavou drobenkou. Pro mě je to taková ta letní klasika, kterou peču v sezóně meruněk pořád dokola. Navíc je to buchta, u které nemusíte vážit, stačí Vám obyčejný hrnek.

Jednoduchost celého receptu je prostě skvělá, protože během chvilky máte plech plný úžasně vonící a vláčné buchty. Ta kombinace jemného tvarohu, který se při pečení krásně spojí s ovocem, a křupavá drobenka navrchu… to je prostě nebe v hubě. Původně jsem dělala jen suchou verzi s drobenkou, ale přidání tvarohu posunulo chuťový zážitek na novou úroveň – buchta je šťavnatá a krémováMůj tip zní: Abyste zajistili, že tvarohová náplň zůstane krémová a nerozteče se, přidejte do tvarohu jeden žloutek a trochu vanilkového pudinku nebo škrobu. To náplň zpevní a zajistí, že bude držet tvar, přitom zůstane jemná.

Recept na hrnkovou buchtu s tvarohem a meruňkami

Celková doba přípravy je velmi krátká, zhruba 45 až 55 minut. Samotná příprava těsta a tvarohu zabere asi 15 minut a pečení v troubě 30 až 40 minut. Množství surovin je ideální na jeden střední plech (přibližně 35 × 25 cm) a poskytne okolo 15 až 18 porcí. Jako odměrku použijte standardní hrnek o objemu 250 ml.

  • Příprava těsta a náplní: 15 minut
  • Pečení: 30 až 40 minut
  • Celková délka přípravy: 45 až 55 minut
  • Počet porcí: 15 až 18 kusů

Ingredience k přípravě hrnkového koláče s meruňkami

Základ a drobenka:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru moučka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • Máslo (mírně povolené) na drobenku
  • Kůra z jednoho citronu
  • Špetka skořice (nemusí být)
  • 1 hrnek mléka
  • 4 vejce
  • 2 balíčky prášku do pečiva (cca 24 g)
  • 250 g másla (rozpuštěného a zchladlého)

A co patří nahoru:

  • 2 balení tvarohu (tučného, ve vaničce)
  • 300 až 400 g čerstvých nebo kompotovaných meruněk
  • 1 lžíce cukru moučka (na doslazení tvarohu)

Postup přípravy tvarohového koláče s meruňkami

1. Nejdříve si předehřejte troubu na teplotu 180 stupňů. Plech vymažte tukem a vysypte moukou.

2. Do větší mísy nasypte polohrubou mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, citronovou kůru a skořici. Vše promíchejte.

3. Poté přidejte studené máslo nakrájené na kousky a ručně z těchto sypkých surovin a másla vytvořte drobenku.

4. Z této připravené drobenkové směsi odeberte 2 hrnky a odložte je stranou – to bude drobenka na posypání koláče.

5. Do zbylé směsi v míse přidejte mléko, 4 vejce a 2 balíčky prášku do pečiva. Vše důkladně promíchejte metličkou, dokud nevznikne hladké a vláčné těsto (konzistencí podobné piškotovému).

6. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.

7. Nyní si připravte tvarohovou náplň. V misce smíchejte dva balíčky tvarohu (tučného, ve vaničce) s jednou lžící cukru moučky.

8. Můžete přidat i trochu vanilkového cukru pro zvýraznění chuti. Směs by měla být hladká a krémová.

9. Tvarohovou náplň lžící naneste na těsto (cik cak) a rozetřete. Na tvaroh rozložte půlené meruňky (řeznou stranou nahoru).

Obrázek k receptu na hrnkovou buchtu s meruňkami
Foto: Cooky.cz, recept na hrnkovou buchtu s meruňkami

10. Vše nakonec posypte odloženou drobenkou z 2 hrnků. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 až 40 minut, dokud není drobenka zlatavá a těsto propečené (ověřte špejlí).

11. Po upečení nechte buchtu vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Obrázek k receptu na hrnkovou buchtu s meruňkami
Foto: Cooky.cz, recept na hrnkovou buchtu s meruňkami

Tipy redakce

  • Příprava drobenky: Pro dokonale sypkou a křupavou drobenku je klíčové, aby bylo máslo studené a tuhé. Rychlé promnutí konečky prstů zabrání rozpuštění másla a zaručí tu správnou konzistenci.
  • Meruňky pro barvu: Pokud používáte kompotované meruňky, pečlivě je osušte papírovou utěrkou, než je pokladete na tvaroh. Tím zabráníte nadměrnému navlhnutí těsta a získáte krásně kontrastní vzhled.
  • Vláčnost tvarohu: V originálním receptu se tvaroh jen sype, ale pro krémovější zážitek je lepší jej smíchat s trochou cukru a případně jedním žloutkem. Tím se tvarohová vrstva stabilizuje a bude lépe držet s těstem.
  • Dvojitá dávka prášku: Použití dvou balíčků prášku do pečiva na toto množství těsta zajistí, že buchta bude extra vysoká a nadýchaná, což je u hrnkových receptů žádoucí.
Obrázek k receptu na bábovku z plechu

Hrnková mramorová bábovka na plech: Buchta s kokosem, ořechy a rumovými rozinkami, kterou ráda nabízím návštěvám

Obrázek k receptu na hrnkový koláč na plech

Hrnkový koláč na plech s ovocem, tvarohem a čokoládou, který se rozplývá na jazyku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest